Καλώς ήρθαμε στο Γιουκατάν!

Περασμένα μεσάνυχτα ήταν, όταν η πτήση μας από τη Λισαβόνα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Κανκούν. Είχαμε ήδη περάσει ένα 24ωρο στη Βαρκελώνη, κι ακόμα ένα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, πριν ξεκινήσουμε ακόμα μία 11ωρη σχεδόν πτήση.
Tip: Δείτε πώς μπορούν να περάσουν 11 ώρες πτήσης με μωρό, εδώ.

Το Κανκούν, πασίγνωστο σε όσους ταξιδεύουν στο Μεξικό, δεν είναι από τα μέρη που συνήθως επιλέγουμε. Πολύς ο τουρισμός, ακριβές οι τιμές, πολλές οι παραλίες με περιορισμένη πρόσβαση, λόγω των μεγάλων ξενοδοχείων.
Έτσι, περιμέναμε κάμποσες ώρες έξω από τα γραφεία της “Mex rent a car”, για να παραλάβουμε το αυτοκίνητό μας και να οδηγήσουμε ξημερώνοντας προς Playa del Carmen.

Yucatan Playa del Carmen

Πρόγραμμα 8 ημερών στο Γιουκατάν

Για τις επόμενες μέρες, αυτό θα ήταν το πρόγραμμά μας, μαζί με τα αξιοθέτα:

  • Δύο διανυκτερεύσεις στην Playa del Carmen.
    Τουριστικό μέρος επίσης, πιο απλό από το Κανκούν κατά τη γνώμη μας, όμως. Το επιλέξαμε για να δοκιμάσουμε scuba diving στο νησί Cozumel, απέναντι από τις ακτές. ΥΠΕΡΟΧΗ εμπειρία, τέλεια εισαγωγή στο ταξίδι μας! Σαλάχια, καρχαρίες, εκατοντάδες πολύχρωμα ψάρια, λευκή άμμος, πεντακάθαρα νερά στον ύφαλο έξω από το Cozumel.

  • Δύο διανυκτερεύσεις έξω από το Τουλούμ…
    σε ένα πανέμορφο palapa, κυριολεκτικά πνιγμένο στη ζούγκλα. Αρχαιολογικός χώρος Tulum, αρχαιολογικός χώρος Coba, cenote Choo Ha. Πώς είναι να κολυμπάς σε σπήλαιο, με ένα άνοιγμα ενός μέτρου μόνο να φέρνει φως από την επιφάνεια; Μοναδικό, πιστέψτε μας!Α, πριν το Τουλούμ είχαμε επισκεφτεί για μπάνιο κι ακόμα μία cenote, την cenote azul. Ξετρελαθήκαμε όλοι, ειδικά ο μικρός μας εξερευνητής, όταν είδε το ιγκουάνα που τριγύριζε ανάμεσα στα βράχια, και τα ψαράκια του τσιμπούσαν τα ποδαράκια του!

Tulum Τουλούμ Μεξικό

Δύο ακόμη διανυκτερεύσεις στο Bacalar…
εκεί που η λιμνοθάλασσα είναι γαλαζοπράσινη, η ατμόσφαιρα χαλαρή και τα μπουρίτος γευστικότατα! Επιλέξαμε αυτή την περιοχή, καθότι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε ξένους, επιζητώντας λίγη χαλάρωση, πριν τις κουραστικές μέρες μπροστά μας.

Μεξικό Bacalar Lagoon

  • Τι βρισκόταν μπροστά μας; Δύο εξαιρετικοί αρχαιολογικοί χώροι, πολλές ώρες οδήγηση στη ζούγκλα προς Γουατεμάλα (!), φτωχικά χωριουδάκια, κι ακόμα πιο πολλή οδήγηση προς Βορρά, και πάλι.
    Διαβάστε εδώ για το φοβερό και τρομερό Calakmul, εκεί που άκμασε μία τεράστια πολιτεία των Μάγιας κάποτε.
    Κι αν πάτε στην περιοχή, μην παραλείψετε το Becan, όπου βρισκόμασταν σχεδόν μονάχοι, ανεβαίνοντας σε αρχαίες πυραμίδες. Όσο για διαμονή, μία διανυκτέρευση στο Xpujil ήταν αρκετή. Περπατήσαμε κιόλας με το φίλο μας το Δημήτρη, χαζεύοντας εικόνες άλλων εποχών, σαν από χωριά της Ελλάδας.

Calakmul Γιουκατάν Μεξικό

  • Τέλος, η τελευταία μας διανυκτέρευση πριν πετάξουμε στην Τσιάπας, ήταν στο Valladolid.
    Πολύ όμορφη πόλη, που χρησιμοποιείται και ως βάση για το περίφημο Chichen Itza. Εμείς όμως προτιμήσαμε την πρωινή απόλαυση των αποικιακών κτιρίων, του καλού καφέ και της χαλαρής βόλτας σε πλατείες, πάρκα, πολύχρωμους δρόμους, παρά να ανακατευτούμε με χιλιάδες κόσμου, πληρώνοντας ακριβό εισιτήριο σε έναν αρχαιολογικό χώρο αλλοιωμένο πλέον, δυστυχώς.

