Χρήσιμα tips, για να θυμόμαστε την επόμενη φορά
Η χριστουγεννιάτικη εμπειρία μας στο Sibiu, τη Sighisoara και το Brasov ήταν όμορφη, αναμφίβολα. Αν και με δυσκολίες, πήραμε ωραίες εικόνες και σίγουρα θα οργανώσουμε ένα ακόμη οδικό ταξίδι στη Ρουμανία και πάλι. Μερικά πραγματάκια που σημειώσαμε, και μοιραζόμαστε εδώ, χρήσιμα και για άλλους ταξιδιώτες ίσως, είναι τα εξής:
- Το οδικό δίκτυο της Ρουμανίας είναι κακό, αρκετά κακό. Αργές ταχύτητες, σχεδόν καθόλου αυτοκινητόδρομοι, αρκετή αστυνομία και κάμερες. Προσοχή, λοιπόν!
- Αντιθέτως, στη Βουλγαρία μπορεί κανείς να κινηθεί αρκετά γρήγορα, και λόγω δρόμων και λόγω ορίων ταχύτητας. Κι εκεί βέβαια δεν υπάρχουν παντού κλειστοί αυτοκινητόδρομοι, αντιθέτως υπάρχει έντονη παρουσία τροχαίας και πολλές κάμερες.
- Και στις δύο χώρες χρειάζεστε βινιέτα για το οδικό δίκτυο. Εκδίδεται και ηλεκτρονικά (το συνιστούμε), και επιτόπου σε βενζινάδικα συνήθως. Για έκδοση βινιέτας για Ρουμανία δείτε εδώ, για τη Βουλγαρία εδώ.
- Η διαμονή γενικά είναι φθηνή, αλλά στο Brasov χρειάζεται ψάξιμο από νωρίς. Είναι δημοφιλής προορισμός και βάση για εξορμήσεις τριγύρω.
- Πηγαίνετε στο κάστρο Bran πριν καν ανοίξει, για να μπείτε χωρίς τις ορδές τουριστών που το επισκέπτονται συνήθως λίγο αργότερα.
- Στην περιοχή που επισκεφτήκαμε εμείς υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα. Σημειώστε κι επισκεφτείτε το κάστρο Rupea, το Rasnov, αλλά και το πιθανότατα σίγουρο κάστρο του Vlad, αυτό στο Poenari. Ζόρικη διαδρομή, θα την κάνουμε την επόμενη φορά!
- Ο καλύτερος τρόπος διάσχισης των συνόρων είναι από τη γέφυρα Ryse-Giurgiu. Μπορεί να οδηγείς λίγα χιλιόμετρα παραπάνω, αλλά γλιτώνεις χρήματα σε σχέση με το φέρυ, και πιθανότατα και χρόνο, αν δεν πετύχεις ακριβώς την αναχώρηση.
- Το καύσιμο φθηνότερο στη Βουλγαρία σε σχέση με τη Ρουμανία, φυσικά φθηνότερο από την Ελλάδα και στις δύο χώρες.
Γενικά μιλώντας, ένα οδικό ταξίδι στη Ρουμανία είναι σίγουρα κάτι εύκολο, φθηνό και με πληθώρα επιλογών για όλους. Εμείς θα επισκεφτούμε ξανά τη χώρα των Καρπαθίων, κάντε το κι εσείς!