Πάμε Καραϊβική, ή μήπως όχι;

Κάμποσα χρόνια πριν, η ασυμβίβαστη Κούβα μας είχε καλωσορίσει, με τις πανέμορφες παραλίες της, τους χορούς και τα πούρα. Φυσικά, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι εξωτικές παραλίες της ΔΕΝ πρέπει να είναι ο βασικός λόγος για να το επισκεφτεί κανείς. Η ιστορία, το πνεύμα των κατοίκων, η πολιτική και οικονομική κατάσταση, η επαφή με ντόπιους μακριά από τα τουριστικά μέρη, είναι όσα πραγματικά άξιζαν για εμάς.

Όσο για τις παραλίες της Καραϊβικής; Το Βαραδέρο, η Playa Guardalavaca και άλλες ακτές είναι πανέμορφες σίγουρα. Σάμπως όμως κι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε παρόμοιες, τι νομίζετε; Η Χρυσή, το Ελαφονήσι και ο Μπάλος εδώ στην Κρήτη, όπως και πολλές ακόμη στην Ελλάδα, ανταγωνίζονται επάξια τις καλύτερες παραλίες του κόσμου.

Στην ανατολική Κρήτη, λοιπόν, σχεδόν τρεις ώρες δρόμο από το Ηράκλειο, ο Ξερόκαμπος μας καλωσορίζει σε ένα σκηνικό μοναδικής ομορφιάς. Οδηγώντας την φιδωτή κατηφόρα λίγα χιλιόμετρα μετά την Ζήρο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην αποσπαστείτε από τη θέα που απλώνεται μπροστά σας. Καλώς ήρθατε στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης!

Παιχνίδι στην παραλία και αργιλοθεραπεία

Η μεγάλη παραλία του Ξερόκαμπου είναι η καλύτερη, κατά τη γνώμη μας. Αυτή η άμμος σαν πούδρα είναι τέλεια για παιχνίδια, ειδικά με μικρά παιδιά. Μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά του μικρού μας εξερευνητή, παρά τον δυνατό αέρα, όταν πήγαμε για πρώτη φορά.

Ξεροκαμπος Xerokampos

Λίγο βορειότερα, δηλαδή εδώ, βρίσκεται η παραλία Άργιλος. Εμφανές γιατί πήρε αυτό το όνομα, το δωρεάν εξαιρετικό σπα της φύσης σας περιμένει! Υπάρχουν αρκετές ακόμη μικρές παραλίες τριγύρω, όρεξη να υπάρχει.

Διανυκτέρευση πολλών αστέρων, και ανάλογο ξύπνημα

Δίπλα σε ένα από τα αρμυρίκια, με την οροφοσκηνή ανοιγμένη και τον μικρούλη μας να κοιμάται σ’ αυτή, το τραπεζάκι του κάμπινγκ, το κρασί και τις σαλάτες μας, περάσαμε μια βραδιά που αξίζει περισσότερο από το καλύτερο ξενοδοχείο. Κι αργότερα, ο ανεπαίσθητος παφλασμός των κυμάτων μας συντρόφευε στον ύπνο μας.

Τώρα, όσοι αγαπούν το ελεύθερο κάμπινγκ και τη διανυκτέρευση στη φύση σίγουρα μπορούν να φανταστούν το πρωινό ξύπνημα σε μέρος σαν κι αυτό. Τέτοια είναι η γαλήνη, που διστάζεις να βουτήξεις στο νερό, για να μην την διαταράξεις. Στην περίπτωσή μας βέβαια, ο Εκτοράκος φρόντισε να ξυπνήσει τους πάντες νωρίτερα, έτσι κι αλλιώς!

Χρήσιμα tips
  • Ο Ξερόκαμπος είναι απομακρυσμένος από τα τουριστικά μέρη της Κρήτης. Τόσο, όσο χρειάζεται για να κάνει την ομορφιά του λίγο πιο δυσπρόσιτη. Αξίζει όμως!
  • Φροντίστε να πάτε στην περιοχή μέρες που δεν φυσάει καθόλου, αν γίνεται. Η εικόνα της παραλίας με ήρεμα νερά θα σας συνεπάρει! Αντίθετα, όταν φυσάει είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσετε καν να κατεβείτε, η ψιλή άμμος γίνεται αφόρητη.
  • Πηγαίνοντας από τη νότια πλευρά, θα συναντήσετε αρκετές ακόμη εξαιρετικές παραλίες. Αμμούδι, Καψά (κάτω από το ομώνυμο μοναστήρι), Αθερίνα και πολλές ακόμη. Η νότια Κρήτη είναι υπέροχη!
  • Μπορείτε να οργανώσετε μία κυκλική διαδρομή της ανατολικής Κρήτης. Έτσι, ο Ξερόκαμπος θα είναι στο μέσο μερικών ημερών με προορισμούς όπως ο Μακρύς Γιαλός, το Κουτσουνάρι, το Φαράγγι των Νεκρών, η Ζάκρος και η Σητεία. Μία εβδομάδα με το ζόρι φτάνει για να τα χαρείτε!
  • Το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται, θα δείτε και σχετικές πινακίδες. Δεν παρανομήσαμε, όμως. Όπως έχουμε ξαναπεί, η διαμονή στο αυτοκίνητο ή στην οροφοσκηνή δεν θεωρείται κάμπινγκ. Ούτε και σε αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, φυσικά. Προσέχουμε τη φύση, μαζεύουμε μαζί με τα δικά μας σκουπίδια και κάμποσα ακόμη, δεν αφήνουμε τίποτα πίσω, παίρνουμε μόνο φωτογραφίες! Δύσκολο; Σίγουρα όχι, ο μικρούλης μας πάντως το έχει ήδη μάθει.

Καλές διακοπές, καλές εξορμήσεις στο Λασίθι!