Γνωρίζοντας ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

Το πιο συναρπαστικό μέρος των ταξιδιών είναι η επαφή με άλλους ανθρώπους. Με ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, συχνά με αντικρουόμενες προοπτικές, ιδιαίτερες συνήθειες ή άλλο επίπεδο εισοδήματος, φυσικά. Αναφέραμε πολλές φορές ότι αυτό που αγαπάμε περισσότερο κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας είναι η ανταλλαγή εμπειριών, η συζητήσεις περί ιστορίας, τα σημερινά κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, οι εντυπώσεις μας από άλλες χώρες, η εκμάθηση του ξένου τρόπου ζωής.

Και στο τέλος, παρά τις διαφορές, βρίσκονται τόσα πολλά κοινά πράγματα με κάθε ένα άτομο που συναντάμε.

Είναι ενδιαφέρον, πόσο πιο ανοιχτόμυαλος μπορεί να γίνει κάποιος, όταν συναντάει συχνά ανθρώπους που σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο.

Σεβασμός και αποδοχή

Είναι εύκολο να ειπωθεί γενικά: “Δεν μου αρέσουν – δεν καταλαβαίνω τους χορτοφάγους και ποτέ δεν θα αρνηθώ το κρέας”. Αλλά, τι εμπειρία κι αυτή, να φιλοξενείσαι σε σπίτι χορτοφάγων, να τρως το φαγητό που τρώνε, να ακούς την άποψή τους και γιατί επέλεξαν αυτό το μονοπάτι. Αυτή η συμπάθεια που γεννιέται ανάμεσα στους ανθρώπους, όταν γνωρίζονται προσωπικά, ας μη μας αφήσει να πούμε ξανά γενικά “Δεν μου αρέσουν, δεν δέχομαι τους χορτοφάγους”. Το ίδιο ισχύει για το διαφορετικό χρώμα δέρματος, τη θρησκεία, τις μουσικές προτιμήσεις ή οτιδήποτε άλλο.

Ανθρωποί του κόσμου

Μετά από αρκετά ταξίδια, έχουμε παρατηρήσει ότι πολλοί άνθρωποι, παντού στον κόσμο, απλά δεν έχουν την ευκαιρία να δουν ή να ακούσουν αυτήν την “διαφορετική άποψη”. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ταξιδεύουν συχνά, άλλοι δεν μιλούν ξένες γλώσσες για να επικοινωνούν εύκολα, άλλοι περιορίζονται να ταξιδεύουν στην πατρίδα τους ή σε κάποια συγκεκριμένη ήπειρο, ενώ κάποιοι μπορεί να είναι πολύ ντροπαλοί για να γνωρίσουν έναν ντόπιο…και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται.

Αγγίζοντας ξένoυς πολιτισμούς

Τα ταξίδια είναι τόσο συνηθισμένα σήμερα, αλλά και πάλι, δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που “αγγίζουν” διαφορετικούς πολιτισμούς, που δεν μένουν στην τουριστική ζώνη, που μπαίνουν σε ξένα σπίτια και κάνουν φίλους ανάμεσα στους ντόπιους. Με όλα τα κοινωνικά δίκτυα και το ίντερνετ είναι συναρπαστικό πόσο πιο δύσκολο είναι να γνωρίσει κανείς την πραγματική ζωή των ανθρώπων ενώ ταξιδεύει και να ακούει τις ιστορίες τους.

Αρκετό καιρό τώρα σκεφτόμασταν να μοιραστούμε μερικές από αυτές τις απλές, αλλά μοναδικές ιστορίες που συλλέγουμε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας. Ιστορίες συνηθισμένων ανθρώπων, τις σκέψεις τους για τα ίδια προβλήματα που απασχολούν εμάς, τη ρουτίνα τους και τις περιπέτειές τους. Ιστορίες που έχουμε αφηγηθεί σε φίλους, συγγενείς, φιλοξενούμενούς μας, καθώς και σε άλλους ταξιδιώτες εκατοντάδες φορές. Οπότε σκεφτήκαμε, γιατί να μην τα γράψουμε κάπου όλα αυτά;

Η καινούρια μας αρχή

Ελπίζουμε ότι, μέσω των άρθρων που θα δημοσιεύσουμε στη νέα μας κατηγορία “Άνθρωποι του κόσμου”,  καθένας μπορεί να έχει την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά σε κάποιον που ζει στην άλλη άκρη της Γης, να ακούσει μια ακόμα ιστορία, να μάθει. Να γίνει λίγο πιο ανοιχτόμυαλος και λίγο λιγότερο προκατειλημμένος, ή, τουλάχιστον, λιγότερο επικριτικός. Για εμάς είναι μια πολύτιμη αναδρομή στις περιπέτειές μας, τις αναμνήσεις μας από άλλους ανθρώπους, τις απόψεις που μας έχουν ήδη επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η παρακάτω ομιλία TED ήταν αυτή που τελικά μας έκανε να προχωρήσουμε, να έρθουμε σε επαφή με τους οικοδεσπότες μας, τους φίλους μας, να συγκεντρώσουμε υλικό, σημειώσεις, να ελέγξουμε φωτογραφίες και τέλος να γράψουμε το πρώτο άρθρο.

Επειδή, “ένα ταξίδι χιλιάδων μιλίων αρχίζει με ένα μόνο βήμα”. Ας δούμε πού θα μας πάει αυτό ?