Ισλανδία, μία χώρα μαγική κι ονειρεμένη…

…με αρκετούς μύθους να συντροφεύουν το όνομά της, όμως. Από όσα έχουμε ακούσει και διαβάσει μεταξύ ανθρώπων που, είτε έχουν ταξιδέψει εκεί, είτε την έχουν στη λίστα τους ως μελλοντικό προορισμό, διαπιστώσαμε πεποιθήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ιδού λοιπόν, ξεκινάμε!

Το Blue Lagoon είναι φυσική λίμνη #false

Κι όμως, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα αυτή ΔΕΝ αποτελεί τίποτα άλλο παρά δημιούργημα του ανθρώπου. Είχαμε διαβάσει πριν το πρώτο μας ταξίδι στη χώρα του πάγου και της φωτιάς, ότι το Blue Lagoon έχει δημιουργηθεί από την δραστηριότητα του παρακείμενου εργοστασίου γεωθερμικής ενέργειας. Δεν είναι φυσική πισίνα, δεν είναι θερμή πηγή, όπως είναι πολλές άλλες στη χώρα.

Εν τάχει, αυτή είναι η διαδικασία: Το γεωθερμικό εργοστάσιο που φτιάχτηκε εκεί, αντλεί νερό από το υπέδαφος, δίπλα σε ενεργή ροή λάβας, σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία. Αυτό χρησιμποιείται για να λειτουργούν οι τουρμπίνες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, έπειτα μέρος του νερού τροφοδοτεί το Blue Lagoon.

Όπως καταλάβατε, το Blue Lagoon αποτελεί ένα από τα παραπροϊόντα της λειτουργίας του εργοστασίου, τόσο απλά. Όμως, γιατί σκέφτηκαν να το δημιουργήσουν;

Blue lagoon Ισλανδία

Επειδή το νερό έχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε ορυκτά, που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, και πρέπει να απορροφηθεί ξανά από το έδαφος. Το νερό ανανεώνεται κάθε 2 μέρες, δεν υπάρχει κάποια διαδικασία καθαρισμού – φιλτραρίσματος. Κι όμως, πέρα από κάποια είδη μπλε-πράσινων φυκιών, απολύτως φυσιολογικών, είναι εξαιρετικά καθαρό και δεν περιέχει καθόλου βλαβερά βακτήρια. Το milky blue χρώμα του νερού οφείλεται στο διοξείδιο του πυριτίου, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες και είναι αυτό που βλέπετε να χρησιμοποιούν οι τουρίστες για να απλώνουν στο σώμα τους.

Το γεγονός ότι δεν είναι φυσική πισίνα, αλλά τεχνητή, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να πάτε, κάθε άλλο! Οι πολλαπλοί αυστηρότατοι έλεγχοι πιστοποιούν ότι τα νερά τoυ Blue Lagoon κάνουν καλό στο δέρμα και στην υγεία, οπότε απολαύστε το!

Το Secret Lagoon, πόσο “secret” είναι; #not_really

Είχαμε δει την εν λόγω πισίνα πριν πάμε, σε συστάσεις στο ίντερνετ. Οι οικοδεσπότες μας  στην περιοχή όμως, μας είπαν ότι ήδη από τότε (2016), ήταν πολύς ο κόσμος που πήγαινε, καμία σχέση με το όνομά της, δηλαδή. Αντ’ αυτού, οδηγήσαμε σε μία πολύ μικρότερη (στην φωτό) για την οποία γράψαμε εδώ. Πλέον αμφιβάλλω και για το κατά πόσο έχει μείνει “κρυφή” κι αυτή η μικρή πηγή, μιας και βρίσκεται πολύ κοντά σε τουριστικά μέρη.

Αν επιθυμείτε να βρείτε θερμές πηγές κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, η Ισλανδία προσφέρει πολλές. Τι χρειάζεται; Να οδηγήσετε στην ενδοχώρα και στα δυτικά φιορδ, να περπατήσετε αρκετά σε κάποιες περιπτώσεις. Σίγουρα πάντως να κατευθυνθείτε μακριά από εκεί που πηγαίνει η πλειονότητα των τουριστών, δηλαδή τις νότιες ακτές και το Golden Circle.

Στην Ισλανδία κάνει πάντα κρύο #not_true

Λάθος όνομα έδωσαν στη χώρα, έτσι; Ειδικά αν σκεφτεί κανείς και το όνομα της Γροιλανδίας (Greenland στα Αγγλικά), ίσως θα έπρεπε να είναι αντίστροφα.

