Ένας προορισμός – διαμάντι στην ανατολική Κρήτη

Ίσως έχετε ακουστά το περίφημο Φαράγγι των Νεκρών. Αν όχι, στο σχετικό άρθρο μας θα λύσετε όλες τις απορίες σας, για μια πεζοπορία που σίγουρα αξίζει στην Κρήτη. Αξίζει μάλιστα ακόμη περισσότερο, μιας και τελειώνοντάς την, η Κάτω Ζάκρος περιμένει με τις ομορφιές της!

Φαράγγι των Νεκρών

Παραδοσιακό ψαροχώρι, είναι πιθανότατα το καλύτερο σημείο για εξερεύνηση όλης της ανατολικής πλευράς του νησιού. Η Ζάκρος είναι χτισμένη στην εύφορη πεδιάδα που σχηματίζεται στην έξοδο του Φαραγγιού των Νεκρών. Οδηγώντας προς τα εκεί κάναμε μία στάση για πανοραμικές φωτογραφίες, το θέαμα εντυπωσιάζει.

Διανυκτερεύσαμε στην οροφοσκηνή μας, συντροφιά με τον ήχο της θάλασσας εκείνη τη νύχτα. Ο μικρός μας εξερευνητής ξύπνησε ανυπόμονος την επομένη, για την πεζοπορία στο φαράγγι. Το δυνατό πρωινό και τα σνακ αναλώθηκαν μέχρι να τελειώσουμε, οπότε φτάσαμε λιγάκι κουρασμένοι και με άδειο στομάχι στη Ζάκρο.

Εξαιρετική κουζίνα, δροσερές βουτιές

Ταβέρνα Νόστος Κάτω Ζάκρος

Εκεί που ξεχωρίζει με την ποιότητα αλλά και την εξαιρετική φιλοξενία η ταβέρνα “Νόστος”. Ο κύριος Χριστόφορος μας υποδέχτηκε με χαμόγελο, η σύζυγός του στην κουζίνα εφάρμοζε μαγειρικές γνώσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά, ενώ πειραματίζονται κιόλας σε νέες τεχνικές. Καθισμένοι στη σκιά, ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα, γευτήκαμε ωραία πιάτα και μάθαμε πολλά για τον τόπο και την ιστορία του.

Ε, έχοντας δίπλα μας κρυστάλλινα νερά, πώς να αντισταθούμε; Εξάλλου ο μικρούλης μας είχε ήδη αποφασίσει. Φαγητό – παιχνίδι – μπάνιο, μέχρι να εξαντληθεί! Η παραλία είναι προστατευμένη από βόρειους και δυτικούς ανέμους, έτσι ο δυνατός αέρας που είχαμε ψηλά στο φαράγγι,  ήταν ανύπαρκτος εδώ.

Αξιοσημείωτα και συμβουλές

-Το μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου είναι το τέταρτο μεγαλύτερο, μετά από εκείνα στην Κνωσό, τη Φαιστό και τα Μάλια. Βρέθηκε μάλιστα κατά μεγάλο μέρος ασύλητο, εξαιρετικό νέο για τους αρχαιολόγους και όχι μόνο!

Το χωριό της Άνω Ζάκρου προσφέρεται επίσης για περπάτημα στα σοκάκια και τις πηγές του, αλλά και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ζάκρου.

– Έχετε κι άλλη όρεξη για πεζοπορία; Η Κάτω Ζάκρος μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για περπάτημα μέχρι το σπήλαιο των Πελεκητών και την πανέμορφη παραλία των Καρούμων, πιο βόρεια. Είπαμε, κάπως έτσι ανακαλύπτει κανείς για τον εαυτό του σημεία που αξίζουν.

-Περίπου 20 λεπτά οδήγηση είναι αρκετά για να σας οδηγήσουν στον Ξερόκαμπο, σε μία από τις κορυφαίες παραλίες της Κρήτης και όχι μόνο.

Η Ζάκρος και η ανατολική Κρήτη γενικότερα είναι τόσο ιδιαίτερα μέρη που, πιστέψτε μας, θα κάνουν την παραμονή σας εκεί, αξέχαστη! Χαρείτε τα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους ντόπιους.