Σκόρπιες σκέψεις και μερικά tips για την Ελβετία

Η Ελβετία είναι αναμφισβήτητα πανάκριβος προορισμός για τα ελληνικά δεδομένα. Τα τελεφερίκ, τα εστιατόρια, η διαμονή, όλα κοστίζουν σε σημείο απαγορευτικό για το δικό μας μπάτζετ, τουλάχιστον. Όπως είδαμε στα προηγούμενα άρθρα, βρήκαμε τρόπους να εκμηδενίσουμε σχεδόν το κόστος, παραλείποντας εννοείται αρκετά. Έτσι είναι, κάτι θυσιάζαμε, κάτι κερδίζαμε.

Πρόκειται για μία πανέμορφη χώρα, με τοπία εκπληκτικά, πόλεις καθαρές, χωριά σαν από παραμύθι. Απο την εμπειρία μας, να τι θα θυμόμαστε και τι θα σας συμβουλεύαμε για ένα οικονομικό ταξίδι.

  • Αν ταξιδέψετε οδικώς, ανεφοδιαστείτε από πρατήρια καυσίμων και σούπερ μάρκετ στις διπλανές χώρες. Ακόμα και οι Ελβετοί αυτό κάνουν όταν μπορούν, το διαπιστώσαμε στην Κωνστάνζα για παράδειγμα.

  • Η βινιέτα κοστίζει περίπου 36 ευρώ και είναι ετήσια. Για διάστημα μερικών ημερών όπως εμείς, όμως, σίγουρα είναι ακριβή. Επιλέξαμε να μην κινηθούμε στην εθνική, αποφεύγοντας τους δρόμους με πράσινη σήμανση, ξέρετε.
  • Ένας καλός τρόπος τεράστιας εξοικονόμησης χρημάτων είναι σίγουρα το κάμπινγκ. Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες, και σκεφτείτε το! Εξάλλου, σε μια τέτοια χώρα οι υποδομές των κάμπινγκ είναι εξαιρετικές, και μπορείτε να έχετε άμεση επαφή με την μοναδική φύση.

  • Αυτό που μας αρέσει πολύ στο ταξίδι, και ευτυχώς είναι κι ένας οικονομικός τρόπος ταξιδιού, είναι η φιλοξενία των ντόπιων. Εμείς σε αυτό το ταξίδι χρησημοποιήσαμε το Couchsurfing και μέναμε σε 2 ελβετικές οικογένειες με παιδιά (σούπερ εμπειρία και για μας, και για τον γιο μας), και σε ένα σπίτι φοιτητών (σαν να γύρισε ο χρόνος πίσω).

Η διαμονή μας σε εκείνο το απίθανο σπίτι 400 ετών στους λόφους του Oberhelfenschwil, η οικογένεια του Samuel και της Claudia, τα συναισθήματα και η επίδραση που λάβαμε, αποτέλεσαν highlight των ημερών εκείνων. Σίγουρα πάντως, η προσωπική επαφή και οι φιλίες με ντόπιους δεν αγοράζονται με τίποτα.

Θα θέλαμε κάποια στιγμή να ταξιδέψουμε ξανά στην Ελβετία, με λίγο μεγαλύτερη οικονομική άνεση, για κάποιες δραστηριότητες που αξίζουν. Εξάλλου, γνωρίσαμε και εκπαιδευτή paragliding από το Interlaken στην Πάρο πέρυσι, να ένας ακόμη λόγος!

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τυχόν απορίες ή και συμβουλές, για ένα τέτοιο ταξίδι!