Εισαγωγή, και ολίγη Πάργα

Ιούλιος 2017, συζήτηση ζεύγους με θέμα “Κέρκυρα και Διαπόντια νησιά”:

– Τι, δε θα πάμε διακοπές φέτος;;;
– Μα, αγάπη μου γλυκιά, έχουμε ήδη πάει. Ρόδο το Μάιο, Χανιά τον Ιούνιο, κι επιπλέον οδικά ταξίδια στα Βαλκάνια την άνοιξη. Α, και μην ξεχνάς και τις συνεχείς αποδράσεις σε όλη τη βόρεια Ελλάδα χειμώνα – καλοκαίρι. Εξάλλου είσαι κι εφτά μηνών έγκυος, δεν είναι ταλαιπωρία;

Η παραπάνω στιχομυθία αποτέλεσε όλη τη διαπραγμάτευση βασικά, μιας και, όπως καταλαβαίνετε, η επιθυμία της εγκύου θα γινόταν πραγματικότητα. “Έπρεπε” να πάμε κανονικές καλοκαιρινές διακοπές, κι αυτό διότι “Στη Ρόδο και στα Χανιά δε μετράει, έχουμε φίλους και πάμε να τους δούμε”. Όχι ότι η αφεντιά μου δεν ήθελε κι άλλο ταξίδι, ειδικά μετά την ακύρωση λόγω εγκυμοσύνης του  “Κόστα Ρίκα – Γουατεμάλα”.

Πρόγραμμα, εφόδια και διανυκτερεύσεις

Ας γνωρίσουμε λοιπόν την Κέρκυρα, να κατασκηνώσουμε ένα διήμερο στα Διαπόντια νησιά, και με την ευκαιρία να ρίξουμε και μια επίσκεψη στην πάντα αγαπημένη κι όμορφη Πάργα! Φυσικά με το ακούραστο αυτοκινητάκι μας, με εφόδια από το σπίτι όπως πάντα, και με τη φωτογραφική μηχανή πανέτοιμη. Το budget στα δικά μας επίπεδα, εξάλλου θέμα επιλογών είναι όλα στη ζωή, κι εμείς τις έχουμε ιεραρχήσει ανάλογα.

Για να δούμε εν συντομία το πρόγραμμά μας, λοιπόν. Αρχικά θα μέναμε στην Πάργα για μία νύχτα, κατόπιν για τρεις διανυκτερεύσεις στην Παλαιοκαστρίτσα. Θα ακολουθούσε από μία διανυκτέρευση – ελεύθερο camping στο Μαθράκι και την Ερείκουσα (αυτό άλλαξε και προτιμήσαμε τους Οθωνούς, χάριν ενός πανηγυριού όπως θα δείτε). Κι έπειτα, ξανά Κέρκυρα, αυτή τη φορά με διαμονή στις Μπενίτσες για δύο ακόμη βραδιές. Όχι ιδιαίτερα πιεστικό πρόγραμμα, σίγουρα πιο ξεκούραστο από την περιπέτεια στην Ισλανδία ή τα ηφαίστεια της Καμτσάτκα.

Το πρωινό του Σαββάτου έφτασε λοιπόν, και μας βρήκε με όρεξη, φρέσκα κουλουράκια και καφέ, στην Εγνατία οδό προς δυτικά. Αυτή τη φορά ακολουθήσαμε κανονικά την εθνική, χωρίς παρακάμψεις προς αποφυγή διοδίων, με σκοπό να είμαστε στην Πάργα μεσημεράκι. Η διαδρομή ολίγον ανιαρή για εμάς, όπως κάθε διαδρομή σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Εξαίρεση, η πεδιάδα και τα εργοστάσια της ΔΕΗ έξω από την Πτολεμαΐδα, όπως και οι πανέμορφοι ορεινοί όγκοι εκεί στην Ήπειρο.

Το ξενοδοχείο μας ήταν λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάργα, στην Αγιά, ένα μικρό χωριουδάκι με πολλή ζωντάνια όμως. Αν ποτέ σας βγάλει ο δρόμος εκεί, μπείτε στο χωριό από την βόρεια είσοδο. Εμείς, ερχόμενοι από την Πάργα, στρίψαμε ατυχώς στην πρώτη πινακίδα για Αγιά. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθούμε να παλεύουμε με απότομα στενάκια και στροφές, καμένο λάστιχο και λίγο δίσκο.

Με τα πολλά, και μετά από οδηγίες μιας γιαγιούλας, μπήκαμε στο χωριό από την άλλη είσοδο και τελικά βρήκαμε το ξενοδοχείο μας, το Vasiliki’s Guesthouse. Πολύ φιλόξενη ιδιοκτήτρια, πεντακάθαρο και καινούριο studio, θα το συνιστούσαμε σε οποιονδήποτε επιζητεί ησυχία, λίγα χιλιόμετρα από την Πάργα.

Στην Πάργα, μια φορά ακόμη

Καθότι είχαμε επισκεφθεί την περιοχή κι άλλες φορές, με ιδιαίτερες αναμνήσεις από την εκεί φωτογράφιση μετά το γάμο μας τέσσερα χρόνια πριν, δε θελήσαμε να βιαστούμε για μπάνιο και βόλτα μέσα στη ζέστη. Αντ’ αυτού, προτιμήσαμε να ξεκουραστούμε στο δροσερό δωμάτιο, οργανώνοντας το σχέδιο για την Κέρκυρα και να βγούμε έπειτα στην πόλη.

Η Πάργα, με τη χαρακτηριστική της ομορφιά, τους γραφικούς κολπίσκους, το πράσινο και τα φρούριά της, παρά τις ορδές Ελλήνων και ξένων τουριστών, δε μας απογοήτευσε ούτε αυτή τη φορά. Είναι από τα μέρη που μας άρεσαν από την πρώτη στιγμή, ίσως γιατί είναι ιδανική για καρτ ποστάλ, ποιος ξέρει.

Απολαύσαμε τον καφέ μας κάτω από το φρούριο, και λίγο πριν το σούρουπο ξεκίνησε η φωτογραφική εξόρμηση στα στενά, στο λιμανάκι, στην παραλία με την πανσέληνο και σε μερικά χαρακτηριστικά σημεία που είχαμε φωτογραφηθεί και τέσσερα χρόνια πριν, λίγες μέρες αφού η Αλιόνα με “σκλάβωσε” κι επίσημα. Κι αργότερα, στο ολόγιομο φεγγάρι, χαρήκαμε λιγάκι την παραλία, αν και τα κουνούπια αποδείχτηκαν πιο επίμονα τελικά.

Έτσι κι αλλιώς η μέρα αυτή ήταν απλά το διάλειμμα στη διαδρομή μας προς την Κέρκυρα. Ένα όμορφο, ξεκούραστο απόγευμα, για να πάρουμε νωρίς το επόμενο πρωί το ferry boat από την Ηγουμενίτσα.

Έρχεται η συνέχεια! Stay tuned!