Οδικώς στη Ρουμανία. Προορισμός: Sibiu, Τρανσυλβανία

Ξέρετε, οι συνήθειες δεν κόβονται εύκολα. Έχοντας λοιπόν γνωρίσει από προηγούμενες χρονιές το χριστουγεννιάτικο πνεύμα στην Κροατία και τη Γερμανία, έπρεπε και φέτος να βρούμε κάποιον αντίστοιχο προορισμό. Με μια γρήγορη αναζήτηση, βγήκε η απόφαση. Η Τρανσυλβανία, αυτή η όμορφη περιοχή της κεντρικής Ρουμανίας, με τη φυσική ομορφιά και τις ενδιαφέρουσες πόλεις, μας περίμενε. Sibiu, Sighisoara και Brasov μας πρόσφεραν μια ξεχωριστή εμπειρία. Ξεκινάμε!

Οδήγηση, σύνορα στο Δούναβη και άλλα

Για να φτάσουμε στο Sibiu, την πρώτη μας πόλη, προηγήθηκαν κάμποσες ώρες οδήγησης. Δεκατέσσερις για την ακρίβεια, μιας και το οδικό δίκτυο της Ρουμανίας είναι ακόμα σε κακή κατάσταση. Νύχτα ξεκινήσαμε από τον Αμπελώνα και, παρά την ομίχλη στη βόρεια Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατάπιαμε τα χιλιόμετρα μέχρι το Oryahovo σχετικά άνετα. Επιλέξαμε αυτό το συνοριακό πέρασμα, με ferry boat στο Δούναβη, προκειμένου να γλιτώσουμε αρκετά χιλιόμετρα σε σχέση με το συνηθισμένο, τη γέφυρα Ryse – Giurgiu δηλαδή. Τελικά, εκτός της εμπειρίας, δεν άξιζε. Χάνεις χρόνο περιμένοντας, μιας και τα φέρυ κινούνται ανά μία ή δύο ώρες, και κοστίζει πολύ περισσότερο από τη γέφυρα. 14 ευρώ περίπου το αυτοκίνητο κι εμείς, συν 7 ευρώ λιμενικός φόρος στη Ρουμανία. Αντιθέτως, το κόστος στη γέφυρα είναι περίπου 3 – 4 ευρώ, μόλις.

Α, να σας πούμε επίσης ότι ελάχιστα δίπλα από το Oryahovo βρίσκεται το Κοζλοντούι (Kozloduy), με τον ομώνυμο σταθμό πυρηνικής ενέργειας. Θέλαμε να τον επισκεφτούμε, έστω για μια φωτογραφία, αλλά το ξεχάσαμε μέσα στις σκέψεις για την αναχώρηση του φέρυ.

Το δε τοπίο από τα σύνορα μέχρι τουλάχιστον την πόλη Ramnicu Valcea ήταν αδιάφορο, και η οδήγηση γινόταν τόσο αργά, μιας και δεν υπήρχε αυτοκινητόδρομος. Οδεύοντας στην Τρανσυλβανία το τοπίο αλλάζει, κινούμαστε στο πλάι του ποταμού Olt, με τη φύση να θυμίζει λίγο από την κοιλάδα των Τεμπών, βοηθώντας μας κιόλας στις τελευταίες αυτές κουραστικές ώρες οδήγησης.

Σιμπίου, μεσαιωνική τελειότητα και χριστουγεννιάτικη έκπληξη

Απόγευμα φτάσαμε στην πόλη Sibiu τελικά, με το κρύο ήδη να είναι τσουχτερό. Το διαμέρισμα πολύ κεντρικά, το πάρκινγκ δωρεάν, καλό ξεκίνημα! Μείναμε 3 νύχτες συνολικά, στην ουσία δύο γεμάτες ημέρες εκεί. Πανέμορφη πόλη, μεσαιωνικά κτίρια, αποτέλεσε κέντρο των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας και είναι ένα από πιο σπουδία πολιτιστικά κέντρα της  Ρουμανίας, πλέον.

Φυσικά, η χριστουγεννιάτικη αγορά του ήταν ένας βασικός λόγος να το επισκεφτούμε. Μόλις λίγα λεπτά μακριά από το διαμέρισμά μας, επιφωνήματα θαυμασμού βγήκαν από μέσα μας φτάνοντας στη στολισμένη πλατεία, χαζεύοντας τα διατηρητέα κτίρια σε εορταστικό πνεύμα, τα λαμπάκια, το τεράστιο έλατο. Να και η γνωστή “ρόδα” εκεί παραδίπλα, να και οι φωνές του Έκτορα για να ανέβει! Μπορείς να αρνηθείς; Όλοι μαζί στη ρόδα λοιπόν, όπου αποκομίσαμε φοβερή θέα όλου του κέντρου από ψηλά! Δοκιμάστε το αν βρεθείτε στο Σιμπίου τέτοια περίοδο, αξίζει.

Ένα άλλο γνωστό αξιοθέατο, ας πούμε, του Σιμπίου είναι η γέφυρα των ψεμάτων. Ενδιαφέρουσα ονομασία, αν μη τι άλλο! Βασικά είναι μια απλή, μικρή γέφυρα, στο κέντρο της πόλης. Προς τι ο τίτλος; Να η ιστορία της:

  • To 1859, η παλαιά ξύλινη πεζογέφυρα που βρισκόταν σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης, πάνω στην οδό Ocnei, ανακατασκευάστηκε. Έγινε έτσι η πρώτη γέφυρα από χυτοσίδηρο στη Ρουμανία και επίσης η πρώτη χωρίς πυλώνες. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, του εξαιρετικά καινοτόμου για την εποχή της τρόπου κατασκευής, η γέφυρα άρχισε να συνοδεύεται από αστικούς μύθους. Είτε αυτοί αφορούσαν επίδοξους εραστές που δεν τηρούσαν το λόγο τους αργότερα, είτε τη γέφυρα να κάνει περίεργους θορύβους όταν περνούσε κάποιος ψεύτης πάνω της, η πραγματικότητα είναι ότι έχει εκμεταλλευτεί πλήρως το όνομά της προς έλξη τουριστών. Αποτελεί καλό σημείο φωτογράφισης του δρόμου και κτιρίων πάντως, να το έχετε υπόψη!

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο του Sibiu είναι τα σπίτια με ματάκια! Άλλο και τούτο πάλι, ε; Προσέξαμε ότι τα παραθυράκια σε πάρα πολλές σοφίτες είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε φαίνεται σαν το σπίτι να σε παρακολουθεί.  Ενδιαφέρον!

Στο επόμενο άρθρο συνεχίζουμε για Σιγκισοάρα, Μπρασόβ και άλλα!