Tulum, πασίγνωστο, τουριστικό, με κάμποσα ενδιαφέροντα

Θυμάστε που ήμασταν για καταδύσεις στο Cozumel και μπανάκια σε cenotes; Ε, κάπως έτσι φτάσαμε στο πασίγνωστο Tulum, για ένα ακόμη διήμερο.

Πήγαμε για φαγητό μέσα στην πόλη, κι έπειτα στον αρχαιολογικό χώρο του Tulum. Σαν πρώτη επαφή με τον πολιτισμό των Μάγιας, ήταν σίγουρα ενδιαφέρουσα. Ειδικά γνωρίζοντας ότι από εδώ ξεκίνησε στην ουσία και η παρακμή τους, καθώς οι τότε κάτοικοι του Τουλούμ ήταν που ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τα πλοία των Ισπανών.

Πέραν τούτου, όμως, σίγουρα το Coba, το Calakmul και το Becan είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα και με πολύ λιγότερους επισκέπτες.

  • Διαβάστε εδώ για την απίθανη περιπέτειά μας στη ζούγκλα προς Γουατεμάλα, οδηγώντας προς το μοναδικό Calakmul!

Συμβουλή: Ακριβώς δεξιά του αρχαιολογικού χώρου του Tulum, 15 λεπτά περπατώντας νοτιότερα δηλαδή, βρίσκεται η αρχή μιας όμορφης παραλίας, που λέγεται Playa Santa Fe και συνεχίζει στην Paradise Beach. Ναι, με λευκή άμμο, φοίνικες και χαλαρό vibe. Εντυπωσιακά, αναμφισβήτητα.

Εκεί καθίσαμε στο coffee shop La Carreta, αξίζει να το βρείτε! Είναι ένα μικρό καφέ, με γευστικά γλυκάκια και προσωπικό από την Αργεντινή, συμπαθήσαμε ειλικρινά όλη την κατάσταση.

Tulum beach, La Carreta Coffeshop

Διαμονή εκτός πολιτισμού, τόσο κοντά στον πολιτισμό

Τι απίστευτο κατάλυμα κι αυτό….Οδηγώντας το δρόμο από Tulum προς Coba, καταμεσής του πυκνού δάσους στρίψαμε αριστερά, για να συναντήσουμε έναν χωματόδρομο με τεράστιες λακούβες και μηδενικό σήμα κινητού.

  • Θυμάστε τι λέγαμε για το Μεξικό, την οδήγηση, τα δίκτυα κινητής κτλ; Αν όχι, επειγόντως διαβάστε αυτό το αναλυτικό άρθρο, θα σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο!

Σύντομα όμως φτάσαμε στον προορισμό μας. Το Meli Melo είναι ένα οικολογικό κατάλυμα, με τα λεγόμενα palapas φτιαγμένα από ξύλο μέσα στη ζούγκλα, σίτες για τα κουνούπια, αιώρες, πλήρη ανακύκλωση σκουπιδιών, περιορισμένη κατανάλωση ρεύματος. Μετανάστης από τη Γαλλία ο ιδιοκτήτης, αγαπάει καθετί στη φύση και δουλεύει εξ αποστάσεως, ενώ ταυτόχρονα ζει και υποδέχεται επισκέπτες σε ένα τοπίο απόλυτης ηρεμίας.

Να πούμε, φυσικά, ότι αυτό συνεπάγεται παρουσία αραχνών, σκορπιών, δέντρων που είναι τοξικά στην αφή, οτιδήποτε δηλαδή περιλαμβάνει η φύση σε τούτο το μέρος του πλανήτη μας. Οι αράχνες και οι σκορπιοί εκεί δεν είναι θανατηφόρα είδη, αν και πάντα είναι τρομακτικό να κάνεις ντους ενώ νιώθεις το βλέμμα μίας τεράστιας αράχνης επάνω σου. Μάθαμε πολλά για τα ζώα και τα φυτά, όσο ο Εκτοράκος μας τάιζε τα δύο γουρούνια με φλούδες μπανάνας, για να μην πάει τίποτα χαμένο.

