Κρυστάλλινα νερά, μοναδική θέα

Σαν σμιλευμένοι από κάποιον εξαιρετικό γλύπτη, οι τρεις μεγάλοι βράχοι στέκουν αγέρωχοι στη θάλασσα. Χωρίζουν τη Μικρή από τη Μεγάλη Τριόπετρα, ορίζουν το χώρο, δίνουν τον τόνο σε μια ολόκληρη περιοχή τεράστιου φυσικού κάλλους. Η μητέρα φύση, βλέπετε, δημιουργεί καλύτερα από τον καθένα, και αυτή η αέναη μάχη νερού και πέτρας, μαζί με ποιος ξέρει πόσες γεωλογικές μεταβολές, δημιούργησαν αυτό το μοναδικό τοπίο στη νότια Κρήτη.

Θέα μέχρι τη Γαύδο, επιλογές για όλους

Στην Τριόπετρα μπορείτε να πάτε είτε από τα Σαχτούρια, είτε από τα Ακούμια. Προτιμάμε τη δεύτερη διαδρομή, μιας και η πρώτη συνίσταται περισσότερο για επίσκεψη στον κοντινό Άγιο Παύλο και τους αμμόλοφούς του. Με καθαρή ατμόσφαιρα θα έχετε την αίσθηση ότι η Γαύδος και η Γαυδοπούλα είναι τόσο κοντά που θα τις αγγίξετε, ενώ οι νησίδες Παξιμάδια ορθώνονται σχεδόν κατακόρυφες στο βαθύ μπλε, λίγα μίλια από την ακτή.

Η κάθοδος στην Μεγάλη Τριόπετρα μας φάνηκε πολύ γρηγορότερη από όσο περιμέναμε, βλέποντάς την από ψηλά. Καμία σχέση με το χρόνο που χρειάζεται κανείς για να κατέβει από τα Αστερούσια Όρη προς τη Μονή Κουδουμά, για παράδειγμα.

Στην παραλία υπάρχουν δύο-τρία beach bars με ξαπλώστρες, εμείς όμως προτιμήσαμε να καθίσουμε πιο μακριά μόνοι, κοντά τους μεγάλους βράχους. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, βαθιά και οι βραχώδεις σχηματισμοί σε πολλά σημεία κάνουν το κολύμπι και τις βουτιές εξαιρετικά πλούσιες σε εικόνες. 

Στους βράχους για φωτογράφιση

Θα δείτε πολλούς επισκέπτες να στήνουν τις ομπρέλες τους ή να περπατάνε μέχρι τους βράχους – σήμα κατατεθέν της Τριόπετρας. Μη διστάσετε στιγμή.

– Ανεβείτε με προσοχή, θαυμάστε τα κρυστάλλινα νερά από ψηλά, κρατήστε όμορφες αναμνήσεις!

-Και στη συνέχεια, φορέστε τη μάσκα και τα βατραχοπέδιλα και κολυμπήστε εκεί τριγύρω, θα μαγευτείτε!

Διανυκτέρευση στην οροφοσκηνή, τι καλύτερο

Στην Τριόπετρα πήγαμε για μπάνιο δύο φορές, πριν επιστρέψουμε ακόμη μία. Αυτή τη φορά όμως, έτοιμοι για διαμονή εκεί. Επιλέξαμε την βορειοδυτική πλευρά της παραλίας, πιο ήσυχη και με πιο απότομη είσοδο στη θάλασσα.

Ελαφρύ αεράκι, υπέροχο σούρουπο και φεγγάρι μόλις μία μέρα μετά την πανσέληνο. Ο μικρός μας εξερευνητής ξετρελάθηκε, αφήνοντας τα ίχνη από τα πατουσάκια του στην άμμο, η φρέσκια σαλάτα και τα φαγητά μας φαίνονταν ακόμη πιο νόστιμα, και το βαθύ πορτοκαλί του ουρανού στο ηλιοβασίλεμα υποσχόταν μια γλυκιά νύχτα.

Η αγαπημένη μας οροφοσκηνή ετοιμάστηκε, κάναμε και ντους σαν στο σπίτι μας (οργάνωση, είπαμε) κι έπειτα ο Εκτοράκος κοιμήθηκε. Όσο για εμάς, μερικές νυχτερινές φωτογραφίες, μία μπύρα και καλή διάθεση, ήταν ό,τι έπρεπε για να χαλαρώσουμε.

Τριόπετρα

Μερικά tips

 – Η Τριόπετρα είναι εκτεθειμένη σχεδόν σε κάθε διεύθυνσης άνεμο. Γι’ αυτό απαιτείται καλός έλεγχος του καιρού πριν πάτε.
Η θάλασσα είναι βαθιά γενικά και μπορεί να γίνει επικίνδυνη, άρα χρειάζεται επιπλέον προσοχή.
– Πιο δίπλα βρίσκονται οι επίσης πανέμορφες παραλίες Χειρομύλια και Λίγκρες, υπάρχουν επιλογές διαμονής και φαγητού.


Αξίζει το πολύ πρωινό ξύπνημα, όπου κι αν βρίσκεστε, ώστε να κατεβείτε στην παραλία με την πρωινή δροσιά και γαλήνη, πιστέψτε μας. Φυσικά, αν διανυκτερεύσετε εκεί, έχετε επιπλέον πλεονέκτημα!

Απολαύστε την φανταστική Τριόπετρα όσο κι εμείς, σεβαστείτε τη φύση και γράψτε μας τις εντυπώσεις σας!