Υπέροχος τόπος, για οικογένειες και όχι μόνο

Ένα νησί ξεχασμένο θαρρείς, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, που ανήκει στα Επτάνησα, αλλά και στο νομό Αττικής (!), έχοντας φτιάξει τη δική του ταυτότητα, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Παρά το όχι μεγάλο μέγεθός τους, τα Κύθηρα προσφέρουν πληθώρα εξαιρετικών παραλιών, όμορφα χωριά, νόστιμη κουζίνα, καταρράκτες, φαράγγια και πολλά ακόμη.

Τέσσερις μέρες δεν ήταν αρκετές για εμάς, κατά τη γνώμη μας χρειάζεται μία εβδομάδα γεμάτη, για να χαρεί ο επισκέπτης όσα προσφέρει το μέρος αυτό. Εμείς πάντως περάσαμε πολύ όμορφα, ήταν μία σούπερ απόδραση, σε εποχή μάλιστα με λίγο κόσμο, στο τέλος του Ιούνη.

Ελεύθερο κάμπινγκ, απόμακρη παραλία, καταπληκτική ανατολή ηλίου!

Φτάσαμε μεσημέρι στο Διακόφτι, με το πλοίο από την Κίσσαμο Χανίων. Η ομώνυμη παραλία είναι σαν από ταινία, τα νερά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις διασημότερες των ελληνικών παραλιών, πιστέψτε μας.

Κύθηρα

Εμείς φύγαμε κατευθείαν, όμως. Οδηγήσαμε στον Αυλέμονα, με τους γραφικούς κολπίσκους του και το ενετικό κάστρο δίπλα στη θάλασσα. Κατόπιν στις παραλίες Παλαιόπολη, Λίμνη, Καλαδί, πριν καταλήξουμε στην Κομπονάδα.
Άγρια παραλία, με ελάχιστο κόσμο και χοντρό, άσπρο βότσαλο. Είχαμε βρει το μέρος μας!

Κύθηρα, κομπονάδα

Απολαύσαμε μπάνιο σε κρυστάλλινα νερά, φωτογραφίες και παιχνίδι με τον μικρό μας εξερευνητή και μοναδική γαλήνη, ειδικά όταν έφυγαν και οι μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών επισκέπτες. Όσο για τον ύπνο; Όπως πάντα, είναι ό,τι καλύτερο να κοιμάσαι δίπλα στη θάλασσα, με τον ήχο της να σε συντροφεύει. Ακόμα και ξυπνητήρι έβαλα, για να προλάβω τον κατακόκκινο ήλιο να ξεπροβάλλει από τη θάλασσα, καλωσορίζοντάς μας σε μία ακόμη όμορφη μέρα.

Χώρα, Καψάλι, γέφυρα Κατούνι

Οι δρόμοι στα Κύθηρα είναι στενοί, εξάλλου μιλάμε για ένα νησί που έχει μόνο χωριά και μικρό πλυθησμό. Οδηγώντας σε ξερά τοπία, που εναλλάσσονταν με πευκόφυτες εκτάσεις, πηγαίναμε προς τη Χώρα. Η γέφυρα στο Κατούνι, ένα από τα πολλά έργα που έκαναν οι Άγγλοι στα Κύθηρα, σίγουρα θα σας αναγκάσει να σταματήσετε να την θαυμάσετε.

Η πρωτεύουσα, όπως οι περισσότερες αντίστοιχες των νησιών, βρίσκεται ψηλά, για λόγους προστασίας από τους πειρατές παλιότερα. Τα Κύθηρα ήταν εξάλλου αγαπημένος τόπος επιδρομών για τον περίφημο Μπαρμπαρόσα!

Σοκάκια, λευκά σπίτια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα σαν της Κεφαλλονιάς, βουκαμβίλιες και ελιές, μαζί με ανεμπόδιστη θέα νότια, μέχρι τα Αντικύθηρα. Φυσικά το κάστρο ξεχωρίζει, κυριαρχεί στην περιοχή και γίνεται ακόμη πιο όμορφο όταν φωτίζεται τη νύχτα. Το επισκεφτήκαμε, το φωτογραφίσαμε και κατηφορίσαμε γρήγορα στο Καψάλι, για βουτιές!

Το Καψάλι θεωρείται το πιο κοσμοπολίτικο μέρος του νησιού, ήταν όμως πολύ ήσυχα ακόμη αυτή την περίοδο. Βλέπετε, η τουριστική σεζόν στα Κύθηρα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που ζούμε στην Κρήτη.

Κύθηρα, Καψάλι

Χορτάσαμε παιχνίδι στη θάλασσα με τον μικρούλη μας, κάναμε κουπί μέχρι τις διπλανές μικρές παραλίες, φάγαμε και ξεκινήσαμε γεμάτοι για τα βόρεια του νησιού. Το Kythea resort, με άνετα δωμάτια και πανοραμική θέα στην Αγία Πελαγία, θα ήταν η βάση μας για δύο μέρες. Ε, είπαμε κι εμείς να μην περνάμε μόνιμα τις διακοπές μας κατασκηνώνοντας, αν και πάντα είναι ωραία!

