Ένας τρόπος διακοπών, όχι συνηθισμένος

Πέρυσι τέτοιο καιρό βρισκόμασταν εκτός Ελλάδας, γράφοντας χιλιόμετρα μέχρι τη μακρινή Ισλανδία. Έχουμε ήδη αναλύσει τους τρόπους που καταφέραμε να κάνουμε όσο το δυνατόν οικονομικότερο ένα τέτοιο ταξίδι (εδώ). Βασικό εργαλείο και επένδυση ουσιαστικά για τα ταξίδια μας αποτέλεσε από τότε η οροφοσκηνή μας. Ξέρετε, αυτό το πράγμα που μοιάζει σαν πλατιά μπαγκαζιέρα πάνω στο αυτοκίνητό μας, ανοίγει σαν φυσαρμόνικα προς τα πάνω, και μας επιτρέπει να κοιμόμαστε κυριολεκτικά οπουδήποτε επιτρέπεται.

σκηνή οροφής

Όχι και τόσο σύνηθες στην Ελλάδα, έτσι; Κι εμείς κατά τύχη την ανακαλύψαμε, πλέον όμως δεν την αποχωριζόμαστε! Πάμε να δούμε περί τίνος πρόκειται, μιας και έχουμε δεχτεί αρκετές ερωτήσεις ήδη.

Τι είναι μία οροφοσκηνή

Όπως λέει το όνομά της, η οροφοσκηνή (σκηνή οροφής) είναι μια σκηνή που τοποθετείται στις μπάρες του αυτοκινήτου. “Δένει” δηλαδή στο όχημα όπως η μπαγκαζιέρα. Ζυγίζει, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος, από 30 ως 70 κιλά, βάρος δηλαδή που όλα τα οχήματα επιτρέπουν για φόρτωση στις μπάρες τους.

  • “Και πώς αντέχει, αν ανέβουμε δύο – τρία άτομα πάνω; Δεν υπάρχει πρόβλημα;”
    Ερώτημα που μας ήρθε κι εμάς αυθόρμητα, τότε. Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι μιλάμε για “δυναμικό” βάρος, όταν αναφέρεται το μέγιστο βάρος που μπορεί να φορτώσει κανείς στην οροφή του αυτοκινήτου. Δηλαδή αφορά το εν κινήσει όριο, όχι όταν είναι σταματημένο. Εν στάσει (το “στατικό” βάρος) είναι πολύ παραπάνω αυτό το όριο, εκατοντάδες κιλά, άρα μην ανησυχείτε!
Ποια είδη οροφοσκηνής υπάρχουν

Δύο είναι οι κατηγορίες: Οι hard shell και οι soft shell. Οι πρώτες είναι με πολυεστερική βάση και άνω πλευρά (σκεπή), ενώ οι δεύτερες είναι σαν κλασικές σκηνές “χτισμένες” πάνω σε πολυεστερική βάση.

Όσον αφορά τις hard shell :

  • Έχουν το πλεονέκτημα της ταχύτατης διαδικασίας “άνοιγμα – κλείσιμο” (Δείτε σχετικό βίντεο εδώ). Κυριολεκτικά δευτερόλεπτα στο άνοιγμα, και λίγο παραπάνω στο κλείσιμο. Η δική μας οροφοσκηνή χρειάζεται μανιβέλα, οι καινούριες είναι αυτόματες με μπουκάλες.
  • Βολεύουν πολύ σε καθημερινή μετακίνηση από μέρος σε μέρος.
  • Δεν επηρεάζονται καθόλου από τη βροχή, μιας και η οροφή τους είναι πολυεστερική.
  • Είναι πιο αεροδυναμικές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για κατανάλωση καυσίμου.
  • Το μεγαλύτερο μείον τους είναι η τιμή. Μια καινούρια οροφοσκηνή αυτού του τύπου κοστίζει από 2000 ευρώ και πάνω, ανάλογα τη μάρκα, το μέγεθος κτλ.

