Οικονομικό το ζήτημα

Λίγο πολύ, οι φίλοι και γνωστοί μας γνωρίζουν ότι κάθε Σαββατοκύριακο φεύγουμε έστω για μονοήμερη εκδρομή κάπου, με κάθε ευκαιρία ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, και μία στο τόσο σχεδιάζουμε κάποιο μεγάλο (βλέπε “ακριβό”) ταξίδι. Κατά συνέπεια, η απορία των περισσοτέρων τριγύρω μας είναι “Και πού τα βρίσκετε τα χρήματα για ταξίδια;”
Μέχρι τώρα, ο Κώστας διέδιδε φήμες πως έχει για πεθερό έναν Ρώσο ολιγάρχη, κάποιοι το έχουν πιστέψει κιόλας (!), αλλά… ας μιλήσουμε σοβαρά.

Πρώτα πρέπει να τονίσω πως για εμάς, τα ταξίδια κάθε μορφής είναι τρόπος ζωής! Τα χόμπι και η καθημερινότητά μας είναι χτισμένα γύρω από αυτό το πάθος, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε πολύ σοβαρή διαχείριση χρημάτων και κάποιες θυσίες για να ταξιδεύουμε τόσο συχνά.

Εσύ, όμως, μπορεί απλά θέλεις να φεύγεις τα Σαββατοκύριακα για να αλλάζεις παραστάσεις, να μαζεύεις λεφτά για το ταξίδι των ονείρων σου, ή να καταφέρεις να πηγαίνεις στο εξωτερικό πιο συχνά. Αναλόγως των αναγκών σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια από τα παρακάτω tips, για να μαζέψεις χρήματα για ταξίδια.

Μερικές συμβουλές
  • Δεν μπορώ να προτείνω την κλασική συμβουλή να κόψουν οι άνθρωποι τον καφέ, διότι τον καφέ τον λατρεύω και είναι το μόνο πράγμα που δεν λυπάμαι πότε να πληρώσω. Αλλά! Αν μπορώ, παίρνω καφέ από το σπίτι, προτιμάω μια βόλτα με τον καφέ στο χέρι (ειδικά αν ο μικρός είναι ξύπνιος), παρά να καθίσω και να τον χρυσοπληρώσω. Επίσης, ψάχνουμε διάφορες προσφορές (π.χ. 1+1 στο Everest) και σπάνια πίνουμε πάνω από έναν καφέ την ημέρα.
  • Μαγειρεύω στο σπίτι, παίρνουμε κάτι μαζί μας αν ξέρουμε ότι δεν προλαβαίνουμε να επιστρέψουμε για το γεύμα, πολύ συχνά παίρνω μαγειρευτά φαγητά για μικρά ταξιδάκια εντός Ελλάδος, δηλαδή απ’ έξω ψωνίζουμε μόνο κουλουράκι από το φούρνο. Στις ταβέρνες πηγαίνουμε εξαιρετικά σπάνια, με καλή παρέα ή αν πρόκειται για κάποιο ιδιαίτερο, καλό εστιατόριο. Αντί για να φάμε την ίδια “βαρετή” μπριζόλα σε γεμάτη ταβέρνα κάθε Κυριακή (30 ευρώ τουλάχιστον για 2 άτομα, 4 φορές το μήνα μας κάνει 120 ευρώ), βγάζουμε εισιτήριο με αεροπορική low cost για κάπου στην Ευρώπη.
  • Ψωνίζουμε λαχανικά, φρούτα και ψάρια από τη λαϊκή αγορά. Ποιοτικά και φθηνά!
  • Στο σουπερμάρκετ ψάχνουμε για προσφορές και εκμεταλλευόμαστε τα προνόμια της τραπεζικής μας κάρτας. Δεν τρώμε και δεν ψωνίζουμε αλλαντικά, αναψυκτικά, κρουασάν, διάφορα έτοιμα γλυκά, κατεψυγμένες πίτες, πίτσες, σαλάτες, κονσέρβες και οτιδήποτε σχετικό. Γενικά ακολουθούμε τη φιλοσοφία τρώμε για να ζούμε, όχι το αντίθετο. Γι’ αυτό, προτιμάμε να έχουμε ελάχιστα έτοιμα συσκευασμένα πράγματα στη διατροφή μας και δεν υπερβάλουμε με τα φαγητά έξω.
  • Στα προσωπικά μου καθημερινά έξοδα δεν υπάρχουν έξοδα αισθητικής. Δε βάφω τα νύχια μου, δεν κάνω χτενίσματα, δεν ξέρω πού είναι το Hondos Center. Ό,τι μπορώ να κάνω, το κάνω μόνη μου στο σπίτι. Αν μπορούσα και να κουρευτώ μόνη μου, θα το έκανα κι αυτό. Όμως, μπορώ και κουρεύω τον Κώστα εδώ και 5 χρόνια (10 ευρώ, επί 2 φορές το μήνα, 12 μήνες το χρόνο, 5 χρόνια… πιστεύω αρκούν για εισιτήρια στη Βραζιλία!)
  • Όλα τα επώνυμα (ελάχιστα) καλλυντικά τα  ψωνίζουμε μόνο από online φαρμακεία. Τα υπόλοιπα μόνο σε προσφορές 1+1.
Κι ακόμα…
  • Ρούχα συνήθως αγοράζουμε μία – δύο φορές το χρόνο σε εκπτώσεις και με λίστα. Δηλαδή αγοράζουμε όσα πραγματικά χρειαζόμαστε, να ταιριάζουν με αυτά που έχουμε ήδη, ή με αυτά που είναι να πάρουμε. Πέρυσι για παράδειγμα, πήγαμε στην Ανδριανούπολη, ψωνίσαμε πολύ καλά πράγματα, και η βόλτα σίγουρα βγήκε δωρεάν από την διαφορά στις τιμές. Εκτός από αυτά τα “στοχευμένα” ψώνια, δεν μπαίνω καν σε καταστήματα με ρούχα.
  • Ρούχα για πεζοπορίες (και όχι μόνο) παραγγέλνουμε από το sportsdirect, πολύ φθηνά και σε μεγάλη ποικιλία. Για ζεστά μπουφάν, επώνυμα, σε μεγάλες εκπτώσεις, προτιμούμε το sportpursuit. Επίσης προσπαθούμε να ψωνίζουμε – δοκιμάζουμε outdoor ρούχα στο εξωτερικό, όπου ο κόσμος ασχολείται περισσότερο με τις δραστηριότητες στη φύση, και υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά.
  • Δεν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για αποστάσεις κάτω των 5 χλμ. Περπάτημα μόνο!
  • Δεν πάμε γυμναστήριο. Τρέξιμο (δοκιμάστε εφαρμογές όπως το Nike running app), πεζοπορίες, ασκήσεις – stretching στο σπίτι, 15 λεπτά γυμναστική κάθε πρωί.
  • Όλες οι ακριβές αγορές (συσκευές σπιτιού, κινητά, κτλ) μόνο μέσω internet και μετά από πολύ ψάξιμο.
  • Έξοδα για ποτά δεν υπάρχουν πλέον, λόγω μωρού, αλλά και πριν κάνουμε παιδί, ήταν ελάχιστα. Από τη μία είναι λογικό, διότι μεγαλώσαμε, ωριμάσαμε, bla bla bla… Όμως! Ακόμη και ο Κώστας, ο οποίος έβγαινε πάρα πολύ κάποτε, λέει τώρα “Αν ήξερα τότε, τι γίνεται με αυτά τα ταξίδια, δεν θα έβγαινα τόσο, θα πήγαινα ως solo traveller παντού, και θα τα έπινα στα hostels!”. Οπότε, πριν πάρεις τη δεύτερη μπύρα σου ένα ωραίο σαββατόβραδο, σκέψου, ότι θα μπορούσες να την πίνεις στο Μεξικό!
  • Βάζουμε κέρματα στον κουμπαρά. Και ναι, μαζεύονται! Απλά μην είσαι τσιγκούνης, βάλε 1-2 ευρώ κάθε μέρα κι άνοιξέ τον σε 7-10 μήνες, θα σου αρέσει.
  • Από κάθε μισθό κάνουμε αποταμίευση κι αυτά είναι χρήματα για ταξίδια, που δεν τα αγγίζουμε ποτέ για άλλους λόγους. Είναι η “άκρη” που μισεί ο Κώστας, μέχρι να χαρεί ξοδεύοντάς την για εισιτήρια!
Συμπέρασμα; Κάνε το όνειρό σου, στόχο!

