Νυρεμβέργη, η αρχόντισσα των Χριστουγέννων

Την αφήσαμε τελευταία τη Νυρεμβέργη σ’ αυτή τη χριστουγεννιάτικη εξόρμησή μας, κι όχι άδικα. Θέλαμε το καλύτερο για το τέλος, βλέπετε! Πρόκειται για την πιο διάσημη γερμανική πόλη, όταν μιλάμε για Χριστούγεννα, θέλαμε να αποχαιρετήσουμε τη χώρα με τις καλύτερες εντυπώσεις. 🙂

Φτάνοντας με το τρένο εκείνο το πρωινό, λοιπόν, δεν μπορούσαμε παρά να προσέξουμε τα τείχη που κάποτε προστάτευαν την πόλη, με τους 128 πύργους που είχαν χτιστεί το Μεσαίωνα. Με το καλωσόρισμα, να και η πρώτη μικρή χριστουγεννιάτικη αγορά!

Μιας κι ο Έκτορας αποκοιμήθηκε στο καρότσι, είπαμε να περπατήσουμε προς την περιοχή που θα μέναμε, λίγα μέτρα μόλις από την κεντρική, πασίγνωστη Christkindlesmarkt. Μέσω Coushsurfing είχε προσφερθεί να μας φιλοξενήσει η Vanessa, η οποία με χαρά μας δέχτηκε στο διαμέρισμά της! Είχαμε προλάβει να πιούμε βέβαια τον καφέ μας στο Flamingo Blau και να γνωρίσουμε μια παρέα κοριτσιών από την Κορέα, χάρη στον Έκτορα φυσικά. Α, φάγαμε και το γνωστό “drei im weckla”, τρία λουκανικάκια σε ψωμί, για το οποίο φημίζεται η Νυρεμβέργη!

Γνωρίζουμε την πολυπολιτισμική Νυρεμβέργη

Το διαμέρισμα ήταν εντελώς κεντρικά, παρόλα αυτά σε ήσυχο μέρος. Έτσι κι αλλιώς, οι πιο πολλοί δρόμοι είναι πεζοδρομημένοι, οι οδηγοί δεν κορνάρουν και υπάρχει γενικά ησυχία στο κέντρο, εκτός των χριστουγεννιάτικων αγορών βέβαια. Μετά την απαραίτητη ξεκούραση, ξεχυθήκαμε στους δρόμους, για να ζήσουμε κι εμείς αυτό το όμορφο χριστουγεννιάτικο παραμύθι της Νυρεμβέργης.

Η πολυκοσμία της κεντρικής αγοράς όμως δε μας άρεσε. Αντίθετα, βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη χριστουγεννιάτικη αγορά των αδελφοποιημένων με τη Νυρεμβέργη πόλεων! Να σας πω δυο λόγια επ’ αυτού:

Η Νυρεμβέργη υπήρξε εξαιρετικά πολυπολιτισμική και διεθνοποιημένη πόλη από το Μεσαίωνα κιόλας. Τεχνίτες και καλλιτέχνες από όλο τον τότε γνωστό κόσμο ήταν εγκατεστημένοι στην πόλη, ενώ οι έμποροί της πουλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη την Ευρώπη.

Τι πιο φυσιολογικό λοιπόν, να περιδιαβαίνει ο επισκέπτης περίπτερα με τοπική τέχνη και γεύσεις από το Χάρκοβο της Ουκρανίας, το Σαν Κάρλος της Νικαράγουας, την Ατλάντα των ΗΠΑ, της Καβάλας και πολλών ακόμα πόλεων! Ήταν αναμφισβήτητα αυτό που μας κέρδισε πιο πολύ στη Νυρεμβέργη, μια γουλιά του κόσμου, σε μια πλατεία της Γερμανίας!

Στολισμένα δέντρα στη ΝυρεμβέργηΚαι, μιας και μιλάμε για πολυπολιτισμικότητα και μίξη πολιτισμών, φάγαμε για πρώτη φορά μεσανατολίτικο falafel, που μας άρεσε πολύ μάλιστα! Νομίζω ήταν από λιβανέζικο μαγαζί, αν δεν κάνω λάθος.

Λίγα ακόμη αξιοθέατα

Το βραδάκι δοκιμάσαμε μια vegan συνταγή της οικοδέσποινας, μιλήσαμε για τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες, κι ετοιμαστήκαμε για λίγο ακόμη περπάτημα την επομένη. Η Fraunekirche, το γνωστό Schöner Brunnen, και το κάστρο της πόλης, μόλις λίγα λεπτά μακριά από το διαμέρισμά μας, δε γινόταν να μείνουν χωρίς επίσκεψη.

Αυτό που μας άρεσε πιο πολύ, όμως, ήταν ο δρόμος Weissgerbegasse! Με τα χαρακτηριστικά ξύλινα πολύχρωμα σπίτια, το πλακόστρωτο, και το πνεύμα άλλης εποχής ήταν εξαίρετος και φωτογραφικά!

Θέα στο ποτάμιΟ Εκτορούλης βέβαια μας τα χάλασε λιγάκι, δεν ήταν σε καλή διάθεση εκείνη τη μέρα. Άρχισε και βροχή αργότερα, οπότε τα bratwurst καταναλώθηκαν γρήγορα, για να ασχοληθούμε με τον εξερευνητή μας. 🙂 Τα έχουν κι αυτά, τα ταξίδια με μωρό, αλλά σε καμία περίπτωση δε μετανιώνουμε. Ξεχάστηκε κι αυτός κι εμείς άλλωστε εντός ολίγου, χαζεύοντας τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τις χιλιάδες επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο.

Ταξίδια = Επαφή με ανοιχτόμυαλους ανθρώπους

Το βράδυ βρήκε την αφεντιά μου σε couchsurfing πάρτι, καλεσμένο της Βανέσας και φίλων της. Η Αλιόνα δε γινόταν να έρθει, έχει και κάποιους περιορισμούς το ταξίδι με μωρό, βλέπετε. Ξεκουράστηκε όμως καλά, για το ταξίδι επιστροφής της επόμενης μέρας.

Όσο για εμένα, είχα τη χαρά να μιλήσω με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, να μάθω για προορισμούς, να πάρω ιδέες και να δώσω κιόλας, ειδικά όσον αφορά το θέμα “ταξίδι – μωρό”. Όχι ότι ήταν και δύσκολο, είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος σκέψης τέτοιων ανθρώπων στο εξωτερικό.

Με τις καλύτερες των εντυπώσεων μας ξεπροβόδιζε η Γερμανία το επόμενο πρωί. Φυσικά καλέσαμε τη Βανέσα να μας επισκεφτεί οποτεδήποτε, στείλαμε καρτ ποστάλ σε φίλους κι αναγνώστες, και με γεμάτες τις καρδιές και το μυαλό μας με θετικά συναισθήματα, επιστρέψαμε για οικογενειακά Χριστούγεννα στην Ελλάδα. Θα πάμε ξανά όμως, το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ, κι ας πρόκειται για τα ίδια μέρη.

Η Δρέσδη, το Μπάμπεργκ, το Forchheim, η Νυρεμβέργη και τόσα ακόμα όμορφα μέρη,καθώς και οι άνθρωποι που συναναστραφήκαμε εκεί, είναι όσα μένουν και μας πλουτίζουν!