Έχουμε πει ήδη ότι υπάρχουν τρεις τρόποι για να έχεις χρήματα ώστε να ξεκινήσεις να ταξιδεύεις, ή να ταξιδεύεις περισσότερο (διότι, αν ξεκινήσεις, γίνεσαι λίγο πολύ εξαρτημένος). Γράψαμε παλιά ένα άρθρο για τη δική μας διαχείριση χρημάτων, ανάλυση των εξόδων και τις καθημερινές μας προτεραιότητες, που μας βοηθούν να αποταμιεύουμε χρήματα για ταξίδια.
Τι άλλο μας μένει; Είτε να αυξήσουμε τα έσοδά μας (κάποιο side project, πώληση αντικειμένων που δεν χρειαζόμαστε, υπηρεσίες freelance, αλλαγή δουλειάς ή δεύτερη δουλειά και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε και σας ταιριάζει), είτε να μειώσουμε το κόστος του ταξιδιού. Σ’αυτό το δεύτερο κομμάτι, σίγουρα κάτι έχουμε να πούμε και θα ξεκινήσουμε από το πιο σημαντικό, το κόστος μεταφορών.
Έρευνα αγοράς και υπολογισμός κόστους
Αν κι εμείς προτιμάμε πάντα τα ανεξάρτητα ταξίδια, χωρίς να εμπλέκονται τουριστικά γραφεία και γκρουπ, υπάρχουν περιπτώσεις που τα οργανωμένα ταξίδια βγαίνουν πιο οικονομικά. Επίσης, κάποιοι συγκεκριμένοι τρόποι ταξιδιού μπορεί να βολεύουν συγκεκριμένες κατηγορίες ταξιδιωτών.
Π.χ. Αν δεν έχετε το δικό σας αυτοκίνητο ή παρέα για να μοιραστείτε τα έξοδα, ή δεν μένετε σε πόλη με αεροδρόμιο, ένα ταξιδάκι με λεωφορείο στα Βαλκάνια για λίγες μέρες σίγουρα θα είναι οικονομικό.
Οπότε, πάντα ελέγχουμε τις τιμές στην χώρα όπου σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε. Αν υπάρχει οικονομικός περιορισμός, προτιμάμε τις χώρες με φθηνότερο νόμισμα (π.χ. Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, χώρες της Ασίας, κτλ). Κατά καιρούς η ισοτιμία διαφόρων νομισμάτων πέφτει πολύ σε σχέση με το ευρώ, και τότε σίγουρα είναι μια καλή ευκαιρία για οικονομικό ταξίδι.
Δεύτερον, ελέγχουμε τις τιμές στα καταλύματα, τη βενζίνη, τα μέσα μεταφοράς και τις δραστηριότητες και αποφασίζουμε αν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι μόνοι μας ή να προτιμήσουμε τουριστικό πρακτορείο.
Αν επιλέξουμε την πρώτη λύση, ξεκινάμε το ψάξιμο προσφορών για εισιτήρια, επιλογών για διαμονή και όλων των πληροφοριών για να ρίξουμε το κόστος του ταξιδιού.
Να συμπληρώσω ότι, πολύ συχνά δεν επιλέγουμε εμείς την χώρα, αλλά ταξιδεύουμε όπου μας βγάλει η απίστευτα φθηνή προσφορά για τα αεροπορικά εισιτήρια. Οπότε, ας αρχίσουμε από αυτό:
Πώς να βρείτε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια;
- Υπάρχουν εταιρείες low cost, οι οποίες κάθε λίγο και λιγάκι, ή σε συγκεκριμένες εποχές βγάζουν προσφορές. Κάντε εγγραφή στα newsletter τους και μην ξεχνάτε να τα ανοίγετε συχνά. Ή απλώς μπαίνετε κατά καιρούς και ελέγχετε για προσφορές.
Κάποιες αεροπορικές που βολεύουν από την Ελλάδα είναι: Easy Jet (καλές τιμές για Αγγλία, Σκωτία, Ιρλανδία), Ryan Air (Ευρώπη), Scoot (Ασία), Volotea (πολύ καλές προσφορές για Ιταλία & Ισπανία).
Τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια που έχουμε αγοράσει κόστισαν 1 (ένα!) ευρώ το άτομο (Άκτιο – Νάπολη). - Ψάχνετε σε εφαρμογές αναζήτησης τύπου Kiwi, SkyScanner, Rome2Rio, κτλ. Τι βολεύει; Στην Kiwi για παράδειγμα μπορείς να επιλέξεις συγκεκριμένη ημερομηνία με ανοιχτό προορισμό, ή απλά να ψάξεις για τα πιο φθηνά εισητήρια από συγκεκριμένο αεροδρόμιο (για οπουδήποτε). Παίξτε με τις ημερομηνίες και τους προορισμούς, ώστε να έχετε μια γενική εικόνα των τιμών. Παρόλα αυτά, κάποιες προσφορές δεν εμφανίζονται σε αυτά τα sites, άρα μην ξεχνάτε το προηγούμενο tip.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Είναι πάντα προτιμότερο να αγοράζετε τα εισιτήρια απευθείας από τις αεροπορικές. Οπότε, βρίσκετε την προσφορά και πηγαίνετε στο site της εταιρίας, για να κλείσετε από εκεί. Σε περίπτωση ακύρωσης θα μας θυμηθείτε, διότι με τους μεσάζοντες δεν βγάζεις άκρη, δεν παίρνεις εύκολα refund, ακόμη κι αν το δικαιούσαι, κτλ. - Υπάρχουν κάποια sites με last-minute προσφορές, αλλά και error-fares. Μπορείτε να βρείτε διάφορα ψάχνοντας, εμείς συνήθως κοιτάμε το Fly4Free, το οποίο κατά καιρούς βγάζει απίστευτες προσφορές για μακρινούς προορισμούς (πολλές φορές και με διαμονή). Όμως να σημειώσουμε ότι είναι λίγες οι πτήσεις από την Αθήνα. Όποτε αν βρίσκεις προσφορά από Γερμανία για… Μαλδίβες με 200 ευρώ, δες πόσο θα σου κοστίσει το εισιτήριο για τη Γερμανία με κάποια low cost στις ημερομηνίες που πρέπει να ταξιδέψεις. Κι αν σε βολεύει, μην περιμένεις!
Κι ακόμη…
Πολλοί καταφέρνουν και ταξιδεύουν πολύ φθηνά ή και δωρεάν με τα προγράμματα μιλίων, κάτι που δεν έχει ταιριάξει σε εμάς, όμως. Για να τα εκμεταλλευτείς πρέπει να πετάς πολύ συχνά (εμείς επιλέγουμε οδικά ταξίδια πολλές φορές) και κατά προτίμηση να επιλέγεις συγκεκριμένες εταιρείες. Αν κάνετε πολλά επαγγελματικά ταξίδια και προτιμάτε την άνεση στο αεροπλάνο, παρά τις low cost εταιρείες, βγάλτε κάρτες μιλίων και δείτε πώς να αποκτήσετε περισσότερα μίλια (υπάρχουν διάφοροι τρόποι).
Προσωπική μας άποψη και ας μας διορθώσει όποιος γνωρίζει καλύτερα και χρησιμοποιεί τις κάρτες μιλίων είναι ότι και πάλι κοστίζει ακριβότερα σε σχέση με low-cost και last-minute/error fares. Όμως, είναι σίγουρα φθηνότερα να αποκτήσετε κάποιες επιπλέον ανέσεις (business class, ticket fare upgrade, lounge αεροδρομίων κτλ).
Άλλα μέσα μεταφοράς
Μην ξεχνάμε και μην υποτιμούμε όλα τα υπόλοιπα: αυτοκίνητα, τρένα, λεωφορεία και πλοία.
Κάποιες φορές, οι διαδρομές με άλλα μέσα μπορούν να είναι φθηνότερες, αλλά και να προσθέσουν καινούριες εντυπώσεις στο ταξίδι σας!
- Αν σας αρέσει η ιδέα του οδικού ταξιδιού, βάλτε τη διαδρομή σας στον χάρτη και δείτε πόσο χιλιόμετρα πρόκειται να κάνετε. Μετά ελέγξτε τις τιμές των καυσίμων, σε sites όπως αυτό. Μην ξεχνάτε το κόστος των διοδίων (διαλέξτε εναλλακτικές διαδρομές για να τα αποφύγετε). Εναλλακτικά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πετάξετε στη χώρα και να ενοικιάσετε αυτοκίνητο εκεί για ένα road trip.
