Άλπεις, κοιλάδες, χωριά και λίμνες

Μετά την Αυστρία και το Λιχτενστάιν, είχε έρθει η ώρα για την πρώτη από τις χώρες που περιμέναμε με μεγάλες προσδοκίες. Πάμε Ελβετία κι εμείς, λοιπόν! Οι εικόνες που έχουμε κατά νου γι’ αυτή τη χώρα είναι νομίζω πανέμορφες για όλους, ειδικά όσον αφορά τα φυσικά τοπία, που λατρεύουμε.

Έχοντας υπόψη όμως το υψηλότατο κόστος ενός ταξιδιού εκεί, έπρεπε να βρούμε τρόπους για να απολαύσουμε όσα προσφέρει η Ελβετία, χωρίς να ματώσουμε οικονομικά. Το καταφέραμε, και με το παραπάνω μάλιστα, χωρίς να θυσιάσουμε κάτι από όσα είχαμε στόχο να κάνουμε, δείτε εδώ.

Sargans και Walensee

Μόλις λίγα χιλιόμετρα χωρίζουν το Sargans της Ελβετίας από το Λιχτενστάιν. Οι οικοδεσπότες μας για τις επόμενες δύο μέρες ήταν μια παρέα φοιτητών σε τεράστιο αρχοντικό με κήπο, παρακαλώ. Μας υποδέχτηκαν ζεστά, μαγείρεψαν, ήπιαμε καφεδάκι χαζεύοντας τη βροχή.

Φυσικά είχαμε και πολλή ώρα για συζητήσεις. Και είναι τόσο ενδιαφέρον να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους άλλων χωρών, άλλης κουλτούρας και καθημερινότητας. Γι’ αυτό ταξιδεύουμε, άλλωστε! Για να δίνουμε την ευκαιρία στους εαυτούς μας να ανοίξουμε λίγο ακόμη τους ορίζοντες και να δούμε το διαφορετικό.

Το Sargans, μικρή αλλά πολύ σημαντική κωμόπολη στους πρόποδες του βουνού Gonzen, είναι γνωστό για το κάστρο του, το Scloss Sargans. Το συγκεκριμένο μάλιστα χτίστηκε πριν την Ελβετική Ένωση (1291), πρόγονο της σημερινής χώρας.

Στα νοτιοανατολικά βρίσκονται πανέμορφα μικρά χωριουδάκια, ευκαιρία να τα δούμε! Ο καιρός βροχερός και πάλι, Ελβετία είναι αυτή άλλωστε. Οδηγήσαμε μέχρι το Flasch, το Jenins και το Malans. Η ποιότητα ζωής εμφανέστατη, από τα σπίτια και τα αυτοκίνητα, μέχρι την καθαριότητα, τα εκνευριστικά οργανωμένα πάρκινγκ, ακόμα και τα αγροτικά μηχανήματα. Σε επίσκεψή μας σε φούρνο φύγαμε μόνο με την όρεξη, όταν είδαμε τις τιμές. Ήταν ένα καλό σοκ αυτό, αν και είχαμε διαβάσει σχετικά, γι’ αυτό και προετοιμαστήκαμε κατάλληλα.

Αχ, αυτή η εκπληκτική φύση των Άλπεων, σαν φτιαγμένη για καρτ ποστάλ! Παντού μωβ λουλούδια lupine, μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον. Κι όλα αυτά με τα χιονισμένα βραχώδη βουνά να συμπληρώνουν ένα υπέροχο θέαμα!

Όσο για τη λίμνη Walensee; Βρίσκεται δυτικά του Sargans, και αποτέλεσε την πρώτη μας επαφή με τέτοιου είδους λίμνη. Βλέπετε, οι καταρράκτες που χύνονται σ’ αυτή, το ιδιαίτερο γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών και τα επιβλητικά βράχια είναι αξιόλογη εμπειρία, αν μη τι άλλο. Ήμασταν άτυχοι με τον καιρό, όμως, η βροχή δυνατή και η νέφωση πολύ χαμηλή. Έτσι δεν χαρήκαμε το μέρος αυτό όσο θα θέλαμε, επιφυλασσόμαστε όμως για μια επόμενη φορά, με πεζοπορίες για ανεπανάληπτη θέα.

Λίμνη Bodensee και ανατολική Ελβετία

Φεύγοντας από το Sargans, μέσω Λιχτενστάιν και Αυστρίας πάλι, βρήκαμε αυτή τη μεγάλη λίμνη στις βόρειες Άλπεις, μεταξύ Γερμανίας, Ελβετίας και Αυστρίας. Το ενδιαφέρον εκεί βρίσκεται στην πόλη Κωνσταντία (Konstanz), που είναι γερμανική, με μέρος της να καλύπτει και τη νότια πλευρά της λίμνης. Καλό αυτό για ντόπιους και ταξιδιώτες, φυσικά. Ζεις στην Ελβετία και ψωνίζεις στα γερμανικά super markets, αφού ουσιαστικά τα σύνορα είναι διακοσμητικά.

Αν επισκεφτείτε την περιοχή, αφιερώστε μια επιπλέον μέρα για το νησάκι Mainau. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τεράστιο πάρκο λουλουδιών, πεταλούδων, φυτών από όλο τον κόσμο, όπου χάνεσαι για ώρες, σαν σε παράδεισο. Εμείς δυστυχώς δεν το προγραμματίσαμε εκ των προτέρων, και δεν προλάβαμε να το δούμε.

Συνεχίσαμε νότια, εκτός εθνικής οδού. Κι αυτό γιατί δεν είχαμε προμηθευτεί την ακριβή ελβετική βινιέτα (37 ευρώ περίπου). Ισχύει μεν για ένα χρόνο, αλλά αυτό σημαίνει ότι για ταξιδιώτες λίγων ημερών όπως εμείς γίνεται ασύμφορη η διέλευση μέσω αυτοκινητοδρόμων. Έτσι επιλέξαμε να οδηγούμε στο υπόλοιπο εξαιρετικό οδικό δίκτυο. Χωριά, λόφοι, πράσινο και αγελάδες, όπως είχαμε στο νου μας δηλαδή!

Η περιοχή αυτή, δυτικά του St. Gallen, δεν έχει τα ψηλά βουνά της υπόλοιπης χώρας. Αντίθετα βρίσκει κανείς ατελείωτες λοφώδεις εκτάσεις με φάρμες, σε σκηνικό σαν από την παλιά σειρά “Το μικρό σπίτι στο λιβάδι”.

Κι έτσι ήταν, όταν φτάσαμε στον επόμενο προορισμό μας, ένα σπίτι σαν από παραμύθι. Για τούτο όμως απαιτείται ξεχωριστή αφήγηση, δεν είχαμε κι άλλη φορά τη δυνατότητα άλλωστε να μείνουμε σε τέτοιο περιβάλλον, σε αγροτόσπιτο 400 ετών. Το επόμενο άρθρο μας θα είναι αφιερωμένο εκεί, η Ελβετία ήδη μας είχε κερδίσει με τη φυσική της ομορφιά!

Η αρχή του οδικού ταξιδιού μας από την Κρήτη στην Ισλανδία είναι εδώ.