Γεννήθηκε ο Έκτορας, σταματάμε τα ταξίδια;

Πριν γεννηθεί ο Έκτορας, είχαμε ως δεδομένο ότι θα ταξιδεύει μαζί μας. Το τι και πώς, δεν το σκεφτόμασταν και πολύ, λέγαμε θα τα βρούμε στη πορεία.

Από τότε που γεννήθηκε όμως κι όντως ταξιδεύουμε μαζί, αντιμετωπίζουμε πολλές διαφορετικές απόψεις γύρω μας σχετικά με τα οικογενειακά ταξίδια. Κάποιοι μας θαυμάζουν, αλλά ποτέ δεν θα ταξίδευαν οι ίδιοι με μωρό-νήπιο, κάποιοι δεν μας καταλαβαίνουν, κάποιοι μας κατηγορούν. Και, βέβαια, οι περισσότεροι φίλοι μας υποστηρίζουν! Αλλιώς δε θα ήταν φίλοι μας, χαχα!

Ο Έκτορας με τον σερβιτόρο στο εστιατόριο στη ΜόσχαΣε πάρα πολλές χώρες είναι απολύτως φυσιολογικό να ταξιδεύει κανείς με παιδί, είτε για λόγους αναψυχής, είτε για άλλους λόγους. Στην Ελλάδα όμως, υπάρχει μεγάλο κώλυμα σ’ αυτό το θέμα. Ακόμη και σε ταξιδιωτικό φόρουμ, βρίσκουμε πολλές απόψεις απολύτως ενάντια στο ταξίδι με μωρό – νήπιο, αντίθετα πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερη η λύση των παππούδων.

Γιατί να ταξιδεύει κανείς με παιδί, λοιπόν;

Πρώτα πρώτα, η δική μας φιλοσοφία λέει ότι το ταξίδι έχει κάτι να προσφέρει σε κάθε ηλικία. Αν μιλάμε για ταξίδια με μωρά όμως, πιστεύω, ότι δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για ένα μωρό, από το να αποχωριστεί από τη μαμά, έστω και για λίγες μέρες. Έτσι, δεν χρειάζεται καν να μπαίνουμε σε κόπο να μελετήσουμε, τι μπορεί να προσφέρει ένα ταξίδι σε ένα μωρό. Το μωράκι θα είναι χαρούμενο αν είναι με τους γονείς του. Πίνει το γαλατάκι του και κοιμάται ήσυχα, ενώ οι γονείς μπορούν να ξεφύγουν από τη ρουτίνα του σπιτιού και να αλλάξουν παραστάσεις.

Για τα μωρά – νήπια πιστεύουμε και βλέπουμε απ’ τη δική μας εμπειρία, ότι:

 • Στη φύση ηρεμούν παρά πολύ
 • Απολαμβάνουν να βλέπουν καινούρια κι άγνωστα πράγματα
 • Γίνονται πιο κοινωνικοί βλέποντας/γνωρίζοντας περισσότερους ανθρώπους
 • Μαθαίνουν να προσαρμόζονται πιο εύκολα σε συνθήκες ταξιδιού
 • Με χαρά δοκιμάζουν άγνωστες γεύσεις
Από εκεί και πέρα, θεωρούμε πως γενικά τα ταξίδια βοηθούν τα παιδιά:
 • Να γίνουν πιο ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι
 • Να αγαπάνε τους ανθρώπους ανεξάρτητα το έθνος, χρώμα δέρματος κτλ, να μη βλέπουν προκατειλημμένα το διαφορετικό
 • Να αναπτύσσουν τον τρόπο σκέψης τους, σε πολύπλευρες καταστάσεις
 • Να ανακαλύπτουν κάποια ταλέντα
 • Να γίνονται πιο ανεξάρτητα
 • Να χτίζουν αντοχές, σωματικές και ψυχολογικές

Σίγουρα, δεν είναι πάντα εύκολο να ταξιδεύεις με παιδί, διότι τα παιδιά περνάνε διάφορες φάσεις, είναι άνθρωποι, έχουν τις καλές και τις κακές μέρες. Είναι κούραση, αλλά όποιος έχει παιδιά θα με καταλάβει, πως είναι και στο σπίτι πολλή κούραση, κι όπου κι αν είσαι. Όμως, ταξιδεύοντας ξεφεύγεις από τη ρουτίνα, βλέπεις όμορφα πράγματα κι όλες οι δυσκολίες περνάνε πιο ομαλά. Μετά δε το ταξίδι, ξεχνιούνται τελείως.

