Αρχαιολογικός χώρος Coba. Ανοιχτός ή κλειστός, τελικά;;;

Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε τι γίνεται στο Μεξικό. Επισήμως, ο αρχαιολογικός χώρος του Coba είναι κλειστός ήδη από το 2021. Ο λόγος είναι η διαμάχη μεταξύ τοπικών αρχών και κεντρικής κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία, τα ποσοστά κέρδους κτλ.
Έτσι λοιπόν, στο Tulum που βρισκόμασταν, είδαμε πολλές πινακίδες που ανέφεραν ότι το Coba δεν λειτουργεί.

Στο Meli Melo που μέναμε, όμως, ο ιδιοκτήτης μας ενημέρωσε ότι οι τοπικές αρχές εξυπηρετούν το χώρο, δίχως να λαμβάνουν υπόψην την άλλη πλευρά. Έτσι, απλά οδηγήσαμε ως εκεί, όπου λειτουργούσαν εκδοτήρια που είχαν στήσει οι ντόπιοι, παρακάμπτοντας το όλο ζήτημα. Απίστευτο, αναμενόμενο για Μεξικό, ποιος ξέρει;

Coba Μεξικό

Χρυσές εποχές των Μάγιας

Σίγουρα πάντως, το Coba ήταν πλέον μια πολύ καλύτερη εισαγωγή στον κόσμο των Μάγιας. Απλωμένο σε συνολική έκταση 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πάνω από 50000 κατοίκους στο αποκορύφωμα της ανάπτυξής του, αποτέλεσε σημαντικότατο κέντρο, κάνοντας εμπόριο με τις σημερινές περιοχές της Ονδούρας και του Μπελίζ!

Coba family travel

Όσο για εμάς; Νοικιάσαμε ποδήλατα, με τον Εκτοράκο στους ώμους μου (επάνω στο ποδήλατο (!)), και αρχίσαμε να περιηγούμαστε σε πυραμίδες και πανάρχαιες κατασκευές, πάντα στο πυκνό δάσος.

  • Θα βρείτε ποδήλατα για εσάς, αλλά και τρίκυκλα ποδήλατα με οδηγό, σε πολύ χαμηλό κόστος. Είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να περιηγηθεί κανείς στους δρόμους που από παλιά συνέδεαν τια διάφορες κατασκευές των Μάγιας.
Πάμε και σε σούπερ cenote, σημειώστε την!

Επιλέξαμε την cenote Choo-Ha, πολύ κοντά στο Coba. Ό,τι πρέπει για βουτιά, φωτογραφίες και αναζωογόνηση μετά το ποδήλατο και το περπάτημα στη ζεστή και υγρή ζούγκλα. Το αντίτιμο είναι 100 MXN, περίπου 5 ευρώ το άτομο, υπάρχουν υποτυπώδη αποδυτήρια και εξωτερικά ντους, απαραίτητα πριν την είσοδο στη cenote.

Cenote Choo Ha, Μεξικό

Κατόπιν, ένα άνοιγμα στο έδαφος με στενή σκάλα, μας οδήγησε κάμποσα μέτρα υπογείως. Μοναδική αίσθηση, αντικρύζοντας τα πεντακάθαρα νερά, με μοναδική φυσική πηγή φωτός να αποτελεί εκείνο το άνοιγμα από πάνω μας! Ο μικρός μας καταχάρηκε να κολυμπάει με τη μάσκα του, να χαζεύει ψαράκια και να τρελαίνεται!

Όπως αναφέραμε και στο άρθρο με το αναλυτικό πρόγραμμα για τη χερσόνησο Γιουκατάν, οι cenotes στο Μεξικό είναι χιλιάδες. Αν αποφύγετε τις πολύ τουριστικές, θα χαρείτε απίθανες εικόνες παρέα με λίγους ντόπιους, μόνο.

Μεξικό Cenote Choo Ha από μέσα

Κατηφορίζουμε προς το Bacalar, ελάτε!

Οι μέρες περνούσαν, όμως, οπότε συνεχίσαμε την οδική μας περιπέτεια στο Μεξικό. Μετά την Playa del Carmen, το Cozumel, το Tulum και το Coba, έφτανε η σειρά της λιμνοθάλασσας Bacalar. Σε ένα ακόμα eco friendly κατάλυμα, με καγιάκ στα γαλαζοπράσινα νερά, ηλιόλουστες μέρες και σούπερ μπουρίτος!

Στο επόμενο άρθρο 🙂