Αναμνήσεις και συμβουλές από ένα καταπληκτικό νησί

Το Μπαλί μας εξέπληξε θετικά, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες εκεί. Κι όχι όσον αφορά την ομορφιά του, αυτό ήταν κάτι που περιμέναμε. Η αλήθεια είναι όμως, ότι δεν περιμέναμε να βρούμε μέρη με ελάχιστους τουρίστες, μέρη όπου οι ντόπιοι δεν έχουν αλλοτριωθεί από τα εκατομμύρια κόσμου που καταφθάνουν στο νησί. Γι’ αυτό κι αποφασίσαμε να μοιραστούμε 9+1 tips για το Μπαλί, που θα κάνουν την επίσκεψή σας εκεί πιο εύκολη και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα.

Ας δούμε λοιπόν μερικές αναμνήσεις και “συμβουλές”, που θα έχουμε κι εμείς κατά νου, την επόμενη φορά μας εκεί. Ναι, θα ταξιδέψουμε ξανά στο Μπαλί, το ξέρουμε ήδη!

Πρακτικές συμβουλές
  • Η περίοδος που ταξιδέψαμε εμείς (αρχές Απριλίου), σημαίνει το τέλος της εποχής των βροχοπτώσεων, θεωρητικά.  Κάποιες απογευματινές μπόρες όμως, δεν τις αποφύγαμε. Αλλά, μην ανησυχείτε, δεν είναι καθόλου ενοχλητικό! Η βροχή είναι ζεστή, η θερμοκρασία υψηλή και, κατά κάποιο τρόπο, είχε την πλάκα του να περπατάμε με τον μικρούλη μας ενώ γινόμαστε μούσκεμα! Επίσης, η περίοδος αυτή δεν έχει τις ορδές τουριστών που φθάνουν αργότερα.
  • Συμφέρει πολύ,  ειδικά αν ταξιδεύετε με παιδί, να έχετε κάποιον οδηγό με αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας. Ειδικά εφόσον αλλάζετε τόπο διαμονής, είναι εξυπηρετικό και οικονομικό να απολαμβάνετε ταυτόχρονα ξενάγηση και μεταφορά στο νέο σας ξενοδοχείο. Κι αν ο οδηγός σας είναι με το χαμόγελο και την καλή διάθεση του Made, είστε πολύ τυχεροί!

  • Οι αποστάσεις στο Μπαλί δεν είναι μεγάλες, αλλά μη σας ξεγελάει αυτό. Υπάρχει απίστευτη κίνηση, εκατομμύρια οχήματα, κυρίως δίκυκλα, και σχεδόν πουθενά δεν μπορεί κανείς να κινηθεί με ταχύτητα άνω των 50χλμ/ώρα. Γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, οδηγούν αριστερά εκτός των άλλων.
  • Το ταξί στην άφιξή μας κόστισε 150 χιλιάδες ρουπίες, ενώ τη μέρα της αναχώρησης μόλις 50 χιλιάδες. Κι αυτό γιατί κατεβάσαμε την εφαρμογή GOJEK, στην οποία βρίσκεις προσφορές για ταξί, ενοικίαση οχήματος, φαγητό κτλ. Δοκιμάστε τη!
  • Ταξιδεύοντας με νήπιο σε αυτή την ηλικία, ήταν ουσιώδες τελικά για εμάς να υπάρχει κλιματισμός στο ξενοδοχείο μας. Γι’ αυτό και στο Ubud αποφασίσαμε να αλλάξουμε κατάλυμα, η ζέστη και η υγρασία είναι αφόρητες, όταν πρέπει να ξεκουραστείς λιγάκι στο δωμάτιό σου και να προστατεύσεις το παιδί από τον ήλιο.
Και μερικά tips, όχι συνηθισμένα

Munduk: τρεις εκπληκτικές μέρες

  • Η περιοχή του Munduk, ναι μεν θεωρείται τουριστική, λόγω των καταρρακτών και πεζοπορικών διαδρομών, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ο τουρισμός που καθορίζει την καθημερινότητα. Νιώθαμε σαν να βρισκόμαστε σε ελληνικό χωριό, χωρίς να πολιορκούμαστε από πωλητές, κι έχοντας τη δυνατότητα να χαμογελάμε στους ντόπιους δίχως ανησυχία για τυχόν προσπάθεια εξαπάτησης.
  • Οι καταρράκτες Sekumpul αξίζουν μια ολόκληρη μέρα θαυμασμού! Περπατήστε όσο περισσότερο γίνεται, γίνετε ένα με το τροπικό δάσος, τα συναισθήματα θα είναι μοναδικά!
Τι δεν μας άρεσε
  • Από την άλλη, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας άρεσε ο περίφημος ναός Uluwatu. Ίσως φταίει η τρομερή ζέστη, ίσως η ατελείωτη κίνηση μέχρι εκεί. Και πάλι, νομίζω ότι είναι εντυπωσιακός από ψηλά, κι επίσης οι απόκρημνες ακτές εκατέρωθεν αξίζουν φωτογράφισης. Ο ναός όμως σε καμία περίπτωση δε μας έδωσε την εντύπωση που αποκομίσαμε σε αρκετούς άλλους ναούς του Μπαλί.

  • Δεν επισκεφθήκαμε το δάσος με τις μαϊμούδες στο Ubud, όπως είδατε. Και θα συμβουλεύαμε το ίδιο σε όσους ταξιδέψουν πιο βόρεια, μιας και μπορείς να δεις αναρίθμητες μαϊμούδες στο δάσος, οδηγώντας προς το Munduk, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
  • Το Μπαλί έχει όμορφες παραλίες, ναι. Μα, πιστεύουμε ακράδαντα, ότι για κάποιον που φεύγει από την Ελλάδα, δε θα έπρεπε να είναι αυτός ο βασικός λόγος επίσκεψής του εκεί. Δεν πρόκειται για προορισμό όπως π.χ. οι Μαλδίβες, όπου αυτό που κάνεις είναι να απολαμβάνεις όμορφες παραλίες και χαλάρωση. Το νησί αυτό προσφέρει πολλά περισσότερα, από θέμα πολιτισμού, αξιοθεάτων, επαφής με ντόπιους, φυσικών τοπίων. Εξερευνήστε το, μη μένετε μόνο στον τουριστικό Νότο και στο Ubud.
Συμπέρασμα; Επισκεφθείτε το!

Καταρράκτης Sekumpul

Εν τέλει, το Μπαλί μας αποχαιρέτησε με γλυκές αναμνήσεις, μια θλίψη μέσα μας, μα και υπόσχεση να πάμε ξανά.  Το πιο τουριστικό νησί της Ινδονησίας, που ακόμα βρίσκει τον τρόπο να κρατά τον χαρακτήρα του και να φυλάει αρκετά μέρη καλά κρυμμένα από την αλλοτρίωση. Μας ενθουσίασαν οι ντόπιοι, μας άρεσε η φύση του και μας άφησε στην καρδιά και το μυαλό πολλά περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε πριν το επισκεφθούμε.

Ταξιδέψτε κι εσείς, και γνωρίστε το!

error: Content is protected. Contact us to get a permission to use it.