Gelendzhik, στο τελευταίο μέρος του ταξιδιού

Η περιγραφή σταμάτησε κάπου κοντά στον Καύκασο, όπου γνώρισα για πρώτη φορά τη φύση αυτής της υπέροχης χώρας. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε πιο πολύ, δυστυχώς, αλλά τελικά δε μείναμε ούτε στο Krasnodar επίσης. Μιας και ο καιρός το επέτρεπε (18-22 βαθμοί, παρότι αρχές Νοέμβρη), κλείσαμε ένα φθηνό -λόγω εποχής- ξενοδοχείο στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και πακετάραμε ξανά για ένα τριήμερο.
Το Gelendzhik βρίσκεται νότια του μεγάλου λιμανιού του Novorossiysk, περίπου 180 χλμ από το Krasnodar που ήμασταν εμείς. Το λεωφορείο χρειάστηκε σχεδόν τέσσερις ώρες (!) και πολλή υπομονή, αλλά τελικά τα καταφέραμε! Με λακκούβες και κάμποσο χωματόδρομο στις εισόδους μικρότερων πόλεων, με αρκετή σκόνη και βρώμικα καθίσματα, φτάσαμε στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Σε όλο το μήκος της ακτής υπάρχουν κωμοπόλεις – τουριστικοί προορισμοί, το καλοκαίρι επικρατεί το αδιαχώρητο, όπως λέει η Αλιόνα. Πήρα μια ιδέα από φωτογραφίες, σας απεύχομαι να αναγκαστείτε να περάσετε διακοπές εκεί.

Φθινοπωρινή γαλήνη, μα και υψηλές τιμές

Φυσικά ήταν σχεδόν νεκρή περίοδος όταν πήγαμε εμείς, το Africa Hotel άδειο, αλλά όλα είχαν μια όμορφη ηρεμία. Αρκετοί κάτοικοι ελληνικής καταγωγής και η μοναδική καφετέρια που έφτιαχνε τους κρύους καφέδες όπως στην Ελλάδα είχε Πόντιο ιδιοκτήτη. Υπάλληλος, μια κοπέλα που βαρέθηκε την ανεργία στον Κορυδαλλό και πήγε εκεί για κάποια χρόνια, να βγάλει χρήματα. Βρήκαμε και το σχετικό γυράδικο, μην τυχόν και ξεχάσουμε τη γεύση.

Αυτό που παρατήρησα είναι η ακρίβια, ειδικά σε εστιατόρια και καφέ, και η κάκιστη εξυπηρέτηση. Υποθέτω πως δεν τους νοιάζει, απλά. Απευθύνονται σε τεράστια ποσότητα πελατών από όλη τη χώρα, που έτσι κι αλλιώς περνάνε διακοπές εκεί, ξοδεύοντας αρκετά. Εμένα μου κακοφάνηκε, το μέρος είναι συμπαθητικό, αλλά έχουμε μάθει αλλιώς, και νομίζω ότι αν απαιτείς σαν καταναλωτής, ίσως και να αλλάξει κάτι. Έχω σαν παράδειγμα τον πεθερό μου με τη γυναίκα του, και τα λεφτά που ξοδεύουν για διακοπές τα καλοκαίρια σε αυτή την περιοχή (πολλά, πάρα πολλά με τα δικά μας δεδομένα και επιλογές, για τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν εκεί).

Χαλαρές διακοπές εκτός εποχής

Περπατήσαμε όπως πάντα πολύ, γίναμε και μούσκεμα από μια ξαφνική μπόρα, σκεφτήκαμε να ανέβουμε με το τελεφερίκ πάνω από την πόλη, όπου υπάρχει ζωολογικός κήπος και όμορφη θέα σε όλο τον κόλπο, αλλά τελικά ο καιρός και οι τιμές μας άλλαξαν τα σχέδια. Γενικά, και παρά το περπάτημα, το όλο τριήμερο κύλησε χαλαρά, σε ρυθμούς διακοπών όπως αρμόζει σε τέτοιο μέρος, με τέτοιο καιρό.

Σύμβολο της πόλης είναι ένα γλυπτό, αυτό της “Λευκής νύφης”, από τα λίγο ίσως αξιοθέατα σ’ αυτή την πόλη. Κατά τα λοιπά, όλα κινούνται σε τουριστικούς – καλοκαιρινούς ρυθμούς, με safari park, δελφινάριο, water park και τα σχετικά.

Δεν πρόκειται για προορισμό που θα ενθουσίαζε τους Έλληνες που έχουν συνηθίσει σε πανέμορφες παραλίες της Κρήτης, της Λευκάδας και της Καρπάθου, αλλά με τα δεδομένα της Ρωσίας αποτελεί πολύ καλή καλοκαιρινή επιλογή αν τύχει να βρεθείτε προς τα εκεί.
Από το Gelenzhik λοιπόν επιστρέψαμε στο Krasnodar, με τον ίδιο, βασανιστικό τρόπο. Και σιγά σιγά ετοιμάστηκα για την επιστροφή στην Ελλάδα, έχοντας περάσει κάμποσες πολύ ενδιαφέρουσες μέρες στα νότια της Ρωσίας. Από τότε βέβαια, έχουμε επισκεφτεί και πάλι τα μέρη αυτά, όχι ως επισκέπτες απλοί πλέον, αλλά για οικογενειακές γιορτές!