Την προηγούμενη φορά μας στη Σλοβενία προτιμήσαμε να επισκεφτούμε τo σπήλαιο Skocjan, και δεν το μετανιώσαμε. Αυτή τη φορά λοιπόν, είπαμε να δούμε και το πασίγνωστο Postojna, που αποτελεί μέρος του δεύτερου μακρύτερου συστήματος σπηλαίων στην Σλοβενία.

Να πούμε για αρχή ότι το κόστος των εισιτηρίων τσιμπάει αρκετά (28,50 ευρώ). Αν το συνδυάσει κανείς με κάποια άλλα αξιοθέατα της περιοχής – δραστηριότητες, βγαίνει κάποια έκπτωση στο σύνολο, αλλά και πάλι…
Τα παιδιά έως 5 χρονών πληρώνουν συμβολικά 1 ευρώ, ενώ από 6 ως 15 ετών το κόστος είναι 17 ευρώ, αντίστοιχα. Όχι και λίγα, κατά τη γνώμη μας.
⏱️ Όλο το τουρ διαρκεί 2 ως 2,5 ώρες.

Σπήλαιο Postojna

Το ιδιαίτερο στοιχείο του σπηλαίου είναι ότι τα πρώτα δύο χιλιόμετρα πηγαίναμε με το τρενάκι, ενδιαφέρουσα εμπειρία! Υπήρχαν πολύ στενά σημεία, κάποιες τεράστιες αίθουσες και διαφορετικός φωτισμός. Αυτό ήταν σίγουρα κάτι διαφορετικό από τα σπήλαια που είχαμε επισκεφθεί μέχρι τώρα και προφανώς άρεσε ειδικά στον Έκτορα.

Κατόπιν, καλύψαμε περίπου 1,5 χλμ με τα πόδια, σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς περπατήματος. Το σπήλαιο ήταν σίγουρα πολύ πλούσιο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες όλων των χρωμάτων και σχημάτων που μπορείτε να σκεφτείτε.

Postojna

Το αξιοθαύμαστο είναι ότι το σπήλαιο είναι από αυτά με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, αφού πάνω από 150 είδη ζώων βρίσκονται εκεί. Είδαμε τα αποκαλούμενα “baby dragons“, ή αλλιώς Proteus, τα οποία ήταν απίστευτα. Φανταστείτε ένα άσπρο φιδάκι – σαυράκι με 4 ποδαράκια… Σαν σαλαμάνδρα ένα πράγμα, αλλά με πολύ πιο δυσανάλογο μήκος του σώματος.

Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι το σπήλαιο Postojna ήταν όμορφο, οργανωμένο, περιποιημένο, κτλ. Αν το επιτρέπει το budget σας και εάν γενικά δεν έχετε επισκεφτεί πολλά μεγάλα σπήλαια… Πηγαίνετε να το δείτε!

Postojna

Αν όμως τα λεφτά ή ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, εάν έχετε δει ένα σορό σπήλαια στη ζωή σας με πλούσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες…
Βρρρουμ και φύγατε για Skcojan, διότι είναι κάτι μοναδικό και πολύ πολύ πιο ιδιαίτερο. Ξαναπήγαμε κι εμείς, και πάλι WOW!

Postojna