Το ταξίδι μας στο Μεξικό ξεκίνησε από τη χερσόνησο Γιουκατάν. Εκεί προσγειωθήκαμε αργά τη νύχτα, στο αεροδρόμιο του Κανκούν. Η κλασική ζέστη και υγρασία, όπως τότε στην Κούβα, έκανε αισθητή τη διαφορά με την χειμωνιάτικη Ευρώπη. Μας περίμεναν 31 μέρες και νύχτες περιπέτειας, νέων γεύσεων, με εμπειρίες κάθε είδους. Πάμε να δούμε λοιπόν, το πρόγραμμα για ένα ταξίδι στο Μεξικό!

Από την Playa del Carmen ως το Calakmul

Οι επόμενες 8 διανυκτερεύσεις μας θα ήταν αφιερωμένες στην χερσόνησο Γιουκατάν. Αν και τα πολύ τουριστικά μέρη δεν μας ταιριάζουν, οπότε περιορίσαμε όσο γινόταν τη διαμονή μας εκεί. Κάπως έτσι, ξημερώσαμε οδηγώντας στην Playa del Carmen, με μία μαγική ανατολή ηλίου να μας καλωσορίζει στο Μεξικό.

Γιουκατάν, Μεξικό

Είχαμε λοιπόν κατά σειρά:
– Δύο διανυκτερεύσεις στην Playa del Carmen. Πεταχτήκαμε στο νησί Cozumel, κάναμε καταδύσεις σε κοραλλιογενή ύφαλο, θαυμάσαμε σαλάχια, καρχαρίες και πόσα ακόμη ψάρια στο φυσικό τους περιβάλλον.
– Δύο έξω από το Tulum, σε ένα υπέροχο κατάλυμα μέσα στο δάσος, με συντροφιά μόνο τους ήχους της φύσης! Βουτήξαμε σε κάποιες από τις cenotes, κάναμε και ποδήλατο στον αρχαιολογικό χώρο του Coba!
– Δύο ακόμα νύχτες στο Bacalar. Τι εστί Bacalar;
Γαλαζοπράσινη λιμνοθάλασσα, ελάχιστα τουριστικοποιημένο μέρος, φοβερά μπουρίτος, καλοδεχούμενη ξεκούραση!

Μεξικό Bacalar Lagoon
– Κι έπειτα, μία διανυκτέρευση στο Xpujil. Εκεί που ανεβήκαμε τις πυραμίδες του Becan και του Calakmul, κορυφαίες εμπειρίες στη ζούγκλα! Διαβάστε εδώ αναλυτικά, και βάλτε τα στο πρόγραμμά σας.
– Η τελευταία νύχτα, πριν το αεροπλάνο μας απογειωθεί για την Tuxtla Gutierrez, ήταν στο Valladolid. Όμορφη πόλη, με κοντινές cenotes και το πασίγνωστο Chichen Itza. Είχαμε ανέβει στο Calakmul, όμως, μόνοι μας σε έναν αρχαιολογικό χώρο τεράστιας έκτασης…

Ταξίδι στο Μεξικό
Playa del Carmen
Τσιάπας, των Ζαπατίστας, της μουσικής, των βουνών

Πιο πολύ το κρύο, πιο λίγοι και διαφορετικού στυλ οι επισκέπτες, βουνά, δάση, καταρράκτες, χρώματα και μουσική. Τέσσερις μέρες δεν ήταν αρκετές, η περιοχή αξίζει πολλές παραπάνω. Ας όψεται το τεράστιο μέγεθος της χώρας, πόσα να δεις σε ένα μήνα;

Μείναμε λοιπόν στα εξής:
– Πρώτη διανυκτέρευση στην Tuxtla Gutierrez, εξάλλου φτάσαμε βραδάκι. Ίσα για ύπνο, ενοικίαση αυτοκινήτου και οδήγηση από τα βουνά προς το San Cristobal de las Casas! Πριν από αυτό, όμως, ζήσαμε μία απίθανη εμπειρία στο φαράγγι Sumidero και γεμίσαμε χρώματα και εικόνες στην Chiapa de Corzo.

Sumidero canyon
Sumidero canyon – view from the top

– Δύο νύχτες στο San Cristobal. Εκεί που η μουσική, οι πλατείες που πλημμυρίζουν με κόσμο, το κέφι και ο ρυθμός αναμειγνύονται με ένα πνεύμα αλλιώτικο, επαναστατικό, σίγουρα διαφορετικό!
– Μία νύχτα ακόμη πιο ανατολικά, στο Comitan. Μία κωμόπολη με ελάχιστους μη Μεξικάνους, που μας άρεσε ακριβώς γι’ αυτό! Φτάσαμε εκεί οδηγώντας σε αγροτικά τοπία, αφού δροσιστήκαμε κιόλας στον τρομερό καταρράκτη El Chiflon. Κάτι ανάμεσα στους καταρράκτες της Ισλανδίας και τον αγαπημένο μας Sekumpul, από το ταξίδι μας στο Μπαλί, αυτό μας θύμισε!

Ταξίδι στο Μεξικό πρόγραμμα

Οαχάκα, Τεχουακάν, Πουέμπλα

Νυχτερινό λεωφορείο από Tuxtla Gutierrez για Oaxaca. Τρεις μέρες εκεί, λεωφορείο για Tehuacan. Μία νύχτα και φύγαμε για Puebla. Δεν είναι τόσο αγχωτικό όσο φαίνεται, πιστέψτε μας!

