Χριστούγεννα, Δρέσδη και Σαξονία

  • Ή αλλιώς, πώς ένα ταξίδι στη Δρέσδη, μας οδήγησε στη μεσαιωνικού στυλ χριστουγεννιάτικη αγορά της, στην εκπληκτική φύση της Σαξονίας, και σε μια κωμόπολη βγαλμένη θαρρείς από άλλη εποχή.

Χιονισμένο το τοπίο λίγο έξω από τη Δρέσδη, αλλά φυσικά οι δρόμοι πεντακάθαροι, όπως παντού στη χώρα αυτή. Μετά από σύντομη οδήγηση στην autobahn, σε λογικές ταχύτητες όμως, νιώθαμε ότι πλησιάζαμε την περιοχή που ο καλός μας φίλος Michael μας είχε προτείνει. Ήταν το Bastei, πασίγνωστο στους Γερμανούς κι όχι μόνο, για όσους αναζητούν όμορφη φύση, πεζοπορικές διαδρομές, αναρρίχηση, μα και ξεκούραση από τους ρυθμούς της πόλης

Έχοντας στα πόδια σου τον ποταμό Έλβα

Σε πολλούς θα φέρει στο μυαλό τα Μετέωρα, σε διαφορετικό περιβάλλον βέβαια και χωρίς τα μοναστήρια. Κάθετοι βράχοι ορθώνονται στην περιοχή, και φυσικά η χαρακτηριστική γέφυρα, σαν από ταινία φαντασίας, συνδέει κάποιους από αυτούς. Βράχοι ηλικίας άνω του ενός εκατομμυρίου ετών, που αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Αρχικά είχε δημιουργηθεί μία ξύλινη γέφυρα για τους τουρίστες, η οποία αντικαταστάθηκε με τη σημερινή, κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Περνώντας την, αφού τη φωτογραφίσετε βέβαια από την απέναντι πλευρά, θα βρεθείτε στα ερείπια του παλιού κάστρου Neurathen, χτισμένου πάνω στον απόκρημνο βράχο!

Η ατμόσφαιρα εκεί, στη δική μας επίσκεψη, ήταν χειμωνιάτικη, νομίζω ταιριαστή στο πνεύμα που κυριαρχεί. Ομιχλώδες τοπίο γενικά, πασπαλισμένο χιόνι στους βράχους και τα δέντρα, κι αρκετό κρύο. Η καλύτερη ευκαιρία για το μικρό μας Έκτορα να κοιμηθεί αρκετά στο καρότσι του. Εν τω μεταξύ, εμείς φωτογραφίζαμε τους βράχους, τη γέφυρα, τον ποταμό που διέρχεται αργότερα κι από τη Δρέσδη πριν καταλήξει στη Βόρεια Θάλασσα, και τα χαρακτηριστικά γερμανικά χωριά τριγύρω.

Pirna, ερωτεύσιμη με την πρώτη ματιά!

Αν και, μαθαίνοντας εκ των υστέρων την τραγική ιστορία του κάστρου Sonnenstein που βρίσκεται εκεί, τα συναισθήματα ποικίλουν.

Εμείς την επισκεφτήκαμε για μια σύντομη βόλτα και γεύμα, αμέσως μετά τη φωτογραφική εξόρμηση στο Bastei. Μπορώ να πω ότι μας κέρδισε με την πρώτη ματιά, είναι ακριβώς το είδος της πόλης που θέλουμε να επισκεπτόμαστε, ειδικά έχοντας κι ένα μωρό μαζί μας. Κωμόπολη, χωρίς τις ορδές τουριστών τουλάχιστον αυτή την περίοδο, με όμορφα σπίτια, κάστρο, μεσαιωνικά κτίρια που πλέον είναι ξενοδοχεία κι εστιατόρια, και μια πανέμορφη χριστουγεννιάτικη αγορά στην κεντρική πλατεία!