Από την άλλη, οι soft shell σκηνές οροφής:

  • Είναι σαφώς φθηνότερες, καθώς μπορεί κανείς να βρει καινούρια από 800 ευρώ.
  • Χρειάζονται πιο πολύ χρόνο στο άνοιγμα – κλείσιμο, καθώς ξεδιπλώνουν ουσιαστικά πάνω στο αυτοκίνητο, και ανοίγουν σαν σκηνές εδάφους. Αυτό μπορεί για κάποιους να αποτελεί πρόβλημα, ειδικά αν ο καιρός δεν βοηθάει.
  • Θα πρέπει να είστε σίγουροι για την ποιότητα και αδιαβροχοποίηση του τεντόπανου, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως σε περίπτωση έντονης βροχής.
  • Είναι συνήθως πιο ευρύχωρες.
  • Χρειάζονται χώρο πέραν των διαστάσεων του αυτοκινήτου, καθώς ξεδιπλώνουν και η σκάλα είναι και το ένα τους στήριγμα. Αυτό ίσως παίζει το ρόλο του σε κάτι σημαντικό, όπως θα πούμε παρακάτω.
Γιατί να αγοράσω οροφοσκηνή;

Θα λέγαμε ότι οι οροφοσκηνές αποτελούν το συνδυασμό των πλεονεκτημάτων του κάμπινγκ με κάποια περισσότερη άνεση και καθαριότητα, καθώς και την ευκολία της μετακίνησης και διανυκτέρευσης οπουδήποτε παρκάρει το αυτοκίνητο. Δεν χρειάζεται να βρείτε μέρος κάτω, να το καθαρίσετε και να στήσετε σκηνή. Απλά την ανοίγετε, κατεβάζετε τη σκάλα και είστε έτοιμοι.

Ειδικότερα, μιλώντας για τις hard shell, μας έχει εξυπηρετήσει απίστευτα το γεγονός ότι δεν κοιμόμαστε στο έδαφος. Η σκηνή διαθέτει κανονικό στρώμα πάχους 7-8 εκατοστών, έχουμε πάντα μέσα μαξιλάρια και είδη ύπνου και, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, κοιμόμαστε άνετα.

Στο εξωτερικό κυρίως υπάρχουν δεκάδες επιλογές και για επιπλέον ανέσεις, όπως κουβούκλιο που προστατεύει και το χώρο της σκάλας από βροχή και ήλιο και δημιουργεί ουσιαστικά το δικό σας χώρο δίπλα στο αυτοκίνητο. Ανάλογα την όρεξη και το χρήμα, πάντα.

Κι αν απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ;

Το οποίο όντως απαγορεύεται, βάσει νόμου, στη χώρα μας. Για άλλες χώρες οι αντίστοιχοι νόμοι ποικίλουν, ρωτήστε μας αν ενδιαφέρεστε για κάποιο συγκεκριμένο προορισμό.

Παρόλα αυτά, η διανυκτέρευση σε οροφοσκηνή δεν θεωρείται κάμπινγκ. Θεωρείται ύπνος στο αυτοκίνητο, το οποίο και επιτρέπεται στην Ελλάδα.

Όμως, αναφερθήκαμε πιο πάνω στις soft shell σκηνές, ότι ουσιαστικά υπερβαίνουν τις διαστάσεις του αυτοκινήτου. Αυτό θεωρητικά σημαίνει κάμπινγκ, αυτό έχουμε καταλάβει τουλάχιστον μετά από ψάξιμο της νομοθεσίας. Εφόσον δεν υπερβαίνει το πλάτος του οχήματος, είστε τυπικά καλυμμένοι. Δηλαδή, μία hard shell που ανοίγει προς τα πάνω είναι παντού “νόμιμη”, αφού ακόμα και οι πιο μεγάλες δεν εκτείνονται πέραν του νοητού ορίου των καθρεφτών. Όταν όμως η σκηνή ανοίγει ξεδιπλώνοντας, βγαίνει εκτός αυτών των ορίων, στηρίζεται στη σκάλα και τυπικά θεωρείται κάμπινγκ. Αν κάποιος αναγνώστης ξέρει καλύτερα το νόμο, ας μας διορθώσει, για καλύτερη πληροφόρηση.

