Μικρή εξόρμηση στο κουκλίστικο Ρέθυμνο

Αποτελεί την αγαπημένη μας πόλη στην Κρήτη, ίσως το μέρος που θα θέλαμε να μείνουμε μόνιμα κάποια στιγμή. Το Ρέθυμνο, ειδικά με την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου τα τελευταία χρόνια, είναι σίγουρα ένας προορισμός εξαιρετικός, για πολλούς λόγους. Φυσικά και για οικογενειακές διακοπές, μην ξεχνιόμαστε.

Λίγο μετά την επέτειό μας στα κοσμοπολίτικα Χανιά, λοιπόν, πήραμε για παρέα και πάλι τον μικρό μας εξερευνητή και πήγαμε στο Ρέθυμνο.  Όχι για κατασκήνωση και πεζοπορίες, όμως, αλλά για χαλαρές διακοπές. Άξιζε με το παραπάνω, όπως θα δείτε!

Στάση για μπάνιο, τέλειο ξεκίνημα

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου βρίσκεται η παραλία Γεροποτάμου. Αν και είχαμε περάσει από το σημείο εκατοντάδες φορές στο παρελθόν, έμελλε αυτή να είναι η πρώτη φορά που θα κολυμπούσαμε. Καθαρά νερά, λίγος κόσμος, μια καντίνα για τα απαραίτητα. Δίπλα στην παραλία ο Γεροπόταμος σχηματίζει μια λίμνη, ενώ η περιοχή είναι πολύ σημαντικό καταφύγιο πτηνών και ζώων.

Μείναμε κάμποσες ώρες τελικά, παίζοντας στα κρυστάλλινα νερά και χαζεύοντας τη θέα στην πανέμορφη καμάρα που σχηματίζεται δυτικά της παραλίας. Την επόμενη φορά θα φροντίσουμε να έχουμε και κανό μαζί μας, ώστε να κωπηλατήσουμε προς τα εκεί, όπως και προς τις σπηλιές που συχνάζουν φώκιες.

Γαλήνια διαμονή με απαράμιλλη θέα

Calmare Suites Rethymno

Οι επιλογές διαμονής στο Ρέθυμνο είναι πολλές, σίγουρα. Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά βρήκαμε ένα κατάλυμα απολύτως ταιριαστό σε οικογένειες αλλά και παρέες φίλων. Το Calmare All Suites βρίσκεται στη μεγάλη παραλία της πόλης, λίγο έξω από το πολύβουο συνήθως κέντρο. Τα δωμάτια ολοκαίνουρια, η ιδιοκτήτρια με το χαμόγελο στα χείλη και τη διάθεση να επιλύσει οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημά μας.  Μας αρέσει η ησυχία και η άνεση όταν επιλέγουμε έτσι τη διαμονή μας, το Calmare μας τα πρόσφερε με το παραπάνω.

Ειδικά το σούρουπο, το περπάτημα προς το κέντρο της πόλης από τον φαρδύ παραλιακό πεζόδρομο θα συνοδεύεται από ηλιοβασίλεμα που δύσκολα θα ξεχάσετε. Εναλλακτικά, καθίστε για καφέ ή δείπνο στο επίσης καινούριο Kai seaside flavours, για την ίδια ακριβώς εικόνα της πόλης.

Παλιά πόλη, Φορτέτζα, παραλία, Ρεθυμνάκι λατρεία μας

Δεν σκοπεύαμε να κουραστούμε σ’ αυτό το τριήμερο, όχι. Αρκεστήκαμε στο περπάτημα στην πάντα όμορφη παλιά πόλη, στη βόλτα στο φρούριο Φορτέτζας, και στην χαρά της παρουσίας λίγων τουριστών μόνο. Γνωρίζουμε ότι είναι σαφώς άσχημο για τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά η ευκαιρία να δει κανείς τέτοια τουριστικά μέρη με ελάχιστο κόσμο είναι μοναδική φέτος.

Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο θα βρείτε ατελείωτες επιλογές για φαγητό, φυσικά. Με τον Εκτοράκο παρέα ήταν δύσκολο να καθίσουμε με την ησυχία μας σε εστιατόριο, κι έτσι επιλέξαμε κάτι γρήγορο, μα και γευστικό. Τις “Κρέπες του Χάρη” εννοούμε, τι άλλο; Να έχετε στο νου ότι μιλάμε για τεραστίου μεγέθους κρέπες, όταν με το καλό βρεθείτε εκεί!

Ένα όμως από τα αγαπημένα μας εστιατόρια στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι η “Αυλή”. Ιδιαίτερο στυλ, σε γραφικό στενάκι, με ωραιότατο φαγητό και τέλεια εξυπηρέτηση. Έχουν και πολύ όμορφα ξύλινα καρεκλάκια φαγητού για μικρά παιδιά (δείτε μία πιο παλιά φωτογραφία του Έκτορα εκεί).

Νομός Ρεθύμνου, γεμάτος ομορφιές κι εκπλήξεις

Εμείς αρκεστήκαμε σε πιο χαλαρό τριήμερο, όπως είπαμε. Όμως, μιας κι έχουμε οδηγήσει σε πάμπολλα μέρη εκτός της πόλης, να μερικές σημειώσεις για όσους επισκεφθείτε το Ρέθυμνο.

Κουρταλιώτικο φαράγγι. Μη χάσετε την κάθοδο στο φαράγγι και τους πανέμορφους καταρράκτες. Αν αποφασίσετε να το διασχίζετε πεζή, θα αποτελεί εμπειρία από τις λίγες. Αν δεν είστε έτοιμοι για πολλή κούραση και σοβαρές πεζοπορίες, στην κάθοδο στρίψτε αριστερά, και όχι δεξιά για το φαράγγι. Θα βρείτε την εκκλησία του Οσίου Νικολάου του Κουρταλιώτη και ωραιότατους καταρράκτες. Έχει αρκετά σκαλοπάτια, αλλά η διαδρομή είναι μικρή. Ακόμη και με νήπιο μπορείτε να την κάνετε σε 40 λεπτά, βγάζοντας φωτογραφίες.

Πρέβελη, σαν από ταινία. Η θέα από ψηλά, το περπάτημα μέσα στους αναγεννημένους φοίνικες και τα κρύα νερά θα σας αποζημιώσουν για την τυχόν κούραση.

Πλακιάς, Δαμνόνι, Αμμούδι. Εύκολα στην πρόσβαση, προσφέρονται για κάμποσες μέρες διαμονής.

– Κι ακόμη, για όσους ψάχνουν πιο έρημα μέρη, όλες οι νότιες ακτές ανατολικά της Πρέβελης είναι το κάτι άλλο. Από τις Λίγκρες και την Τριόπετρα, μέχρι τους αμμόλοφους του Αγίου Παύλου, θα ανταμειφθείτε με το παραπάνω, θα γεμίσετε μπαταρίες και αναμνήσεις!