– Η Οαχάκα, γαστρονομική πρωτεύουσα του Μεξικού, με πληθώρα γκαλερί, ποιοτικών εστιατορίων, γεμάτη πεζόδρομους με όμορφο φωτισμό και ρομαντική μουσική μέσα από αποικιακά, πολύχρωμα κτίρια. Από εκεί οδηγήσαμε στο alter ego του Παμουκκαλέ, στη μοναδική άλλη τοποθεσία στον πλανήτη με παρόμοια μορφολογία εδάφους, που λέγεται Hierve el Agua. Σημειώστε το, αξίζει, αν και το Παμουκκαλέ είναι πιο κοντά, εδώ στη γειτονιά μας!
Tip: Διαβάστε εδώ για το οδοιπορικό μας στη Μικρά Ασία.

Τεχουακάν, το βασίλειο των κάκτων, για το οποίο ετοιμάζουμε αναλυτικό άρθρο. Ένα μέρος που ανακαλύψαμε μέσω ξένων μπλογκ, μία βιόσφαιρα μοναδικής ομορφιάς!

Μεξικό οικογενιακό ταξίδι

– Στην Puebla μείναμε εν τέλει μία νύχτα, ακυρώνοντας την δεύτερη και πηγαίνοντας απευθείας στο Μέξικο Σίτι. Δεν μας ταίριαξε η πόλη και, βλέποντάς το εκ των υστέρων, θα έπρεπε να την είχαμε παραβλέψει εντελώς. Δεν πειράζει, πάντα υπάρχουν τα συν και τα πλην σε κάθε ταξιδιωτικό πλάνο.

Πόλη του Μεξικού, η πρωτεύουσα

Μέσα σε μόλις τρεις μέρες, τι να προλάβει να δει κανείς σε τούτη την τεράστια πόλη; Μοναδικά μουσεία, όπως το Μουσείο Ανθρωπολογίας, πτήση με αερόστατο πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο του Teotihuacan, γειτονιές που θα μπορούσαν να είναι ξεχωριστές πόλεις, σαν την Coyoacan που μέναμε.

Μέξικο Σίτι

Κάπου εκεί, ο καλός μας φίλος Δημήτρης πήρε το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα. Εμείς πάλι, έχοντας 9 επιπλέον μέρες, ξεκινήσαμε για το βόρειο Μεξικό. Ξεκινήσαμε για…

Sinaloa, El Fuerte, Copper Canyon, Chihuahua

Η πιο δυνατή εμπειρία, αναμφίβολα. Λίγο η σκέψη ότι κινούμασταν στο περίφημο Mexico Triangle, στις περιοχές των καρτέλ δηλαδή, λίγο τα κατάξερα τοπία, το τεράστιο φαράγγι Copper Canyon, μεγέθους όσο η μισή Ελλάδα, παρακαλώ (!)…. αλλά και οι εικόνες από το τρένο El Chepe, οι ιθαγενείς Raramuri, οι Μενονίτες που ζούνε σε απομακρυσμένες κοινότητες, και πόσα ακόμη.

Ελ Φουέρτε, Μεξικό El Fuerte
El Fuerte

Ξεκινώντας από την πόλη που γεννήθηκε ο Ζορό, το El Fuerte, όπου μείναμε δύο νύχτες, συνεχίσαμε για άλλες δύο στο Divisadero, στο σημείο – highlight για το Copper Canyon. Ακόμα και χιόνια είχε εκεί, και ανάβαμε φωτιά για να ζεσταθούμε τις νύχτες.
Κι από εκεί στο Creel, με το μουσείο των Raramuri, τους αναρίθμητους σχηματισμούς βράχων, τις βόλτες με άλογα, την σκόνη, τον αέρα, τα τοπία σαν από ταινίες…

Μέξικο Copper Canyon
Copper Canyon

Η Chihuahua μας πρόσφερε ένα ενδιαφέρον γεύμα σε ταϊλανδέζικο εστιατόριο, παρακαλώ, πριν την πτήση για κανκούν, στον αποχαιρετισμό μας στο βόρειο Μεξικό.

Chihuahua – Cancun – Lisbon – Barcelona – Athens – Heraklion

Αυτές ήταν κατά σειρά οι πτήσεις της επιστροφής. Η αλήθεια είναι στο Cancun μείναμε αναγκαστικά για μία μέρα, στην οποία δεν πήγαμε καν σε μία από τις διάσημες παραλίες του. Πολύβουο, με χαμηλής ποιότητας μαγαζιά, ακριβές υπηρεσίες και ζέστη. Πολλή ζέστη και υγρασία.

31 μερόνυχτα στο Μεξικό, λοιπόν. Βλέποντας τον χάρτη, συνειδητοποιούμε πόσα λίγα είδαμε, σε σύγκριση με όσα προσφέρει η χώρα. Κι όμως, έχουμε γεμίσει φωτογραφίες και βίντεο, αναμνήσεις κάθε είδους, εμπνεύσεις για τα επόμενα!

Ταξίδι στο Μεξικό
Στην Οαχάκα

Μη διστάσετε να αφήσετε ερωτήσεις και απορίες στα σχόλια, ακολουθούν πολλά αναλυτικά άρθρα για κάθε μέρος αυτού του μοναδικού ταξιδιού!

2 Comments

Comments are closed.