Ανεβαίνοντας σε αρχαίες πυραμίδες ενός ξεχωριστού πολιτισμού

Βαθιά στη ζούγκλα του Μεξικού, κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, ένας μαγικός, ένας χαμένος κόσμος αποκαλύφθηκε πριν 90 χρόνια και άνοιξε για το κοινό μόλις το 2002.
Μέσα στο πυκνό δάσος, μία τεράστια έκταση με πάνω από 6000 κατασκευές ήταν από τις πρώτες κοινωνίες των Μάγιας που άκμασαν στην προ-κλασική περίοδο. Πρόκειται για το Calakmul, και ήταν η αιτία που οδηγήσαμε κάμποσες ώρες μακριά από τα γνωστά αξιοθέατα του Γιουκατάν, στο ταξίδι μας στο Μεξικό.

Calakmul Mexico

Άγρια ζώα, άγνωστοι ήχοι, εκπληκτικές κατασκευές

Δύο ώρες οδήγηση από το κοντινότερο χωριό, το Xpujil, μετά από συναντήσεις με άγριες, πολύχρωμες γαλοπούλες και άγνωστα σε εμάς πουλιά, φτάσαμε επιτέλους στη είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Το Calakmul μας είχε ήδη κερδίσει, μιας και γνωρίζαμε ότι ελάχιστοι επισκέπτες περπατούν εκεί καθημερινά. Επιπλέον, είναι από τους χώρους που  επιτρέπεται ακόμα να ανέβει κανείς στις πυραμίδες. Αυτό πλέον δεν συμβαίνει σχεδόν σε κανένα γνωστό σημείο, όπως το Coba, το Chichen Itza και άλλα.

Calakmul entrance Mexico

Ο ξεναγός που μας συνόδευε δεν έχανε ευκαιρία να μας ενημερώνει για κάθε ήχο και σημάδι. Τρυποκάρυδοι, ταραντούλες, τεράστιες φωλιές με τερμίτες στα δέντρα. Αλλά και άγριες μαϊμούδες που βγάζουν τρομακτικούς ήχους 90 ντεσιμπέλ, περιττώματα ιαγουάρων και βατραχάκια ολόιδια με τα καφετί φύλλα τριγύρω τους!

Δεν φαντάζεστε τη χαρά του μικρού μας εξερευνητή, ο οποίος, τεσσάρων ετών πλέον, κατανοεί πολλά περισσότερα πράγματα στα ταξίδια μας! Ετοιμάζεται για να μας συνοδεύσει σε μία δεύτερη εξόρμηση στη χερσόνησο Καμτσάτκα, φαίνεται…

Σκαρφάλωμα στα 50 μέτρα ύψος!

Το highlight της μέρας ήταν φυσικά η ανάβαση στην κορυφή της μεγάλης πυραμίδας του Calakmul. Εκεί που ζούσαν οι βασιλικές οικογένειες των Μάγιας, η τεράστια structure II, όπως την ονόμασαν οι αρχαιολόγοι, ξεχωρίζει πάνω από τα δέντρα.
Σκεφτείτε ότι μιλάμε για ύψος 15όροφου κτιρίου, που ανεβαίναμε σκαλί σκαλί. Σίγουρα η εμπειρία δεν προσφέρεται για όσους έχουν υψοφοβία ή ακροφοβία, καθώς δεν υπάρχουν καν σχοινιά για επιπλέον βοήθεια. Ο συγγραφέας βέβαια, έχει μια φοβία, αλλά είπε να την πολεμήσει.

Όσο για τη θέα από την κορυφή; Ειλικρινά, νιώθαμε μικροί μπροστά στη φύση. Σε ακτίνα 360 μοιρών, οπουδήποτε φτάνει το μάτι, δεν υπάρχει τίποτα άλλο, παρά μόνο πυκνό δάσος. Ούτε κτίρια, ούτε κεραίες, ούτε ανθρώπινη παρουσία. Περίπου 30 χιλιόμετρα νότια είναι τα σύνορα με τη Γουατεμάλα, εκεί που το περίφημο Tikal αποτέλεσε το αντίπαλο δέος του Calakmul, εκατοντάδες χρόνια πριν.

Πληροφορίες, συμβουλές, συμπεράσματα

Μάθαμε πάρα πολλά για τη περιοχή και τους Μάγιας, που σίγουρα μας βοήθησαν. Από τις ανθρωποθυσίες που έκαναν, την εξαιρετική γνώση αστρονομίας που είχαν, δημιουργώντας ανάλογα τα οικοδομήματά τους, το εμπόριο και τη συνέχειά τους βορειότερα, μετά τους πολέμους με το βασίλειο του Τικάλ.

Στο Calakmul υπάρχουν κι άλλες πυραμίδες που ανεβήκαμε, πάντα με προσοχή. Και με θαυμασμό για το μέγεθος, αλλά και τις λεπτομέρειες στα χαραγμένα σχέδια, στα χρώματα που επέλεγαν οι Μάγιας, στον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τον τότε κόσμο, μέχρι τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους.

Calakmul

Χρήσιμες συμβουλές:

Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας αρκετό νερό, σνακ και αντικουνουπικό.
Απαιτούνται τουλάχιστον δύο ώρες οδήγηση ανά διαδρομή από το Xpujil και τουλάχιστον τρεις ώρες για να απολαύσετε το Calakmul.
Το εισιτήριο κοστίζει συνολικά 245 TXN το άτομο. Πληρώνετε 180 στην έξοδο της εθνικής, και άλλα 85 μετά από 60 χιλιόμετρα οδήγησης στο δάσος, μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο.
Λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο επίσης, που δυστυχώς ήταν κλειστό λόγω κορονοϊού στη δική μας επίσκεψη.
Μην αγγίζετε άγνωστα φυτά και δέντρα. Το chechen είναι τοξικό, για παράδειγμα. Ενώ το chaka (κοκκινωπός κορμός) αποτελεί το αντίδοτο που πρέπει να γνωρίζετε.
Στο μέσο της διαδρομής υπάρχει μια μικρή λίμνη με κροκόδειλους και πολλά κουνούπια. Αν είστε τυχεροί, ίσως δείτε και ίχνη ιαγουάρων, που ενίοτε αρπάζουν μικρά κροκοδειλάκια!

Το Calakmul ήταν αναμφισβήτητα από τις καλύτερες εμπειρίες μας στο Μεξικό. Αυτή η αίσθηση απομόνωσης, δίχως σήμα κινητού, δίχως ανθρώπινη παρουσία, σε μέρη που κάποτε άκμασε ένας σημαντικότατος πολιτισμός είναι κάτι που λατρεύουμε στα ταξίδια μας.
Επισκεφθείτε το με σεβασμό, θα ανταμειφθείτε!