Μια κουκκίδα γης, μην τη χάσετε

Φεύγοντας από την Αυστρία με κατεύθυνση δυτικά, φτάνεις απευθείας στην Ελβετία, αγαπητέ αναγνώστη. Τι, όχι;
Αν δεν είσαι προσεκτικός στα οδικά σήματα, πιθανόν δεν θα προσέξεις ότι τα τελευταία δέκα χιλιόμετρα πριν τα ελβετικά σύνορα βρισκόσουν σε μια ακόμη χώρα. Στο μικροσκοπικό Λιχτενστάιν, στην αγκαλιά των Άλπεων κυριολεκτικά! Ελάτε, γνωρίστε το κι εσείς μαζί μας!

Μικρή, πλούσια και όμορφη χώρα

Όντας η μοναδική χώρα που βρίσκεται εξ ολοκλήρου στις Άλπεις, σφηνωμένη θα έλεγε κανείς μεταξύ Αυστρίας κι Ελβετίας, το Λιχτενστάιν κατάφερε, παρά το μικρό του μέγεθος και την ανύπαρκτη στρατιωτική του δύναμη, να μείνει ουδέτερο κι ανεπηρέαστο ουσιαστικά από οτιδήποτε συνέβη στην Ευρώπη τον τελευταίο αιώνα. Χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων, σταθερό περιβάλλον και διακυβέρνηση με ηγεμόνα παρακαλώ, είναι όσα επιλέγουν να απολαμβάνουν οι κάτοικοί του!

Εκεί στο Βαντούζ, την πρωτεύουσα, το κάστρο του ηγεμόνα (Schloss Vaduz) δεσπόζει σε μια προεξοχή βράχου, όχι τόσο με το μέγεθός του, όσο με τη θέση του εποπτικά στην περιοχή. Η μέρα ήταν βροχερή, οπότε τα σχέδια για πεζοπορία στις Άλπεις με θέα τη χώρα δεν ευοδώθηκαν. Μπορέσαμε όμως να περπατήσουμε τη μικρή πρωτεύουσα, που πιο πολύ σε περιποιημένο χωριό φέρνει. Αμπέλια, αγελάδες, αλλά και ακριβά αυτοκίνητα, μοντέρνας αρχιτεκτονικής κτίρια και φυσικά ησυχία, παντού.

Balzers, η κωμόπολη στα νότια

Όχι και πολύ μακριά από το Βαντούζ, μη νομίζετε. 11 χιλιόμετρα μόλις είναι αυτά, στο τόσο μικροσκοπικό Λιχτενστάιν. Ο πύργος Γκούτενμπεργκ ξεχωρίζει στο Balzers, και παραδίπλα ο γοτθικός ναός του Αγίου Νικολάου μας πρόσφερε όμορφη βόλτα στην υγρασία και το ψιλόβροχο. Ο μικρός μας Έκτορας το χαιρόταν ιδιαίτερα, μέσα στο αδιάβροχό του! Ειδικά όταν τα παπούτσια του γίνονταν μούσκεμα στα χόρτα, ή όταν τον κουβαλούσα τρέχοντας μέσα στα αμπέλια κατεβαίνοντας από το κάστρο.

Η χώρα φημίζεται για τα εξαιρετικά κρασιά της, αν κι εμείς δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε. Την επόμενη φορά, δεν είναι δα και δύσκολο να οδηγήσουμε ξανά εκεί! Τα οινοποιεία της οικογένειας Λιχτενστάιν, της οικογένειας ηγεμόνων που έδωσε το όνομά της στη χώρα δηλαδή, είναι τα πιο γνωστά, για όσους βρεθείτε εκεί.

Μια γουλιά Ευρώπης

Οι οικοδεσπότες μας περίμεναν στην πόλη Sargans της Ελβετίας, ακριβώς δίπλα στα σύνορα με το Λιχτενστάιν. Ούτε που θα καταλαβαίναμε ότι αλλάξαμε χώρα, αν δε βλέπαμε τα σημαιάκια πάνω στο Ρήνο, ο οποίος χωρίζει τις δύο χώρες, όπως και αρκετές ακόμη κατά την πορεία του.

Χωρίς να αποτελεί ταξιδιωτικό μας απωθημένο, το μικρό Λιχτενστάιν μας άρεσε, τελικά! Εμπνευστείτε από τις φωτογραφίες, κι επισκεφτείτε το κι εσείς, αν βρίσκεστε στην περιοχή.

Εμείς συνεχίζαμε στην Ελβετία, έναν προορισμό που περιμέναμε με προσδοκίες πριν ξεκινήσει το ταξίδι. Οσονούπω περισσότερα!