Φαράγγι των Νεκρών: Εκεί που οι Μινωίτες έθαβαν τους νεκρούς τους

Ανατολική Κρήτη, ένας τόπος ιδιαίτερος, σχετικά αποκομμένος και σίγουρα πιο γαλήνιος από τα περισσότερα μέρη. Ό,τι πρέπει για όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία με λίγη παραπάνω οδήγηση. Άλλωστε, λατρεύουμε τις οδικές διαδρομές. Λίγη οδήγηση λοιπόν, για να φτάσουμε σε παραλίες πανέμορφες και σχεδόν έρημες, σε χωριά και μοναστήρια παραδοσιακά, σε φαράγγια κάθε είδους.

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τις πεζοπορίες σ’ εκείνο το μέρος του νησιού από κάπου αλλού, εκτός από το Φαράγγι των Νεκρών, φυσικά. Ίσως το πιο γνωστό της περιοχής, για εμάς σίγουρα. Από το χωριό της Άνω Ζάκρου οι απότομες πλευρές του οδηγούν στην Κάτω Ζάκρο, με το Μινωικό ανάκτορο και τα κρυστάλλινα νερά. Μία πεζοπορία αρκετά εύκολη, ακόμα και με μικρό παιδί, όπως για εμάς άλλωστε.

Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές

  •  Το Φαράγγι των Νεκρών ας μην σας φέρει στο νου κάτι μακάβριο για το σήμερα. Το όνομά του οφείλεται στην ανακάλυψη τάφων και αρχαιολογικών ευρημάτων της Μινωικής εποχής στις μεγάλες σπηλιές στα τοιχώματά του. Εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία η ταφή εκεί, βλέποντας τα κάθετα βράχια!
  •  Υπάρχουν δύο είσοδοι στο φαράγγι. Η πρώτη είναι ακριβώς δίπλα στη Ζάκρο, ενώ η δεύτερη λίγο πριν το μέσο της απόστασης, συντομεύοντας έτσι τον χρόνο διάσχισης.
  • Ο χρόνος διάσχισης για εμάς ήταν περίπου δυόμιση ώρες, πολύ χαλαρά, και με τον Έκτορα να περπατάει σε μεγάλο μέρος της διαδρομής. Εύκολα γίνεται σε λιγότερο χρόνο από τη δεύτερη είσοδο, αλλά γιατί να βιάζεστε;
  •  Φροντίστε να προμηθευτείτε νερό και σνακ, όπως και όλα τα απαραίτητα. Όσο εύκολη κι αν είναι η διάσχιση ενός φαραγγιού, η φύση δεν επιτρέπει ποτέ εφησυχασμό. Δείτε εδώ χρήσιμες συμβουλές για πεζοπορία με παιδί.
  • Ιδανικό είναι να ξεκινήσει κανείς νωρίς το πρωί. Θα υπάρχει έτσι χρόνος και για επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου, πριν η ζέστη κάνει υποχρεωτική απόλαυση τη βουτιά στα κρυστάλλινα νερά.
  • Τελευταίο, αλλά σημαντικό! Στην Κάτω Ζάκρο υπάρχει ένα ταξί, που θα σας μεταφέρει πίσω στο πάρκινγκ, για το αυτοκίνητό σας. Αφού φάτε, πιείτε και κολυμπήσετε, φυσικά. Ειδάλλως, αν την προηγούμενη διανυκτερεύσετε στην παραλία, κανονίστε για τη μεταφορά (ακόμη και με κάποιον ντόπιο αν δεν βρείτε το ταξί) για νωρίς το πρωί, ώστε να κατεβείτε το φαράγγι. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να έχετε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε για την παραλία, φυσικά.
Πεζοπορώντας με τον μικρό μας εξερευνητή

Ξεκινήσαμε με δυνατό αέρα εκείνη τη μέρα, που κόπηκε απότομα μόλις κατεβήκαμε στον πυθμένα. Μιας και είχαμε κι άλλα σχέδια στο νου, μπήκαμε από τη δεύτερη είσοδο. Ο Εκτοράκος ήδη ανυπόμονος να περπατήσει, με το ζόρι καθόταν στο σακίδιό του!

Τα πλατάνια και οι δάφνες κυριαρχούν στη χλωρίδα του φαραγιού, ενώ χρειάστηκε μερικές φορές να διασχίσουμε το ποταμάκι, που κρατάει λίγο νερό και τον Ιούνιο. Στη διαδρομή εξηγούσαμε στον μικρούλη μας οτιδήποτε βλέπαμε, χαιρόμαστε να μαθαίνει τη φύση κοντά μας και να αγαπάει τέτοιες δραστηριότητες.

Οι στάσεις για φωτογραφίες, για πικ νικ, για οτιδήποτε τραβούσε την προσοχή μας ήταν απαραίτητες, είχαμε πολύ διαθέσιμο χρόνο, εξάλλου. Εμφανίστηκαν φυσικά και αρκετά κατσίκια, που δεν μας έκαναν εύκολα τη χάρη να τα φωτογραφίσουμε, όμως.  Φανταστείτε τον ενθουσιασμό όλων μας, βλέποντάς τα να σκαρφαλώνουν σχεδόν κάθετα στα τοιχώματα του φαραγγιού.

Άφιξη στην Κάτω Ζάκρο, η καλύτερη ανταμοιβή

Μεσημεράκι πια βγαίναμε σιγά σιγά από το φαράγγι. Λίγο μετά την έξοδο, το ανάκτορο σίγουρα αξίζει επίσκεψης. Εμείς το αφήσαμε για μία επόμενη φορά. Με βήμα γοργό περπατήσαμε προς τον παραλιακό δρόμο, με τις ταβέρνες, τα καθαρά νερά της θάλασσας και μια παροιμιώδη γαλήνη να κυριαρχεί. Αυτά όμως στο επόμενο άρθρο μας!

Για τώρα ας μείνουμε με τις εικόνες των μεγάλων σπηλιών στα απόκρημνα τοιχώματα, στα πολλά όμορφα σημεία για φωτογράφιση και κυρίως, στην υπέροχη διάθεση μετά από κάμποσες ώρες σε τέτοιο τόπο, παρέα με το παιδί μας.

Υ.Γ.: Ένας παλιός χωματόδρομος, απροσπέλαστος για κανονικά ΙΧ αυτοκίνητα, οδηγεί από την Άνω στην Κάτω Ζάκρο, κινούμενος παράλληλα με το φαράγγι. Τον οδηγήσαμε καταλάθος, ήταν αργά για να κάνουμε πίσω αφού μπήκαμε, αλλά μας αντάμειψε με απίθανη θέα από ψηλά!

1 Comment

Comments are closed.