Συμβουλές για όλους, μετά από ένα αξέχαστο roadtrip στην Κούβα

  • Πρώτα απ’ όλα, στην ερώτηση αν θα πηγαίναμε ξανά στην Κούβα, η απάντηση είναι σαφώς ναι! Αλλά, με προϋποθέσεις, και με τη γνώση πλέον ώστε να μείνουμε επιλεκτικά σε κάποια μέρη και να αποφύγουμε κάποια άλλα.
  • Θα μέναμε στην καινούρια πλευρά στην Havana, θα περνούσαμε ακόμη μία μέρα στο Vinalles, θα διαλέγαμε προσεκτικά ένα διήμερο για το Cayo Coco χωρίς αέρα, ώστε να απολαύσουμε εκείνη τη μαγική ακτή.
  • Ίσως ψάχναμε τρόπο να απομακρυνθούμε από τα εγκόσμια, μένοντας σε ένα από τα αγροτόσπιτα μετά την Pilon.
  • Επίσης, θα παίρναμε ακόμη πιο πολλά ρούχα και φάρμακα για να αφήσουμε στους ανθρώπους εκεί, ειδικά στις φτωχές περιοχές.
  • Θα νοικιάζαμε και πάλι αυτοκίνητο. Αυτό συμβουλεύουμε σε οποιονδήποτε πάει στην Κούβα, να κινηθεί μόνος, να γνωρίσει τόπους που τα πρακτορεία δε θα του δείξουν ποτέ.
  • Μάθετε λιγάκι salsa, κι αφεθείτε στη χαλαρότητα και το εύθυμο πνεύμα που κυριαρχεί. Το άγχος δεν είναι για το μέρος εκείνο, οι ρυθμοί είναι πολύ διαφορετικοί.
  • Μην πάτε στην Κούβα μόνο για τις παραλίες της, και την τυπική τουριστική ζωή που απολαμβάνουν εκεί οι Καναδοί, για παράδειγμα. Η Κούβα είναι πολλά παραπάνω από ένα νησί της Καραϊβικής, είναι ζωντανή ιστορία. Βγείτε εκτός των τουριστικών συνηθειών, ζήστε το πνεύμα της!

Κι όσα δεν μας άρεσαν;

Όσα μας κακοφάνηκαν, ειδικά στις αρχές, τα έχουμε πλέον αφήσει στο πίσω μέρος του μυαλού μας, να μην πω τα ξεχάσαμε. Κι αυτό γιατί, στο κάτω κάτω, ας συγκρίνουμε το μέρος αυτό με την υπόλοιπη κεντρική Αμερική, κι όχι με την Ευρώπη ή οτιδήποτε άλλο έχει ο καθένας κατά νου.

Κι ας ήταν πολύ ενοχλητικό να σε πλησιάζουν όλοι αυτοί οι νεαροί προσπαθώντας να πάρουν τα cuc με οποιοδήποτε τρόπο. Μήπως κι εδώ στην “πλούσια” Ευρώπη, στο γεμάτο τουρίστες εδώ και δεκάδες χρόνια νησί της Ρόδου, το ίδιο δε γίνεται; Τούρκικο παζάρι έχει γίνει η μεσαιωνική πόλη, και οι κράχτες μόνο που δεν τραβάνε τους ξένους με το ζόρι μέσα.

Τέλος πάντων, η εμπειρία μοναδική, η κούραση αρκετή, οι φωτογραφίες πολλές.

Στη διάθεσή σας για οτιδήποτε θα θέλατε να συζητήσουμε για τον προορισμό αυτό. Έναν άλλο κόσμο μέσα στον κόσμο μας.