Κότορ, το διαμάντι του Μαυροβουνίου

Το ξενοδοχείο μας βρισκόταν στην άκρη της πόλης του Κότορ. Αυτό αποτέλεσε καλή αφετηρία για περπάτημα, μακριά από το πολύβουο κέντρο και τις ανύπαρκτες θέσεις πάρκινγκ. Μετά την απρόσμενα όμορφη εμπειρία μας στην Αλβανία, το διήμερο στα φιορδ των Βαλκανίων προσφερόταν για ξεκούραση και χαλαρές βόλτες.

Το Κότορ βρίσκεται χωμένο κυριολεκτικά σε ένα σύστημα μικρών φιορδ και κόλπων στο Μαυροβούνιο. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα βρίσκει κανείς την επίσης γνωστή πόλη της Budva. Μεσαιωνικά τείχη και μια υπέροχη παλιά πόλη, στην οποία τα οχήματα απαγορεύονται, και η τροφοδοσία των καταστημάτων γίνεται με χειροκάροτσα, παρακαλώ.

Ο καθεδρικός του Αγίου Τρύφωνα στην παλιά πόλη, ο πύργος του ρολογιού, τα δαιδαλώδη στενάκια κάνουν κάθε λεπτό να αξίζει. Βέβαια, το Κότορ πλέον είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός και δυστυχώς πολύ ακριβό για τα δεδομένα του Μαυροβουνίου, οπότε θα πρέπει ο επισκέπτης να είναι προσεκτικός με τις επιλογές του.

Περπάτημα, μπάνιο, φωτογραφίες

Για όσους έχουν το κουράγιο, τα 1300 σκαλιά που ορθώνονται πάνω από την πόλη, οδηγούν μέχρι το τέλος των τειχών. Από εκεί η θέα στην πόλη είναι εκπληκτική, κι αποζημιώνει για την κούραση. Δυστυχώς και πάλι, τα σχεδόν καθημερινά κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν, εκτός από το προφανές της μαζικής εξόδου τουριστών, χαλάνε αισθητικά την όλη εικόνα, αυτού του μικρού κόλπου και παλιάς πόλης.

Φυσικά υπάρχουν και πολλές επιλογές για μπάνιο, αν και αρκετές όμορφες παραλίες είναι πλέον ιδιωτικές. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, το Perast και το Herceg Novi είναι πανέμορφα παραθαλάσσια χωριά που επισκέπτεται κανείς εύκολα οδικώς.

Τον χαρήκαμε αυτόν τον μικρό κόλπο, χαζέψαμε στα στενάκια του, ήπιαμε τον καφέ μας με κουβανέζικη μουσική που τόσο αγαπούμε! Και ακόμη, φωτογραφίσαμε και κρατήσαμε σαν ανάμνηση την παλιά πόλη και το πνεύμα της.

Δαλματικές ακτές, γαλάζια ομορφιά!

Από το Κότορ εως την Κροατία

Κι έπειτα πήραμε το δρόμο μέχρι σχεδόν το Zadar της Κροατίας. Επιλέξαμε την παραθαλάσσια διαδρομή, για να γεμίσουμε με εικόνες, παρά την ευκολία του αυτοκινητόδρομου.

Φυσικά το Dudbrovik  αποτελεί τον πιο γνωστό προορισμό της περιοχής, η καταρρακτώδης βροχή όμως δε μας άφησε περιθώρια εκείνη τη μέρα. Συνεχίσαμε απλά την οδήγηση, θαυμάζοντας τις ακτές, τα νησάκια απέναντι, αλλά και όμορφες πόλεις όπως η Brela και το Omis.

Από την περιοχή του Dubrovnik βέβαια, μεσολάβει μια λωρίδα γης που ανήκει στη Βοσνία, είναι η παραθαλάσσια πόλη Neum! Κι έπειτα από πέντε χιλιόμετρα, μπαίνουμε ξανά στην Κροατία! Από τα περίεργα κι όμορφα να ζεις ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο.

Όσο για τη διαμονή μας; Ήταν η δεύτερη νύχτα που κοιμηθήκαμε στην οροφοσκηνή, αλλά τόσο ιδιαίτερη. Βλέπετε, η διαδικτυακή επικοινωνία μας με τον Igor από το Ζάγκρεμπ, μας έφερε στο σπίτι των ηλικιωμένων γονιών του, σ’ ένα χωριό κοντά στο Zadar. Τόσο καλοσυνάτοι άνθρωποι, προσφέρθηκαν ακόμη και να μας αφήσουν το υπνοδωμάτιό τους. Φυσικά δεν θα τους ξεβολεύαμε, αντίθετα απολαύσαμε όμορφο ύπνο στην αυλή τους.

Ξυπνήσαμε πολύ ορεξάτοι, ο Έκτορας έπαιξε ξανά με τους οικοδεσπότες μας, και η Σλοβενία που μας περίμενε αποδείχτηκε εξαιρετικά όμορφη!

error: Content is protected. Contact us to get a permission to use it.