Το μεγαλύτερο υπόγειο φαράγγι της Ευρώπης, ω ναι!

Για όσους δεν γνωρίζουν, λοιπόν, μιλάμε για ένα σύστημα σπηλαίων κλασικό στο ξεκίνημά του. “Silent cave”, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες, επεξηγήσεις από την οδηγό για χρονολογίες, πετρώματα και τα σχετικά.

Κι έπειτα, έρχεται το χάος! Ο ποταμός Reka, ξεκινώντας από τα σύνορα με την Κροατία, εισέρχεται στο καρστικό υπέδαφος της Σλοβενίας σε αυτό το σημείο, και δημιούργησε, ζωγράφισε καλύτερα, τη διαδρομή του μέσα από τα βράχια! Περπατούσαμε δίπλα σε φαράγγι στην ουσία, με το χειμαρρώδες ποτάμι κάτω μας και βρισκόμασταν δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, ταυτόχρονα.

Χωρίς λόγια, άφωνοι κυριολεκτικά

Η οδηγός μας στο σημείο αυτό σταμάτησε να περιγράφει, αφού δεν θα ακουγόταν, έτσι κι αλλιώς. Για περίπου 40 λεπτά απλά περπατούσαμε με το στόμα ανοιχτό, ενώ ο κρότος του νερού ήταν εκκωφαντικός ώρες ώρες.

Η φωτογράφιση κανονικά απαγορεύεται στο συγκεκριμένο σπήλαιο, ενώ ο φωτισμός δεν βοηθάει, στην περίπτωση που δεν σταθεί κάποιος με τρίποδο και επαγγελματική μηχανή. Όλο το υλικό που έχουμε από εκεί είναι από τα κινητά μας, η πραγματικότητα είναι κλάσεις ανώτερη, σας το εγγυώμαι.
Καλύτερα να απολαύσετε κάθε στιγμή στο τρομερό αυτό θαύμα της φύσης, για να κρατήσετε αναμνήσεις υπέροχες!

Χρήσιμες πληροφορίες για αξέχαστες εμπειρίες
  • Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Ναι, τα σπήλαια Skocjan δεν έχουν την πολυκοσμία των Postojna, αλλά καλύτερα να είστε από τα πρώτα γκρουπ που θα μπούνε.
  • Το εισιτήριο κοστίζει από 5,5 ως 12 ευρώ, ανάλογα και την περίοδο, φυσικά. Δεν υπάρχει σύγκριση με το ακραίο κόστος των Postojna.
  • Το πάρκινγκ είναι δωρεάν, το περπάτημα λίγο κουραστικό ίσως στο τέλος. Βγαίνει με κάποιο μικρό διάλειμμα, όμως. Ο μικρός μας συνταξιδιώτης δεν χρειάστηκε ούτε αυτό, τόση ήταν η χαρά και το ενδιαφέρον του!

Από όσα έχουμε δει στην όμορφη αυτή χώρα, λοιπόν, το σπήλαιο Skocjan είναι σίγουρα το κορυφαίο αξιοθέατο. Άλλωστε, τα θαύματα της φύσης συνήθως αποδεικνύονται ανώτερα κάθε ανθρώπινου επιτεύγματος…