Και πώς κουβαλάς ένα μωρό, ταξιδεύοντας;

Πολλές φορές μας ρωτάνε, τι χρησιμοποιούμε για τη μετακίνηση του μικρού Έκτορα στα ταξίδια μας. Έτσι, αποφασίσαμε να γράψουμε για ένα θέμα που απασχολεί όσους γονείς σκέφτονται να ταξιδέψουν με τα μωράκια τους. Ποια μέσα μεταφοράς παιδιού στο ταξίδι χρησιμοποιούμε εμείς, δηλαδή.

Μπορούμε να πούμε πως αυτό διαφέρει από ταξίδι σε ταξίδι κι εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ο εκάστοτε προορισμός, η διάρκεια του ταξιδιού, ή πόσο καλά περπατάει το μωρό. Επίσης, πόσο ασφαλές είναι να τον αφήσουμε να περπατάει, τι καιρό περιμένουμε, πού θα κοιμάται για το μεσημεριανό του ύπνο.

Στο Μπαλί με τον μικρό στην πλάτη!

Στο Μπαλί ας πούμε, δεν είχαμε μαζί μας κανένα καρότσι, παρά μόνο ένα μάρσιπο και το αγαπημένο μας σακίδιο πλάτης για το μωρό. Γνωρίζαμε πως δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και το καρότσι θα ήταν άχρηστο. Τελικά ο Έκτορας τον περισσότερο χρόνο περπατούσε μόνος του, αλλά για πεζοπορίες ή περπάτημα στις πόλεις (επειδή δεν ήταν ασφαλές μέσα στον χαμό), πάντα τον είχαμε είτε στο σακίδιο, είτε αγκαλιά.

Στο δρόμο για Munduk

Μα και στην πόλη με καρότσι!

Αντίθετα, τα Χριστούγεννα για το ταξιδάκι μας στη Γερμανία, είχαμε μόνο το καρότσι μας, ούτε καν μάρσιπο. Μιας και ξέραμε πως θα περνούσαμε τον περισσότερο χρόνο σε οργανωμένες πόλεις και θέλαμε να κοιμάται στο καρότσι ενώ περπατάμε.

Σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούμε αυτά τα τρία μέσα μεταφοράς. Στο πρόσφατο οδικό μας ταξίδι τα είχαμε και τα τρία μαζί μας, χωρίς τελικά να χρησιμοποιήσουμε καθόλου τον μάρσιπο. Για να δούμε, τι προϊόντα χρησιμοποιούμε!

Σακίδιο μεταφοράς μωρού Deuter Kid Comfort II

Για όσους θέλουν να κάνουν πεζοπορίες με μωρό, το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Είναι τρομερό εργαλείο, πολύ ανθεκτικό και άνετο για το παιδί. Ειδικά για τον πατέρα, είναι πολύ πιο εύχρηστο από οποιοδήποτε μάρσιπο και είναι σαν να έχεις ένα απλό σακίδιο πεζοπορίας στην πλάτη. Έχει και χώρο για φαγητά, νερά, πάνες, ζακέτες, και άλλα απαραίτητα για μικρές διαδρομές (3-4 ώρες πεζοπορίας), κι επίσης είναι αδιάβροχο (πέρασε το σχετική δοκιμασία στον καταρράκτη Sekumpul).

Από την άλλη βέβαια, είναι αρκετά ακριβό. Οπότε κι εμείς βρήκαμε ένα ελάχιστα χρησιμοποιημένο, μέσω του eBay, στο ένα τρίτο της τιμής του καινούριου. Επειδή στην Αγγλία και γενικά στο εξωτερικό οι γονείς χρησιμοποιούν πολύ τέτοια σακίδια για να περνάνε χρόνο στη φύση με τα μωρά τους, υπάρχει μεγάλη αγορά μεταχειρισμένων και θα συμβουλεύαμε να το εκμεταλλευτείτε.

Μάρσιπος Ergobaby

Ενώ αγοράσαμε άλλο μάρσιπο, και ο συγκεκριμένος ήταν δώρο, τελικά αυτός ήταν που μας βόλεψε πάρα πολύ. Ειδικά μέχρι ο μικρός να γίνει 15 μηνών περίπου. Είναι απλός, κουμπώνει εύκολα, μπορείς να φοράς το μωρό μπροστά, πίσω και στο πλάι, χωρίς να μπερδεύεσαι με ζώνες και πολύπλοκα δεσίματα. Πλένεται στο πλυντήριο.

Καρότσι City από την Bebe Stars

Εδώ πρέπει να πω ότι έχουμε τρία καρότσια, όλα της Bebe Stars, όπως και το καθισματάκι αυτοκινήτου. Αρχικά αγοράσαμε το καρότσι 3-σε-1 Malibu, το οποίο χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα. Κατόπιν ένα καλοκαιρινό “μπαστούνι” για τις παραλίες, που είναι μόνιμα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Για το οδικό μας ταξίδι, όμως, θέλαμε να εξοικονομήσουμε ακόμη πιο πολύ χώρο στο αυτοκίνητο. Έτσι, ανακαλύψαμε το καινούριο μοντέλο City, το οποίο μάλιστα μπορείς να το έχεις και σαν χειραποσκευή στην καμπίνα του αεροπλάνου.

Μέσα μεταφοράς για μωρό - νήπιο στο ταξίδι

Μετά από τρεις μήνες ταξιδιού λοιπόν, να τι μπορούμε να πούμε για το συγκεκριμένο καρότσι:

  • Είναι πανάλαφρο, μαζεύεται κι ανοίγει με μια κίνηση. Η δερμάτινη κουκούλα προστατεύει καλά από τον ήλιο, ακόμη κι από ψιλόβροχο.
  • Απαιτεί όντως πολύ λιγότερο χώρο στο αυτοκίνητο από οτιδήποτε άλλο είχαμε. Μας βόλεψε!
  • Παρόλο που το όνομά του είναι City, έχει μικρές ρόδες και προορίζεται για καρότσι πόλης, εμείς ξεφύγαμε από αυτά τα όρια. Καταρχάς, το ιστορικό κέντρο πολλών Ευρωπαϊκών πόλεων είναι πλακόστρωτο και σκεφτόμασταν ότι κάποια στιγμή θα το διαλύσουμε. Αλλά, όχι! Το πήγαμε και σε βόλτες στη φύση με χώματα – πέτρες και τα άντεξε όλα. Σαν να μην αρκούσαν αυτά, ο Έκτορας θέλει πλέον να το σπρώχνει μόνος του. Αποτέλεσμα; Το έχει τρακάρει σε δεκάδες πεζοδρόμια, τοίχους, πέτρες και δέντρα, αλλά αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτικό!

Σακίδιο πλάτης λοιπόν, μάρσιπος, καρότσια διαφόρων χαρακτηριστικών. Όλα στην υπηρεσία του μικρού εξερευνητή, και για τη δική μας άνεση ανάλογα τον τύπο του ταξιδιού μας κάθε φορά!