Φαράγγι, καταρράκτες δίχως νερό (!) και μπάνιο στο Καλαδί

Ο Μυλοπόταμος είναι από τα πιο γνωστά χωριά στα Κύθηρα. Και πώς θα μπορούσε αλλιώς, όταν εκεί βρίσκονται οι καταρράκτες της Φόνισσας, ή Νεράιδας, για μία πιο αισιόδοξη νότα. Ο μύθος που τους συνοδεύει είναι τραγικός, το τοπίο πάντως είναι σίγουρα ξεχωριστό. Πλατάνια, τρεχούμενα νερά, μονοπάτι που οδηγεί σε εγκαταλελειμμένους νερόμυλους. Το νερό ήταν ελάχιστο αυτή την εποχή όμως, δυστυχώς.

Εμείς περπατήσαμε αρκετά, στην επιστροφή ο μικρούλης ανέβασε τα 20+ κιλά του στους ώμους του μπαμπά, οπότε ο ελληνικός καφές και η ξεκούραση κάτω από τα πλατάνια στην πλατεία του χωριού, ήταν μία τέλεια επιβράβευση!

Τι έμενε; Μα, να δοκιμάσουμε κάποιο εστιατόριο στα Κύθηρα! Ε, πήγαμε ως το Λιβάδι, καθίσαμε στο Pierros, φάγαμε γευστικότατα, καθόλου ακριβά πιάτα, πριν συνεχίζουμε για παραλία.

Και τι παραλία, ίσως η πιο εντυπωσιακή του νησιού, το περίφημο Καλαδί! Άξιζε και η ώρα που καθίσαμε για καφέ στην μοναδική καντίνα, πριν κατέβουμε τα σκαλοπάτια για την παραλία. Η σκιά των πεύκων, η αιώρα, τα τζιτζίκια και η θέα στο απέραντο γαλάζιο είναι ανεκτίμητης αξίας! Να και οι βουτιές, να και το κολύμπι με μάσκα για να χαζεύουμε ψαράκια με τον μικρούλη μας, η ώρα πέρασε…

Κύθηρα

Πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας, περάσαμε από τις κοντινές σε αυτό παραλίες. Κακή Λαγκάδα, Λορέντζου και Λίμνη Κακιάς Λαγκάδας. Τι να λέμε, όλες μία και μία! Ειλικρινά, τα Κύθηρα είναι τόπος με μοναδικές θάλασσες…

Ολοήμερη απόλαυση, πριν την επιστροφή στην Κρήτη

Ήταν η τελευταία μας μέρα στα Κύθηρα, οπότε δεν θέλαμε να κουραστούμε πολύ. Επίσκεψη στον φούρνο του Καραβά, για παξιμάδια Κυθήρων και άλλες νοστιμιές, οδήγηση μέχρι την παραλία Φούρνοι και μετά κατευθείαν στη Χώρα και πάλι. Ο καφές με θέα είναι πάντα ωραίος, έτσι;

Κι αφού είχε μεσημεριάσει, είπαμε να περιμένουμε το πλοίο στο Διακόφτι. Η θάλασσα εκεί θυμίζει Ελαφονήσι, τα νερά γαλάζια και ρηχά, οπότε ευκαιρία για παιχνίδι. Γίναμε όλοι παιδιά, εξαντληθήκαμε για ώρες με κάθε τρόπο! Εξάλλου το καράβι άργησε, έτσι στην ουσία σουρούπωσε πριν μαζέψουμε τα πάντα στο αυτοκίνητο και επιβιβαστούμε.

Κύθηρα, Διακόφτης

Κύθηρα, από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας

Επιστρέψαμε γεμάτοι εικόνες, αναζωογονημένοι, και χαρούμενοι που γνωρίσαμε το μέρος αυτό. Είδαμε αρκετά, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που μας περιμένουν. Η Μονή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, τρομερές παραλίες όπως το Καλάμι και η Φυρή Άμμος, κάμποσα εστιατόρια, είναι πολλά τα ενδιαφέροντα για το μέγεθος του νησιού.

Κρατάμε όσα είδαμε, χτίζουμε αναμνήσεις και επιφυλασσόμαστε για την επόμενη φορά μας στο νησί της Αφροδίτης!

Κύθηρα Καλαδί

Μην χάσετε στο επόμενο άρθρο μας, χρήσιμες συμβουλές για τα Κύθηρα, το ελεύθερο κάμπινγκ εκεί, και τα δικά μας αγαπημένα μέρη!

Αν πάλι ψάχνετε για συμβουλές και εμπειρίες για πεζοπορίες με παιδί, ρίξτε μια ματιά εδώ!