Αφήνουμε πίσω την Ελβετία

Μία εβδομάδα είχαμε ήδη περάσει στην Ελβετία, κρατώντας αναμνήσεις που σίγουρα ψάχναμε, σχεδιάζοντας το οδικό μας ταξίδι. Είχαμε δρόμο μπροστά μας, όμως και κάμποσες χώρες ακόμη μέχρι να φτάσουμε στο Hirtshals της Δανίας και στο προγραμματισμένο δρομολόγιό μας για την Ισλανδία και τα νησιά Φερόε.

Έτσι, αποχαιρετήσαμε ακόμη μία οικογένεια και ξεκινήσαμε πρωί πρωί για την πρωτεύουσα. Διότι, αν και τέταρτη σε πληθυσμό, η Βέρνη είναι πρωτεύουσα της χώρας και φυσικά και του ομώνυμου καντονίου.

  • Η Ελβετία αποτελεί συνομοσπονδία, χωρισμένη σε καντόνια, με κάθε ένα να έχει και δικό του σύνταγμα, νόμους, δικαστήρια. Κάτι που καταλάβαμε ψάχνοντας για την πιθανότητα ελεύθερου κάμπινγκ και τι ισχύει σε κάθε περιοχή.
Βέρνη, η αυθεντική μεσαιωνική

Με έμβλημα μία αρκούδα, που λέγεται ότι σκότωσε ο ιδρυτής της πίσω στο 1191, η Βέρνη διαθέτει ιστορικό κέντρο αυτούσιας διατηρημένης μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Φυσικά αποτελεί ολόκληρο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco και φυσικά είναι όμορφο, πολύ όμορφο.

Βέρνη, Ελβετία

Ειδικά νωρίς το πρωί που φτάσαμε στην πόλη, πριν τα λεωφορεία αρχίσουν να αποβιβάζουν χιλιάδες τουριστών που την επισκέπτονται. Περπατήσαμε σε κεντρικά πλακόστρωτα, φωτογραφίσαμε τον Πύργο του Ρολογιού με το αστρονομικό ρολόι του 13ου αιώνα, και χαζέψαμε κάμποση ώρα τη θέα εκατέρωθεν του ποταμού Άαρ, που διατρέχει την πόλη.

Στη Βέρνη έζησε και ο Albert Einstein, μπορεί όποιος θέλει να επισκεφτεί το σπίτι του, ή να βγει φωτογραφία με το μπρούτζινο άγαλμά του σε ένα παγκάκι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι συνήθως μας ενθουσιάζουν τέτοιες φωτογραφίες, πάντως.

Συνεχίζουμε βόρεια, αφήνοντας χρωστούμενα

Πάνω που ο κόσμος άρχισε να γίνεται πολύς, μπήκαμε ξανά στο αυτοκίνητο. Μερικές τελευταίες εικόνες από το Κοινοβούλιο, τα περίχωρα και την Ελβετική εξοχή, πριν περάσουμε τα σύνορα, με τη Γερμανία αυτή φορά.

Κι έτσι, ένα ακόμη κεφάλαιο αυτού του μοναδικού οδικού ταξιδιού μας έκλεινε, ενώ εμείς κατευθυνόμασταν λίγο ανατολικά του Freiburg. Η όμορφη περιπέτεια συνεχίζεται!

Δεν θα λέγαμε ότι τη χορτάσαμε την Ελβετία, πήραμε όμως μία καλή γεύση, σίγουρα! Θα θέλαμε να επιστρέψουμε κάποια στιγμή, για πεζοπορίες και ακόμη περισσότερα βουνά.

Όσο για τον τρόπο να ταξιδέψετε κι εσείς εκεί, δίχως να σας κοστίσει μία περιουσία; Δείτε το σχετικό άρθρο μας με συμβουλές για ταξίδι στην Ελβετία!

Βέρνη, Ελβετία