Οι διακοπές τελειώνουν, το ταξίδι ξεκινάει

Πέρασε κιόλας ένας μήνας από την αναχώρησή μας από τη Λάρισα. Για την ακρίβεια, τριάντα μία μέρες και νύχτες, αφού εφοδιαστήκαμε με όλα τα απαραίτητα, γιορτάσαμε το Πάσχα στην Ελλάδα και πήραμε ευχές από την γιαγιά!

Οδηγήσαμε αυτό το διάστημα σε δεκατέσσερις χώρες, διανύοντας περίπου έξι χιλιάδες χιλιόμετρα. Γνωρίσαμε ανθρώπους και τις συνήθειές τους, απολαύσαμε εκπληκτικά φυσικά τοπία, μα και κουραστήκαμε κάποιες φορές. Ο καιρός γενικά αποδείχθηκε καλός σύμμαχος, με μικρές εξαιρέσεις, και απρόοπτα δεν υπήρξαν σε βαθμό που να μας χαλάσουν το ταξίδι.

Τώρα λοιπόν, από το βόρειο άκρο της Δανίας, ετοιμαζόμαστε να σαλπάρουμε. Με προορισμό, τι άλλο, την αγαπημένη Ισλανδία, τη χώρα του πάγου και της φωτιάς! Γι’ αυτό και, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, οι “διακοπές” στην ηπειρωτική Ευρώπη φτάνουν στο τέλος τους για τώρα, και το ταξίδι στον βόρειο Ατλαντικό ξεκινάει από το Hirtshals.

Αναμνήσεις ενός μήνα

Φυσικά θα ακολουθήσουν ξεχωριστές αναρτήσεις για καθετί που ζήσαμε αυτό τον μήνα, εδώ είναι κάποιες σκόρπιες αναμνήσεις μα και στοιχεία του οδικού ταξιδιού, με αφετηρία ουσιαστικά την Κρήτη, ενδιάμενο μεγάλο διάλειμμα στη Λάρισα, και προορισμό το λιμάνι του Hirtshals.

  • Τριάντα μία μέρες και νύχτες, λοιπόν. Από αυτές, οι δύο σε ξενοδοχείο στο Κότορ του Μαυροβουνίου, οι τέσσερις στην οροφοσκηνή μας, και οι υπόλοιπες είκοσι πέντε ως φιλοξενούμενοι από ντόπιους. Αναμφισβήτητα, αυτή η επαφή είναι που επιδιώκουμε, ειδικά τώρα με τον μικρό μας Έκτορα για παρέα. Γνωρίσαμε οικογένειες, ηλικιωμένους, νέα ζευγάρια, φοιτητές, όλους με τον ίδιο τρόπο σκέψης με εμάς, όσον αφορά το τρίπτυχο “ταξίδι – φιλοξενία – επικοινωνία”.

  • Μερικά αξέχαστα αξιοθέατα, όπως το σπήλαιο Skocjan στην Σλοβενία, κάποιες κορυφές των Άλπεων στην Ελβετία και την Αυστρία, η πόλη Vianden στο Λουξεμβούργο και ο Μέλανας Δρυμός, οι αμπελώνες της Αλσατίας, μα και οι παραλίες της Δανίας, εξαιρετικά δημοφιλείς στους βορειοευρωπαίους! Κάθε τόπος με τη δική του ομορφιά, κάθε γωνία της Ευρώπης τόσο ίδια μα και διαφορετική από τις άλλες.

  • Πόλεις όπως το Schwerin και το Wismar στη βόρεια Γερμανία, όπου καταλάβαμε ότι επιτέλους μύρισε Βορράς. Το Colmar, το Ribeauville και το Obernai στην πανέμορφη Αλσατία, η αναπάντεχα ενδιαφέρουσα Λιέγη και το Μάαστριχτ, που γνωρίσαμε μετά από εκλεκτό φαγητό και μουσική με τους οικοδεσπότες μας.

  • Μα πιο πολύ, η κάθε εμπειρία μας ως φιλοξενούμενοι σε διάφορα μέρη, κάτι που κάνει το ταξίδι ξεχωριστό. Δεν ξεχνιέται άλλωστε το ολόφρεσκο αγελαδινό γάλα και το βούτυρο στο Μέλανα Δρυμό, μένοντας κυριολεκτικά καταμεσής στην άγρια φύση. Ή η διαμονή σαν σε παραμύθι σε αγροτόσπιτο ηλικίας 400 ετών στην Ελβετία, οι γνωριμίες με πολυμελείς οικογένειες, μα και η εγκάρδια φιλοξενία έστω και με το εμπόδιο της γλώσσας, λίγο έξω από το Zadar. Τα κουβανέζικα πούρα με λιακάδα στην Αυστρία με θέα τις Άλπεις, το παιχνίδι του μικρού Έκτορα με νέους φίλους, όλα αυτά είναι λόγοι που λατρεύουμε να ταξιδεύουμε, και να συναναστρεφόμαστε νέους ανθρώπους!

Κι έτσι, η αυριανή μέρα θα μας βρει στο ferry, έτοιμους για το επόμενο στάδιο του μεγάλου αυτού ταξιδιού. Σχεδόν δύο μέρες στη θάλασσα, μέχρι την άφιξη στα ανατολικά της Ισλανδίας, στο Seydisfjordur, ώστε να χαρούμε ξανά, με τον δικό μας τρόπο, την μαγική κι απόκοσμη ομορφιά της.

Όσο για αυτά που ζήσαμε στην ηπειρωτική Ευρώπη; Φυσικά θα υπάρξει αναλυτική περιγραφή.

Λίγο πριν σαλπάρουμε για Ισλανδία

Ισλανδία, ερχόμαστε!

 

2 Comments

Comments are closed.