Μπάμπεργκ, η κούκλα της Βαυαρίας, σε χριστουγεννιάτικη διάθεση

Αποτελώντας μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1993, το Μπάμπεργκ είναι ίσως η ομορφότερη πόλη της Γερμανίας. Εμείς την επισκεφτήκαμε για μια μέρα μόνο, βρίσκοντάς την σε χριστουγεννιάτικη διάθεση! Αποδείχτηκε ότι δεν είναι τόσο μαζεμένη όσο περιμέναμε, δε μας ήταν αρκετός ο χρόνος για να την γνωρίσουμε με τον τρόπο μας. Παρόλα αυτά, και με το συμβιβασμό του να ταξιδεύεις με μωρό, κάναμε αρκετά! Για να δούμε τι έχει να προσφέρει στον επισκέπτη!

  • Εκτείνεται σε επτά λόφους αυτή η πανέμορφη πόλη, έχοντας έτσι αποκτήσει το προσωνύμιο “Franconian Rome”, μιας και η εν λόγω περιοχή είναι η Franconian Switzerland. Σχετικά μικρή,  γεμάτη αξιοθέατα, αποτελεί εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να κινηθείτε εκτός της κλασικής Νυρεμβέργης, ειδικά την περίοδο των γιορτών.
  • Πατρίδα της καπνιστής μπύρας (Rauchbier), με πιο γνωστή την Schlenkerla. Στη μπυραρία στο κέντρο της πόλης επικρατούσε το αδιαχώρητο, από εκατοντάδες κόσμου που έρχονταν για να δοκιμάσουν το πιο γνωστό προϊόν του Μπάμπεργκ. Αυτό δυστυχώς μας απέτρεψε να απολαύσουμε εκεί τη γνωστή μπύρα. Μας την πρόσφεραν οι οικοδεσπότες μας, όμως, όλα καλά!

  • Ο ποταμός Regnitz περνάει μέσα από την πόλη, όπου χωρίζεται και σε δύο κανάλια. Ανάμεσά τους έχει δημιουργηθεί ένα τεχνητό νησί, και πάνω του το παλιό Δημαρχείο. Λίγα μέτρα παραπέρα, μια μικρή Βενετία! Σπίτια ψαράδων κυριολεκτικά γλύφουν το νερό, οι μικρές βαρκούλες δεμένες στην προβλήτα – αυλή τους, μήπως τελικά φέρνει και λίγο από Άμστερνταμ; Εμάς πάντως μας κέρδισε φωτογραφικά αυτή η περιοχή.

Σημειώστε ακόμα:
  • Ο καθεδρικός ναός του Μπάμπεργκ δεσπόζει κοντά στο ποτάμι. Επιβλητικός, χτισμένος μεταξύ 10ου και 13ου αιώνα, αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο της πόλης που δε γίνεται να χάσει κανείς. Απέναντί του βρίσκεται το νέο ανάκτορο, σε ρυθμό μπαρόκ. Γενικά, θαυμάσαμε την όλη αρχιτεκτονική της πόλης, ρωμανικού, αναγεννησιακού και μπαρόκ ρυθμού, όπως μάθαμε. Είναι λιγάκι απαιτητικό να κινείσαι με το καρότσι σε τέτοιου είδους πόλη, βέβαια. Δεν το μετανιώσαμε όμως!
  • Οι χριστουγεννιάτικες αγορές του! Το επέβαλλε και η περίοδος, άλλωστε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Τα όμορφα βαυαρικά κτίρια, το ποτάμι, τα πλακόστρωτα δρομάκια και οι μπυραρίες, όλα δίνουν έναν ιδιαίτερα όμορφο τόνο στη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Περπατήσαμε αρκετά, παρόλο το κρύο, δοκιμάσαμε κλασικές γεύσεις, κάναμε και υπομονή όταν ο μικρός μας Έκτορας δεν ήταν σε καλή διάθεση. 🙂
  • Στο Μπάμπεργκ πήγαμε με τρένο, στο οποίο μάλιστα βγάλαμε ημερήσιο εισιτήριο, με σημαντική έκπτωση. Φτάνοντας στο σιδηροδρομικό σταθμό, κατευθυνθήκαμε πεζή προς το κέντρο. Μας κέρδισε αμέσως η όλη εικόνα της πόλης. Κι ας είχε αρκετό κόσμο, λόγω των ημερών, δε γινόταν να μας αφήσουν ασυγκίνητους τα χαρακτηριστικά σπίτια, η θέα από το ποτάμι, και ο στολισμός.

Συμπεράσματα;
  • Αξίζει να αφιερώσετε παραπάνω από μία μέρα στην πόλη αυτή. Ιδανικά, όχι σε περίοδο γιορτών, κατά προτίμηση την άνοιξη. Θα την ερωτευτείτε, θα την περπατήσετε σε όλη της την έκταση, μιας κι έχει παντού κάτι το ρομαντικό και ξεχωριστό.
  • Εμείς πάντως, σίγουρα θα την επισκεφτούμε και πάλι! Δεν μπορείς έτσι να ξεμπερδέψεις με αυτή την γραφική πόλη, που οι ίδιοι οι Γερμανοί θεωρούν από τις καλύτερές τους.

Η επίσκεψή μας στο Μπάμπεργκ έγινε λίγο μετά τη χριστουγεννιάτικη Δρέσδη, ενώ απολαμβάναμε τη φιλοξενία ενός μικρού χωριού της Βαυαρίας. Θα ακολουθήσουν οι εντυπώσεις μας από τη Νυρεμβέργη, το Forchheim, αλλά και τη φύση και τα χωριά της περιοχής αυτής, τη Franconian Switzerland, κάπου εδώ!

Καλή χρονιά σε όλους!