Μαυροβούνιο και Κροατία, Βοσνία και Σλοβενία

Χριστουγεννιάτικες αγορές, πολυπολιτισμικότητα και αντιθέσεις Βαλκανίων, μοναδική φύση, οδικό ταξίδι. Ο συνδυασμός αυτός είναι κάτι που σίγουρα μας κερδίζει! Κι ας είχαμε ήδη προηγούμενες εικόνες από τη δυτική Σλοβενία, αλλά και από το Κότορ και την Κροατία, φυσικά.

Αυτή τη φορά το πρόγραμμα οδήγησης ήταν το εξής: Αμπελώνας – Bar Μαυροβουνίου – Ντουμπρόβνικ – Μόσταρ – Λιουμπλιάνα – Νόβι Σαντ και πίσω. Σχεδόν 3000 χιλιόμετρα, έχοντας στο πρόγραμμα 9 διανυκτερεύσεις.

Συμπαθητικό το Bar, ειδικά εκτός σεζόν

Φτάσαμε στο Bar αργά το απόγευμα, καθώς η οδήγηση διαμέσου της Αλβανίας απαιτεί πάντα χρόνο. 11 ώρες χρειαστήκαμε εν τέλει, κι όταν σκεφτήκαμε να βγούμε για περπάτημα στην παλιά πόλη, σκαρφαλωμένη στο ορεινό κομμάτι της περιοχής, η βροχή μας άλλαξε τα σχέδια.

Ταξίδι στο Μπαρ Μαυροβουνίου, Bar Montenegro

Βγήκαμε την επομένη, όμως, ξεκούραστοι και με φρέσκα προϊόντα από τοπικό φούρνο. “Pekara” λέγονται στο Μαυροβούνιο και είναι παντού, με φθηνές και νόστιμες γεύσεις. Το Bar είναι τουριστικός προορισμός, στα παράλια της Αδριατικής. Εντελώς έρημο από τουρίστες αυτή την περιόδο, αν και οι ντόπιοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Κάστρο Μπαρ Μαυροβουνίου, Bar Montenegro

Η ομορφιά της πόλης βρίσκεται στην παλιά πόλη, γύρω από το κάστρο που δεσπόζει, λίγα χιλιόμετρα από το λιμάνι. Περπάτημα στο κάστρο και στα πλακόστρωτα για να ξεμουδιάσουμε και να ενεργοποιηθεί και ο Εκτοράκος, κατόπιν καφεδάκι σε μπαλκόνι καφετέριας με πανέμορφη θέα, εντελώς μόνοι. Μα, τι όμορφα που είναι αυτά τα μέρη τέτοια εποχή…. Δεν μπορώ να σκεφτώ την εικόνα της περιοχής το καλοκαίρι, με χιλιάδες επισκέπτες από τα υπόλοιπα Βαλκάνια την Πολωνία, τη Ρωσία.

Πιο συμπαθητική και από το Bar, η οδήγηση στο Μαυροβούνιο

Γι’ αυτό άλλωστε αγαπάμε τα οδικά ταξίδια. Έχοντας στα αριστερά μας τη θάλασσα, απολαύσαμε 3 ώρες οδήγησης στο Μαυροβούνιο, πριν μπούμε στην Κροατία. Αλλού ο δρόμος χανόταν σε ημιορεινά τοπία, αλλού θαυμάζαμε κρυστάλλινα νερά, όπως στο Sveti Stefan, στη Budva και στο πασίγνωστο Kotor. Περάσαμε μάλιστα μέσα από την πόλη του Κότορ, για να θυμηθούμε ξανά όσα είχαμε γνωρίσει σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν, οδηγώντας από την Κρήτη στην Ισλανδία.

Θέα στη Μπούντβα Budva Μαυροβούνιο

Θέα στη Μπούντβα Budva Μαυροβούνιο

Δυστυχώς, η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη φαίνεται να έχει καταπιεί κάθε σπιθαμή γης στα παράλια του Μαυροβουνίου, ενώ βλέπαμε ακόμη περισσότερα υπό ανέγερση ξενοδοχεία. Φωτογραφικά όμως, τον Δεκέμβρη είναι σίγουρα πανέμορφα! Ειδικά οι στάσεις που κάναμε στο ύψος του Sveti Stefan, αλλά και μετά το Kotor, καθώς το περίφημο φιόρδ του Μαυροβουνίου μας οδηγούσε μέσα από το Perast και άλλα χωριά και κωμοπόλεις.

Μαυροβούνιο

Επόμενη στάση στο μαγικό Ντουμπρόβνικ! Ακολουθήστε μας εδώ!