Ταξιδεύοντας με παιδι, γνωριμία με κοπέλες απο την Κορέα

Ταξιδεύοντας με μωρό, τι άλλαξε;

Έτσι, υπάρχουν και πολλά πράγματα, που άλλαξαν για εμάς, αφού ταξιδεύουμε με παιδί. Και,  μας αρέσουν τρελά!

 • Κάνουμε περισσότερες στάσεις στα οδικά ταξίδια. Παλιά, σαν κλασικοί ενήλικες, όλο βιαζόμασταν. Ειδικά αν μιλάμε για διαδρομές στην Ελλάδα, τις οποίες έχουμε κάνει πολλές φορές. Φτάναμε στον προορισμό και πονούσα ολόκληρη. Τώρα σταματάμε, παίζουμε, βρίσκουμε ωραία μέρη, γελάμε, τρέχουμε. Άντε, μας παίρνει 20% παραπάνω χρόνο, αλλά πόσο πιο ωραία περνάμε!
 • Γνωρίζουμε περισσότερους ανθρώπους, γιατί τα αθώα και αληθινά παιδικά χαμόγελα σπάνε καρδιές. Όπου κι αν πάμε, πιάνουμε κουβέντα με τους διπλανούς. Μας μιλάνε άγνωστοι στο δρόμο. Όπως στη σχετική φωτογραφία, που ο Έκτορας δεν άφησε ούτε μια Κορεάτισσα αδιάφορη.
 • Βλέπουμε συνηθισμένα πράγματα, σαν να τα βλέπουμε για πρώτη φορά. Αυτό ισχύει και γενικά, αλλά στο ταξίδι με μωρό μπορεί κάποιες βαρετές διαδικασίες να γίνουν διασκεδαστικές (ας πούμε να πάρεις τη βαλίτσα σου από τον ιμάντα στο αεροδρόμιο)
 • Ψάχνουμε για καινούριες δραστηριότητες. Αν ταξιδεύαμε οι δυο μας, μπορεί να μην σκεφτόμασταν ποτέ να πάμε να μείνουμε σ’ ένα χωριό στη Γερμανία. Ή να πάμε σε μουσείο παιχνιδιών. Τελικά ήταν φανταστική εμπειρία! Και πόσα άλλα έχουμε μπροστά μας;
 • Εξασκούμε την υπομονή και την αυτοσυγκράτηση 🙂 Αν υπήρχε μυς στο ανθρώπινο σώμα για την υπομονή, θα είχε φουσκώσει από την υπερπροσπάθεια. Αλλά πόσο περήφανοι νιώθουμε όταν, παρόλες τις δυσκολίες, είμαστε Ζεν! χαμογελαστοί κι ωραίοι!
 • Ζούμε μοναδικές οικογενειακές στιγμές, γιατί όλες οι δυσκολίες μας δένουν ακόμη περισσότερο.

Συμπερασματικά, πιστεύουμε και οι δυο μας, πως το ταξίδι με μωρό βοηθάει όλη την οικογένεια πολύ περισσότερο από τις δυσκολίες που μπορεί να φέρει. Σε διαφορετικούς ρυθμούς μεν, με πολλά ενδιαφέροντα δε!

Εσείς τι πιστεύετε για το ταξίδι με μωρό – νήπιο; Πόσο κοντά ή μακριά είστε από αυτό που διαβάσατε;

1 Comment

 1. Όπως τα λες!
  Για δε “τα μωρά – νήπια” και τα μικρά παιδιά, ακόμη καλλίτερα, συμφωνώ και επαυξάνω! Όσο γι αυτό το “Να αγαπάνε τους ανθρώπους ανεξάρτητα το έθνος, χρώμα δέρματος κτλ, να μη βλέπουν προκατειλημμένα το διαφορετικό”
  τα λέει όλα!!!
  Εύγε!

Comments are closed.

error: Content is protected. Contact us to get a permission to use it.