- Συνήθως είναι πολύ φθηνά να ταξιδεύεις με λεωφορείο, οπουδήποτε στον κόσμο. Στην Ευρώπη, οικονομικά λεωφορεία βρίσκουμε στην Flixbus. Σε άλλα ταξίδια συνήθως ψάχνουμε τις διαδρομές που μας ενδιαφέρουν στο Rome2Rio, και από εκεί βρίσκουμε τις μεταφορικές. Ή αναζητούμε πληροφορίες σε ταξιδιωτικά άρθρα, φόρουμ κτλ.
- Το τρένο στην Ευρώπη συνήθως είναι μια άνετη και καλή επιλογή για όμορφες διαδρομές, όμως το κόστος διαφέρει ανά χώρα. Τα πιο φθηνά τρένα εννοείται είναι αυτά που κάνουν πολλές στάσεις σε μικρές πόλεις και χωριά, και με δρομολόγια εκτός των ωρών αιχμής για εργαζόμενους.
Μία καλή λύση είναι να συδυάζετε τα μέσα, ώστε να φτάσετε στον προορισμό σας.
Για παράδειγμα, μπορείτε να πετάξετε με φθηνά αεροπορικά εισιτήρια σε μια πόλη, να τη δείτε, και από εκεί να πάρετε τρένο ή λεωφορείο για τον επόμενο προορισμό σας.
Μέσα μεταφοράς στις πόλεις
Ένα άλλο σημαντικό κόστος στο ταξίδι είναι οι μεταφορές εντός πόλεων. Πολλές φορές το μετρό/λεωφορεία/ταξί κοστίζουν αρκετά, και αν κάνουμε χαοτικές μετακινήσεις, ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα.
- Πόδια, πόδια και πάλι πόδια.
Εμείς συνήθως βγάζουμε ένα πρόγραμμα, ώστε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις με ΜΜΜ. Αν ξέρουμε οτι θα αναγκαστούμε να κάνουμε πολλές μετακινήσεις λόγω μεγάλων αποστάσεων ή έλλειψης χρόνου, κοιτάμε προσεκτικά να βγάλουμε εισιτήρια 2,3,7 ημερών, τα οποία συμφέρουν περισσότερο. - Μπορείτε να αναζητήσετε ενοικίαση ποδηλάτων, πολλές φορές συμφέρει και είναι και κάτι απολαυστικό, ειδικά στην Ευρώπη.
- Σε αρκετές χώρες το ταξί δεν είναι απαγορευτικά ακριβό, αντιθέτως συμφέρει πολύ περισσότερο από τα ΜΜΜ, αν είστε 2-4 άτομα.
Όμως, πρέπει να μάθετε τους φθηνούς τρόπους να καλέσετε ταξί. Πλέον υπάρχουν αρκετά mobile apps κι έτσι δεν χρειάζεται να τηλεφωνήσεις για να καλέσεις ταξί. Επιπλέον, γνωρίζεις περίπου ή ακριβώς το κόστος, ώστε να μην πέσεις θύμα απάτης.
Στη Ρωσία χρησιμοποιούμε την Yandex, στο Βιετνάμ την Grab, στο Μπαλί την Gojek. Στην Ευρώπη αξίζει να δοκιμάσετε και την UBER, φυσικά.
Όσο για την Κούβα, δείτε εδώ μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία για να μετακινηθείτε πάμφθηνα εντός πόλεων!
Οι τρόποι πολλοί, εσείς τι λέτε;
Όπως βλέπετε, δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος. Ένα ταξίδι μπορεί να βγει φθηνό μέσω μεγάλης έρευνας και παρακολούθησης εισιτηρίων, τιμών, προσφορών. Εννοείται πως δεν γίνεται και ίσως δεν είναι ωραίο να τα προγραμματίσεις όλα. Όμως, όσο περισσότερο ψάχνεις και ενημερώνεσαι για το θέμα, τόσο λιγότερα άσκοπα χρήματα θα πληρώσεις στο τέλος.
Περιμένουμε στα σχόλια δικές σας αγαπημένες πλατφόρμες, εταιρείες, μεθόδους για να βρείτε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και να φτάνετε στον προορισμό σας!
Cover photo by Ashim D’Silva.