Πριν τα όμορφα, βέβαια, είχαμε τα απαραίτητα, δηλαδή να γεμίσουμε τα στομάχια μας. Εμείς αλλά κι ο Έκτορας, που στο μεταξύ είχε ξυπνήσει στους βράχους του Bastei, και ήδη απαιτούσε φαγητό. Με συνοπτικές διαδικασίες μπήκαμε στο Refugium Wirthaus, το οποίο και συνιστούμε ανεπιφύλακτα! Και για το φαγητό του, και για την ατμόσφαιρα!

Κι έπειτα, στην κουκλίστικη πλατεία, με την εκκλησία στο κέντρο, τα χριστουγεννιάτικα περίπτερα με όλα τα καλούδια… Kαι  το τρενάκι για μικρούς επισκέπτες που κινούνταν όπως παλιά με κάρβουνο, γίναμε κι εμείς παιδιά για λίγο.

Λυπηρό να σκεφτεί έπειτα κανείς, ότι στο κάστρο που δεσπόζει πάνω από αυτή την όμορφη πόλη, όπου και λειτουργούσε από το 1811 ψυχιατρική κλινική, θανατώθηκαν από τους Ναζί μέσα σε περίπου δύο χρόνια, πάνω από 15000 άνθρωποι.  Ήταν το σχέδιο Action T4 και περιελάμβανε υποχρεωτική ευθανασία κυρίως διανοητικά καθυστερημένων ανθρώπων, αλλά και φυλακισμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Καλό είναι να τα μαθαίνει κανείς, μήπως κάποτε διδαχτούμε από τα λάθη του είδους μας…

Κι έπειτα, η ιστορική Δρέσδη

Η πόλη που βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τους Συμμάχους στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κι ακόμη ορισμένες περιοχές της ανοικοδομούνται, μας έδειξε μόνο λίγη από την ομορφιά της, μιας κι έχουμε κατά νου να επισκεφθούμε την περιοχή και πάλι.

Το κτίριο της Όπερας, που την κατέστησε μουσική μητρόπολη, η Frauenkirche στην περιοχή Neumarkt, η πλούσια γειτονιά λίγο έξω από το κέντρο με τα πανέμορφα αρχοντικά και χαρακτηριστικά κάστρα στην άλλη πλευρά του ποταμού, οι σοβιετικού στυλ γειτονιές στο ενδιάμεσο. Έχει πολλά για τον κάθε επισκέπτη η Δρέσδη, εμείς περιοριστήκαμε στη χριστουγεννιάτικη πλευρά της, η οποία μας κέρδισε.

Κι αυτό χάρη στη μεσαιωνική πλευρά της, την ατμοσφαιρική Mittelalter Weihnacht στο Stallhof. Μισοσκόταδο, ενδυμασίες Μεσαίωνα, μουσική της γνωστής σειράς Game of Thrones από μία ρωσική μπάντα παρακαλώ, όλα αυτά μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλη εποχή. Ειδικά μετά από μερικά ποτήρια Gluhwein!!!

Λίγες μόνο μέρες στη Δρέσδη και τη Σαξονία ήταν αυτές, με τις εντυπώσεις μας να είναι οι καλύτερες. Μαζί και η προσμονή για μία ακόμη επίσκεψη εκεί κάποια, άλλη εποχή!

Προς το παρόν, auf Wiedersehen Dresden, Bastei, Pirna!! Ακολουθεί το Μπάμπεργκ, η παραμυθένια πόλη της Βαυαρίας, γνωρίστε το εδώ!

2 Comments

  1. πανέμορφες φώτο!
    Τι κρίμα ήμουν τόσο κοντά σε ” Bastei” και δεν πείρα χαμπάρι…
    Η Δρέσδη, άκρως ενδιαφέρουσα όπως λες, θέλει τον χρόνο της…
    Άνοιξη κατά προτίμηση

  2. Τα μέρη σου δίνουν ευκαιρίες για ωραίες φωτογραφίες, η αλήθεια είναι. 🙂 Και το Bastei είναι μοναδικό, θα θέλαμε ξανά να είμαστε εκεί άνοιξη, για πεζοπορίες.

Comments are closed.