Στην Ισλανδία λοιπόν, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού είναι οι ταχύτατες αλλαγές του! Όπως λένε “If you don’t like the weather, just wait 5 minutes”. Ακόμη και το καλοκαίρι μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά βροχή ή και χιονόνερο ένω έχει ήλιο, μπορεί να πετύχετε χιονοθύελλα στα ανατολικά φιορδ και λίγη ώρα αργότερα αμμοθύελλα στις νότιες ακτές.

Ακόμα και το χειμώνα όμως, οι θερμοκρασίες στην Ισλανδία δεν είναι όπως της Ρωσίας ή του Καναδά, για παράδειγμα. Ο λόγος είναι το ρεύμα του κόλπου, που κρατάει πιο ήπιο το κλίμα. Φυσικά και κάνει κρύο το χειμώνα, αλλά θερμοκρασίες της τάξης των -10 βαθμών δεν θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλές, αν σκεφτείτε πού βρίσκεται η χώρα.

Αυτό που σίγουρα πάντως πρέπει να προσέχετε είναι οι εξαιρετικά δυνατοί άνεμοι! Μπορούν να αναποδογυρίσουν οχήματα ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό και θα δείτε πολλά σημεία με φωτεινές ενδείξεις ταχύτητας ανέμου, ώστε να είστε προετοιμασμένοι. Εμείς πετύχαμε μέχρι και 24 m/s, δηλαδή 10 μποφόρ πλαϊνό άνεμο, τρομακτικό…

Η κυβέρνηση πληρώνει αλλοδαπούς άντρες για να παντρευτούν εκεί #false

Το είχαμε ακούσει κι αυτό, απλά πρόκειται για έναν τεράστιο μύθο. Δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε, το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν πρόκειται να πάρετε δεκάρα, παρά μόνο γυναίκα. Μην ελπίζετε και σε οικονομική αποκατάσταση, λοιπόν!

Γεγονός: Οι άντρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες κατά περίπου 10000 στην Ισλανδία.

Όλοι οι Ισλανδοί είναι άθεοι #not_exactly

Δεν είναι αλήθεια. Βασικά στην Ισλανδία υπάρχει περίεργη σχέση με τις θρησκείες. Περίπου οι μισοί πιστεύουν σε κάποιους είδους θεό ή θεούς, είτε είναι Χριστιανοί είτε πιστοί των παλιών θεών των Βίκινγκ. (Διαβάστε εδώ για ένα αξιοθέατο απίθανο!) Ένα ποσοστό δηλώνουν συνειδητοποιημένοι άθεοι και ένα ακόμη αρκετά μεγάλο, μη θρησκευόμενοι.

Σίγουρα πάντως, οι εκκλησίες στην Ισλανδία είναι σχεδιαστικά φοβερές! Δείτε εδώ την αγαπημένη μας, θα επανέλθουμε με αφιέρωμα μόνο στους ναούς της Ισλανδίας.

Fun Facts

Για δείτε, επιγραμματικά:

  • Σε μερικά εκατομμύρια χρόνια, το χώρισμα των τεκτονικών πλακών  που διέρχεται απο την Ισλανδία, θα χωρίσει τη χώρα στα δύο. Δεν θα ζούμε να το δούμε, όμως.
  • Όλα τα φυσικά αξιοθέατα είναι δωρεάν στη χώρα. Επίσης, μην περιμένετε κάγκελα και συρματοπλέγματα δίπλα στα φαράγγια. Η λογική είναι απλή: “Εδώ είναι επικίνδυνα, στο γράφω με μία πινακίδα, άντε κι ένα χαμηλό σχοινάκι. Αν το περάσεις, πρόβλημά σου”.
  • Η κατανάλωση μπύρας απαγορευόταν στην Ισλανδία μέχρι το 1989. Ουπς! Το εκπληκτικό είναι μάλιστα ότι το είχαν επιλέξει οι ίδιοι οι Ισλανδοί με δημοψήφισμα, από το 1915!
  • Οι Ισλανδοί λατρεύουν τα βιβλία. Διαβάζουν πολύ, δωρίζουν βιβλία και περίπου 1 στους 10 κατοίκους έχει εκδώσει έστω ένα βιβλίο στη ζωή του!
  • Τα Ισλανδικά άλογα θεωρούνται ίσως η πιο “καθαρή” ράτσα στον κόσμο! Σίγουρα πάντως είναι πάντα έτοιμα για φωτογράφιση, όπως διαπιστώσαμε.

Είχατε διαφορετική εντύπωση για κάποιους από τους μύθους γύρω από την Ισλανδία; Πείτε μας στα σχόλια!

Και φυσικά, για τη μοναδική αυτή χώρα μπορείτε να βρείτε πάμπολλες ακόμα χρήσιμες πληροφορίες εδώ.