Valladolid Γιουκατάν Μεξικό

Συμβουλές, απρόοπτα, αναμνήσεις

Οχτώ ημέρες στο Γιουκατάν, πάνω από 1500 χιλιόμετρα οδήγησης, εμπειρίες κάθε είδους. Να μερικές σημειώσεις:

  • Οι αστυνομικοί είναι πάνοπλοι, επιβαίνουν σε τεράστια pickup και είναι παντού, κυριολεκτικά. Ας όψεται η υψηλή εγκληματικότητα μεταξύ συμμοριών. Εμείς πάντως, οπουδήποτε κινηθήκαμε, δεν νιώσαμε κάποιον σχετικό κίνδυνο….
  • Ή μήπως νιώσαμε;!;!…. Οδηγώντας νύχτα προς Βαγιαδολίδ. είχαμε ένα περιστατικό που μας έκοψε το αίμα. Θα το βρείτε σε επόμενα κεφάλαια, αλλά ΜΗΝ ΟΔΗΓΕΙΤΕ νύχτα στο Μεξικό!
  • Δυστυχώς δεν υπάρχει σήμα κινητού εκτός πόλεων, ακόμα και στο τουριστικό Γιουκατάν. Να το έχετε υπόψην, όπως και τους υπολογισμούς για ανεφοδιασμό καυσίμου.
  • Οι δρόμοι εκτός πόλεων στο Γιουκατάν είναι ατελείωτες, βαρετές ευθείες. Τόσο ευθείες, που για δεκάδες χιλιόμετρα κυριολεκτικά δεν στρίβεις καθόλου, ειδικά προς νότια. Μέσα στις πόλεις, όμως, όπως και σχεδόν παντού στην υπόλοιπη χώρα, υπάρχουν επίσης ατελείωτα σαμαράκια! Ή μάλλον, ΤΕΡΑΣΤΙΑ σαμαράκια! Ήταν φορές που το αυτοκίνητο έξυνε το τσιμέντο, ήταν φορές που αγανακτούσαμε γιατί τα σαμαράκια υπάρχουν παντού, και σε επαρχιακούς δρόμους. Όπως μας είπαν ντόπιοι, βέβαια “Μας βοηθάνε να μην μας παίρνει ο ύπνος στο δρόμο, ενώ οι Αμερικανοί έχουν πρόβλημα στις μεγάλες ευθείες!”. Όπως το δει κανείς…
  • Οι cenotes είναι πάρα πολλές, πάνω από 6000 σε όλη τη χώρα. Επιλέξτε τις λιγότερο τουριστικές, επιλέξτε να είστε όσο νωρίτερα γίνεται εκεί.
  • Στο Γιουκατάν βρίσκεται και ένα γνωστό θεματικό πάρκο, το Xcaret. Και πάλι, προτιμήσαμε να δούμε ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, να αναμειχθούμε με ντόπιους σε μικρά χωριά, θεωρώντας ότι αξίζουν περισσότερο.
  • Αυτό που σίγουρα άξιζε κάθε ευρώ, και είναι κάτι που θα κάνουμε ξανά, είναι οι καταδύσεις σε κοραλλιογενείς υφάλους, όπως στο Cozumel. Είναι ειλικρινά μοναδική εμπειρία, καθώς στη Μεσόγειο δεν βλέπει κανείς τέτοια πληθώρα ψαριών, τόσο ρηχά.
  • Λόγω διαμάχης των κεντρικών αρχών με τις τοπικές αρχές στο Τουλούμ, μπορεί να δείτε ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Coba είναι κλειστός. Δεν είναι, όμως. Τον δουλεύουν οι ντόπιοι, χωρίς να παίρνει μερίδιο η κυβέρνηση. Πηγαίνετε, νοικιάστε ποδήλατο, δείτε με την ησυχία σας έναν εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο, φυσικά πολύ καλύτερο του τουριστικού Tulum.

Ωραίο το Γιουκατάν, αλλά….

Συμπερασματικά, η χερσόνησος του Γιουκατάν είναι όμορφη, σίγουρα. Υπάρχουν και αρκετά μέρη που σίγουρα δεν είναι τόσο τουριστικοποιημένα, όσο οι ανατολικές ακτές. Κρατάμε για επόμενη επίσκεψη την πόλη Campeche, τη Merida και κάποια ακόμη όμορφα.

Οι οχτώ μέρες ήταν το ελάχιστο, μα και το μέγιστο που μπορούσαμε να διαθέσουμε, γνωρίζοντας τι είχαμε να δούμε στην υπόλοιπη χώρα. Θα αφήναμε πίσω μας το Κανκούν, πετώντας βράδυ στην Tuxtla Gutierrez.

Cozumel Γιουκατάν Μεξικό

Η Τσιάπας, των επαναστατών και του καφέ, των ιθαγενών και του υψομέτρου, μας περίμενε!