Ο καθένας βέβαια, έχει διαφορετικά γούστα, άλλα “θέλω” και “μπορώ”. Αυτά είναι τα δικά μας κόλπα για να βάζουμε κάμποσα λεφτά στην ταξιδιωτική μας άκρη.

Εσύ, όμως, πρώτα πρέπει να έχεις πλήρη εικόνα των εξόδων σου κάθε μήνα και μετά να δεις, από πού μπορείς να κόψεις και ποιες ακριβές συνήθειες να αλλάξεις.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι να έχεις έναν στόχο. Ένα όνειρο. Μια εικόνα στο μυαλό σου όταν ξυπνάς και πας για ύπνο. Βρες προορισμό, ψάξε πληροφορίες, υπολόγισε πόσο θα σου στοιχίσει. Με βάση τα έσοδα και έξοδά σου, δες τώρα πόσες εβδομάδες ή μήνες απαιτούνται για να μαζέψεις τα λεφτά. Το επόμενο βήμα, κατά τη γνώμη μου, όταν έχεις  τα χρήματα για εισιτήρια, αγόρασέ τα, και πλέον δεν υπάρχει “δεν μπορώ”. 🙂

Σου φαίνονται αυστηρά τα όσα αναφέρθηκαν; Στην πραγματικότητα, σε καμία περίπτωση δεν σου προτείνω να σταματήσεις τη ζωή σου, να κάθεσαι σπίτι και να τρως μόνο μακαρόνια για 7 μήνες για να έχεις χρήματα για ταξίδια. Απλά θέσε προτεραιότητες, κάνε μόνο όσα ειλικρινά επιθυμείς, χωρίς να χάνεις χρόνο και χρήμα στα υπόλοιπα.

Εξάλλου, υπάρχουν τρεις τρόποι να έχεις λεφτά για ένα ταξίδι, ή για να πηγαίνεις περισσότερα ταξίδια διότι, ως γνωστόν, αν ξεκινήσεις, μετά δε θέλεις να σταματήσεις. Για τον πρώτο είπαμε: έξυπνη διαχείριση χρημάτων, ανάλυση των εξόδων και οικονομία. Αλλά μπορείς, επίσης, να αυξήσεις τα έσοδά σου, ή να μειώσεις το κόστος του ταξιδιού. Αν σου άρεσε το εν λόγω άρθρο, σύντομα θα γράψω και για τους δυο άλλους τρόπους!

Καλά ταξίδια σε όλους!

Photo by Chris Lawton


2 Comments

  1. Πολύ ωραίο κείμενο. Ταυτίζομαι πλήρως με το 3ο που γράφεις Αλυόνα 🙂 Kαλορίζικο και το νεο σάιτ. Καλά ταξίδια σε όλους μας

    1. Να είσαι καλά, Γιώργο! Καλά ταξίδια και σ’ εσάς, κι αναμένουμε πιο πολλά κενυάτικα ντοκουμέντα. 😉

Comments are closed.