Tulum Meli Melo

Το συμπέρασμά μας ήταν ότι καθένας μπορεί να συνηθίσει τα πάντα. Το πρωί ο φίλος μας πάτησε (με την παντόφλα καταλάθος) έναν σκορπιό που κρυβόταν δίπλα στο πατάκι του μπάνιου. Ο οποίος όμως ήταν ζωντανός αλλά αρκετά ζαλισμένος. Η αλήθεια είναι ότι ο σεβασμός προς τη φύση και όλα τα “παιδιά” της που βλέπαμε στο συγκεκριμένο κατάλυμα, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη που ταξιδεύαμε, μας έκαναν να αισθανθούμε άσχημα κιόλας που πατήθηκε καταλάθος το καημένο. Οπότε ρωτήσαμε τον ιδιοκτήτη τι να κάνουμε, και μας είπε “ε, βγάλτε τον έξω με μια σκούπα”, λες και μιλούσε για μια σπιτική αραχνούλα. Αυτό κάναμε, και όντως σε λίγη ώρα ο σκορπιός ζωντάνεψε και συνέχισε τη πορεία του στη ζούγκλα.

Όσο περίεργο μπορεί να φαίνεται στην αρχή, κάποια στιγμή συνηθίζεις τα πάντα, αν χρειάζεται να συνυπάρχεις στον ίδιο χώρο με σκορπιούς, αράχνες, φίδια, κτλ. Προσέχεις, αλλά περνάει στο υποσυνείδητο ότι ο κάθε σκορπιός, κάθε αράχνη, κάθε άγριο ζώο δεν έχουν ως στόχο της ζωής τους να σε βλάψουν.

Όλοι είμαστε φιλοξενούμενοι σε αυτή την Γη και πρέπει να σεβόμαστε κάθε είδος ζωής.

Τα καλύτερα από τις μέρες μας στο Tulum, σημειώνουμε:

Φεύγοντας από το Tulum προς Bacalar, είχαμε κάμποσα να θυμόμαστε για εκείνες τις δύο ημέρες.

  • Σίγουρα ο αρχαιολογικός χώρος του Coba (πληροφορίες στο επόμενο άρθρο) είναι πιο κοντά στα γούστα μας από τον αντίστοιχο του Τουλούμ, για παράδειγμα.
  • Η διαμονή στο palapa μέσα στο δάσος, οι άγνωστοι ήχοι τη νύχτα, όσα μάθαμε για φυτά και έντομα.
  • Βουτιές και χαλάρωση στο Cenote Choo-Ha.
  • Το φαγητό στο εξαιρετικό εστιατόριο Cetli, πάνω στο δρόμο, εκτός πόλης. Σας από ταινία το όλο σκηνικό, και οι γεύσεις υπέροχες, μεξικάνικες, όσο το δυνατόν λιγότερο καυτερές, για τα ευαίσθητα στομαχάκια μας, χεχε!
  • Taqueria La Chiapaneca, ή αλλιώς το αντίστοιχο γυράδικο. Μην περιμένετε πολυτέλειες, παρά μόνο φασαρία, πλαστικές καρέκλες, σούπερ μερίδες και φθηνές τιμές.

  • Καφεδάκι σε πολύ όμορφο περιβάλλον, με καλή εξυπηρέτηση και μεράκι, βρήκαμε στο Alfonsina Coffee Tulum!
Πάμε λιμνοθάλασσα, συνεχίζουμε την Μεξικάνικη εμπειρία μας

Ο επόμενος σταθμός μας θα ήταν το Bacalar, στην ομώνυμη λίμνη – λιμνοθάλασσα. Όχι συνηθισμένος προορισμός, που τελικά αποδείχτηκε εξαιρετική επιλογή! Σίγουρα, ήδη το Μεξικό μας είχε προσφέρει αρκετά, κι ας ήμασταν ακόμη στην αρχή…

Tulum