Πού θα αγοράσω μία οροφοσκηνή;

  • Η δική μας οροφοσκηνή είναι James Baroud, από τις κορυφαίες παγκοσμίως, εξαιρετικά ανθεκτική και σκληροτράχηλη. Αυτή έχουμε, αυτή δοκιμάσαμε σε αντίξοες συνθήκες, αυτή σας συστήνουμε λοιπόν.

Εξετάστε τα οικονομικά, τις προτεραιότητές σας και τον τύπο ταξιδιών που κάνετε. Αν σας ταιριάζει, μια οροφοσκηνή προσφέρει απίθανες αναμνήσεις!

Για τυχόν απορίες, παρατηρήσεις και οτιδήποτε άλλο, σας περιμένουμε στα σχόλια.


4 Comments

  1. Πολυ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό το άρθρο σας. Υπάρχει οροφοσκηνή για 2 ενήλικες και 2 παιδιά 12+13. όσο και αν έψαξα δεν βρήκα σαφή απάντηση. Ευχαριστώ, καλά ταξίδια.

    1. Καλησπέρα σας!
      Αν μιλάτε για σκηνές hard shell, το μέγιστο πλάτος που μπορείτε να βρείτε είναι 160 cm για το στρώμα. Εσείς ξέρετε καλύτερα αν και πώς χωράτε με τα παιδιά, μιας και δεν είναι μικρά. Αν πάτε σε soft shell σκηνή, έτσι πρόχειρα βρίσκω και με 180 cm πλάτος. Στο site της James Baroud, για παράδειγμα, αυτές που αναφέρονται σαν XXL είναι 160 cm. Ενώ η soft shell η μεγάλη είναι 180 cm. Δείτε εδώ και εδώ. Καλές διαδρομές, καλά ταξίδια!

  2. Ωραίες πληροφορίες! Εισάγει κάποιος James Baroud στην Ελλάδα; Επίσης, καμιά σχετική πρόταση για σημείο χρήσης (τουλάχιστον) στην Κρήτη έχετε σε άρθρο σας; Δεν έχω βρει κάτι. Ευχαριστώ! Δ

    1. Γεια σου Δημήτρη! Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει επίσημος εισαγωγέας James Baroud εδώ. Μπορείς να κάνεις παραγγελία απευθείας από το site τους όμως. Αν ενδιαφέρεσαι παραπάνω, με χαρά να βοηθήσουμε με λεπτομέρειες. Τώρα, για σημεία διανυκτέρευσης στην Κρήτη, σημειώσαμε κάμποσα που είτε έχουμε μείνει, είτε σκοπεύουμε να μείνουμε. Φυσικά, οπουδήποτε σας κάνει κλικ, ανοίγετε και μένετε. Κάποια από τα σημεία που προτείνουμε είναι για πεζοπορίες σε φαράγγια κτλ, άλλα σε παραλίες. Διαλέγετε, αποφασίζετε και βρίσκετε κι εσείς δικά σας! Καλές διαδρομές και εμπειρίες, παιδιά!!! Να η λίστα μας για τώρα, ενδεικτικά:
      https://goo.gl/maps/8DReeBsNZPMPgPPQ6
      https://goo.gl/maps/dxf5b5E97cqGxacG9
      https://goo.gl/maps/Qj6Qf9EowrashJUA7
      https://goo.gl/maps/6AFgunLMzuSsmQi5A
      https://goo.gl/maps/j3WaTB4b6bRQebni8
      https://goo.gl/maps/JzUFXHY28HiNf13bA
      https://goo.gl/maps/e1HJBM8BXr3bPgpM6
      https://goo.gl/maps/Aovsiy1mpxWkAu1r9
      https://goo.gl/maps/8uRb17FFuYZLqNUC7
      https://goo.gl/maps/V8UNTV8Vcmo3QvsR7
      https://goo.gl/maps/PR8dTKSmXz5sZ31V6
      https://goo.gl/maps/mPS1pSwfnJ9uSqJR7
      https://goo.gl/maps/GeEqMNLdrtRFmGaA8

Comments are closed.