Χαβιάρι, σπιτική βότκα και ρωσικές τούρτες στο Taganrog της Ρωσίας

Καλώς ήρθατε στη Ρωσία! Εδώ, οι εορταστικές προετοιμασίες μοιάζουν με πολεμικές. Τα σούπερ μάρκετ αδειάζουν, η ετοιμασία κρατάει εβδομάδες. Αν τύχει να βρεθείτε για Πρωτοχρονιά και Χριστούγεννα σε Ρωσικό τραπέζι, θα ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες.

Ο δίχρονος γιος μας με προσοχή μοίραζε στα πιάτα αλμυρές λιχουδιές, ενώ ταυτόχρονα βοηθούσε τη γιαγιά να γεμίσουν τα μπουκάλια με kompot (φρουτοποτό από βρασμένα μούρα). Πιο πριν είχαμε και παραγωγή βότκας στο σπίτι. Οι Ρώσοι την αποκαλούν samogon, “αυτό που φτιάχνεις μόνος σου”, δηλαδή. Κατσαρόλες, σωλήνες και συστήματα απόσταξης σαν από μάθημα χημείας, για δημιουργίες εγγυημένα δυνατές!

Ρωσικό εορταστικό τραπέζι

Το “επίσημο” ποτό πάντως, είναι η σαμπάνια. Την λατρεύουν και την τιμούν ιδιαιτέρως, είναι απαραίτητη σε κάθε σπίτι την στιγμή που αλλάζει ο χρόνος.

Στο εορταστικό τραπέζι αυτό που κυριαρχεί είναι το χρώμα και η ποικιλία. Η σαλάτα olivier (δοκιμάστε την στη Ρωσία, καμία σχέση με τη ρωσική σαλάτα που γνωρίζουμε), συνταγές με σολομό, ευφάνταστες δημιουργίες με γεμιστά μήλα, πιπεριές, κρέας
Πολύ κρέας διότι, “Αν δεν έχει κρέας, δεν είναι φαγητό”, όπως λένε!

Ξεχάσαμε κάτι;

Μα, φυσικά! Ρωσικό τραπέζι δίχως χαβιάρι δεν γίνεται. Κυρίως κόκκινο, αλλά αυτή τη φορά δοκιμάσαμε και το περίφημο, όσο και πανάκριβο μαύρο χαβιάρι. Πώς το τρώνε οι Ρώσοι, λέτε; Αλείφουν αρκετό βούτυρο σε μικρές φέτες ψωμιού (μπαγκέτα), κατόπιν χαβιάρι και γεμίζουν πιατέλες από δαύτα. Το έτρωγα μανιωδώς, ακόμη και για πρωινό!

Κι όταν πίστεψα ότι τελειώσαμε με το φαγητό, η αγαπημένη μας γιαγιά εμφάνισε δύο τεράστιες τούρτες. Τις κρατάει για ψύξη στο μπαλκόνι, τι πιο φυσικό τον χειμώνα, έτσι; Να σας πω λοιπόν ότι τις τούρτες και γενικά τα γλυκά στη Ρωσία τα εκτιμώ, κυρίως γιατί δεν είναι πνιγμένα στη ζάχαρη και την κρέμα. Οι δε τούρτες, έχουν συχνά πολλές στρώσεις παντεσπάνι και υπέροχους γευστικούς συνδυασμούς. Ρωτήστε για Медовик και Посольский, αυτά θυμάμαι σίγουρα!

Ρωσικό εορταστικό τραπέζι

Ε, μετά από τέτοιο γεύμα, η διάθεση, ο χορός και τα πυροτεχνήματα είναι αναμενόμενα. Καλές γιορτές σε όλους!