Χρυσός Δακτύλιος Μόσχας, Rostov Veliky – Γενάρης 2020

Ο λεγόμενος “Χρυσός Δακτύλιος” αναφέρεται σε μία σειρά 12 περίπου πόλεων βορειοανατολικά της Μόσχας, οι οποίες έχουν ξεχωριστό ιστορικό – θρησκευτικό – πολιτιστικό ενδιαφέρον. Εκεί διασώζονται μνημεία της ιστορίας της Ρωσίας, βρίσκει κανείς μοναδικής ομορφιάς ναούς και μοναστήρια, όπως και είδη λαϊκής χειροτεχνίας. Rostov, Sergiyev Posad και Yaroslavl ήταν αυτά που επιλέξαμε εμείς, για την περίοδο των Ρωσικών Χριστουγέννων και δεν μετανιώσαμε.

Ροστοφ Βελικι Rostov Veliky

Το Ροστόφ, παρά το πλήρες όνομά του (Rostov Veliky, δηλαδή Μεγάλο Ροστόφ), είναι μία κωμόπολη 35 χιλιάδων κατοίκων περίπου. Οι Ρώσοι το αποκαλούν Rostov Veliky, ξεχωρίζοντάς το το άλλο Ροστόφ (Rostov on Don), την μεγάλη πόλη του ενός εκατομμυρίου, κοντά στη θάλασσα του Αζόφ.

Πληροφορίες εντυπωσιακές
  • Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες πόλεις στη Ρωσία, με ιστορία άνω των 1200 ετών. Το Κρεμλίνο του, ο καθεδρικός με τους τεράστιους τρούλους, τα μοναστήρια, τα ξύλινα σπίτια με την περίτεχνη αρχιτεκτονική μας υποδέχτηκαν για ένα πανέμορφο διήμερο, μέσα στα χιόνια.

  • Οι καμπάνες του καθεδρικού είναι από τις μεγαλύτερες στη Ρωσία, και η καθεμία έχει το δικό της όνομα. Η μεγαλύτερή τους ζυγίζει πάνω από 30 τόνους!

  • Ακριβώς δίπλα στο Rostov βρίσκεται η λίμνη Nero. Εμείς την πετύχαμε παγωμένη, ευκαιρία για τρέλες με τους Ρώσους!

  • Δύο μεγάλα μοναστήρια πλαισιώνουν το Κρεμλίνο, με θέα στη λίμνη. Το ένα είναι από τα παλιότερα στη Ρωσία, ιδρύθηκε μάλιστα  από τον Ιβάν τον Τρομερό, παρακαλώ, τον 11ο αιώνα.

Παγωμένη λίμνη, σπιτάκια με εξαίρετη αρχιτεκτονική

Το Ροστόφ είναι πολύ μικρή πόλη, περπατιέται άνετα, έστω κι αν οι παγωμένοι δρόμοι το χειμώνα χρειάζονται προσοχή. Από την στιγμή που ξεκινήσαμε από το ξενοδοχείο, το βλέμμα μας κέρδισαν τα ξύλινα σπίτια και οι εντυπωσιακές δημιουργίες γύρω από τα παράθυρα και κάτω από τις στέγες. Φυσικά τα χρώματα κυριαρχούν, πόσο λατρεύουμε τέτοιες εικόνες στη χώρα αυτή!

Rostov Ροστόφ

Η λίμνη Nero ήταν παγωμένη, είπαμε, σωστά; Από το απέναντι χωριό η μετακίνηση γινόταν διαμέσου της λίμνης, ψαράδες διάσπαρτοι είχαν ανοίξει  τρύπες στον πάγο, ενώ η αφεντιά μου βρέθηκε να χοροπηδάει σαν παιδάκι πάνω στην κρυστάλλινη επιφάνεια. Αφού πέρασε η πρώτη σκέψη “Μήπως σπάσει ο πάγος;;;” που με έκανε να τρέμω στην ιδέα ενός παγωμένου μπάνιου. Περιττό να αναφέρω το τσουχτερό κρύο, μιας και ο αέρας δεν αστειευόταν.

Η συνέχεια μας βρήκε να απολαμβάνουμε ζεστή ρωσική σούπα, λιχουδιές και φυσικά τσάι σε ένα ακόμα stolovaya, από αυτά που αγαπάμε. (Δες εδώ για τα αγαπημένα μας εστιατόρια στη Μόσχα!)

Γιορτινές καμπάνες, χαρούμενα παιδιά

Κι όταν οι περίφημες καμπάνες από τα μοναστήρια και τον καθεδρικό ηχούσαν, αποτελούσαν ένα αξιοθέατο από μόνες τους. Ο μικρός μας εξερευνητής μαγεμένος τις κοιτούσε, αυτό που κάναμε όλοι, δηλαδή. ήταν τόσο ταιριαστό και όμορφο το συγκεκριμένο σκηνικό στο Ροστόφ.

Χιόνια και κρύο, εκκλησίες, μοναστήρια, τρούλοι και καμπάνες, ξύλινα σπίτια και μία παγωμένη λίμνη. Τι άλλο να ζητήσουμε από την χειμωνιάτικη Ρωσία;

Εκείνες οι σχεδόν δύο μέρες φάνηκαν πολύ περισσότερες για εμάς. Το Rostov Veliky προσφέρει συμπυκνωμένη αυθεντική ρωσική ομορφιά, εικόνες που σίγουρα θα αγαπήσετε και όλα αυτά σε απόσταση δύο ωρών από τη Μόσχα.

Το Γιαροσλάβλ και το Σέργκιεβ Πόσαντ είχαν σειρά, πλέον. Συνεχίζουμε!