Σαλάχια, καρχαρίες, εκπληκτική θαλάσσια ζωή

Ναι, είχε έρθει η ώρα να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά scuba diving! Αφού δεν τα καταφέραμε δύο χρόνια πριν στη Μαλαισία, όταν ο κορονοϊός σταμάτησε το ταξίδι μας στο Βιετνάμ αρκετά νωρίτερα, δεν θέλαμε να αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία.
Το νησί Cozumel, λίγια μίλια ανοιχτά της Playa del Carmen, προσφέρει έναν μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο, γεμάτο θαλάσσια ζωή. Θεωρείται από τους καλύτερους προορισμούς για καταδύσεις και όχι άδικα, όπως θα βλέπαμε.

Πρωί πρωί τρέχαμε να βρούμε πάρκινγκ για το αυτοκίνητο, να βγάλουμε εισιτήρια και να μπούμε στο πλοίο. Η πρόγνωση έλεγε πιθανότητα νεφών και βροχής μέχρι το μεσημέρι, αλλά ήταν η μοναδική μας ευκαιρία για καταδύσεις, δεν θα την αφήναμε.

cozumel mexico

Scuba diving για τετράχρονους; Μπα, όχι ακόμα..

Εννοείται ότι η δραστηριότητα δεν προσφέρεται για τόσο μικρά παιδιά. Έτσι, αρχικά ο Εκτοράκος έμεινε μαζί μου, όσο η Αλιόνα και ο Δημήτρης ήταν με τους εκπαιδευτές στη θάλασσα.
Μια χαρά περάσαμε οι δυο μας, πάντως! Το νησί είναι όμορφο, οπότε περπατήσαμε πολύ, είδαμε ιγκουάνα να τριγυρνάει αμέριμνο στο πεζοδρόμιο, φάγαμε και μπουρίτος μαζί με φρέσκα smoothies σε ένα καφέ!

Τα παιδιά εν τέλει είδαν όμορφες εικόνες στο βυθό, μεταξύ άλλων κι έναν καρχαρία που αδιαφορούσε πλήρως για την παρουσία τους. Η εκπαιδεύτριά τους όμως δεν ήταν προσεκτική, και δεν ευχαριστήθηκαν την κατάδυση όσο θα ήθελαν. Πρόλα αυτά, ειδικά στη δεύτερη βουτιά τους η κατάσταση ήταν καλύτερη, ίσως έπαιξε ρόλο και η καταπληκτική παραλία όπου έκαναν το διάλειμμά τους. Λέγεται paradise beach, εύλογο το όνομά της!

paradise beach, isla cozumel, mexico

Όταν ήρθε η σειρά μου, στάθηκα πιο τυχερός. Και οι δύο εκπαιδευτές ήταν απολύτως βοηθητικοί, μας εξήγησαν θεωρητικά τα πάντα και κάναμε τις σχετικές ασκήσεις πριν βουτήξουμε. Το αποτέλεσμα ήταν να νιώσω πολύ άνετα και να απολαύσω σχεδόν μιάμιση ώρα επαφής με τον υποβρύχιο κόσμο, σε μία ανεπανάληπτη εμπειρία!

scuba diving mexico

Υποβρύχιος κόσμος, σαν άλλος πλανήτης

Κολυμπούσαμε όχι βαθιά, περίπου στα δέκα μέτρα, ενώ ακριβώς από κάτω μας ήταν ο ύφαλος. Είναι απίστευτο να βλέπεις από τόσο κοντά τα κοράλλια, αυτούς τους απίθανους ζωντανούς οργανισμούς, που φιλοξενούν κάθε είδους ζωή. Πολύχρωμα ψάρια, μεγάλοι αστακοί, πάμπολλα άγνωστα σε εμάς είδη, ήταν λες και βρισκόμουν σε ενυδρείο και σχεδόν τα άγγιζα.

Ώσπου αντικρύσαμε και δύο σαλάχια που, σαν να αιωρούνταν λίγο πάνω από την κατάλευκη άμμο του βυθού, μας έκαναν να νιώσουμε ακόμα περισσότερο ότι εκεί είναι ένας άλλος κόσμος. Ήταν μαγικά, ήταν τόσο αρμονικά δεμένο το περιβάλλον, η απουσία ήχου, η χορευτική κίνηση τόσων ψαριών.

scuba diving isla cozumel mexico

Κι αν δεν κάνουμε scuba diving, αξίζει το Cozumel;

Λογικό το ερώτημα, σίγουρα. Η δική μας απάντηση είναι καταφατική, θα θέλαμε μάλιστα να μείνουμε κάποιες ημέρες στο νησί αυτό. Έχει πανέμορφες παραλίες, όχι κλεισμένες από ξενοδοχεία και πάμπολλα σημεία για κολύμπι και snorkelling κοντά στην ακτή, με τεράστια ποικιλία θαλάσσιας ζωής.

Επίσης μας άρεσε και η πόλη η ίδια, έβγαζε ένα χαλαρό, αποικιακό στυλ που μας ταίριαζε περισσότερο από το καθαρά τουριστικό που βλέμαμε ως τότε στο Μεξικό. Θα λέγαμε λοιπόν ότι ναι, ένα τριήμερο στο Cozumel για μπάνια, βόλτες, snorkelling και scuba diving αξίζει να το δοκιμάσει οποιοσδήποτε!

Την επομένη θα φεύγαμε για το Tulum, νιώθαμε όμως ήδη ότι είχαμε ζήσει κάτι ιδιαίτερο στο Μεξικό. Δεν είναι τόσο σύνηθες για εμάς, βλέπετε, να γνωρίζουμε αυτό τον υποθαλάσσιο κόσμο!

Συνεχίζουμε…

Υ.Γ.: Στο Cozumel ο μικρός μας συνταξιδιώτης χρειάστηκε να αφαιρέσει κάποια ράμματα από το φρύδι του, που είχε αποκομίσει πριν το ταξίδι. Για να καταλάβετε τι πληρώνουν σε τουριστικές περιοχές οι επισκέπτες, το κόστος που μου είπαν στην κλινική του νησιού ήταν “μόλις 200 δολάρια”, για αφαίρεση τριών ραμμάτων! Γι’ αυτό όμως υπάρχει η σύζυγος. Βρήκε έναν ντόπιο γιατρό στο ιατρείο του, πλήρωσε 3 ευρώ και η δουλειά έγινε. Χωρίς μάλιστα ένα δάκρυ, δυνατός ο μικρούλης μας!