Μιλώντας για ταξίδια και κόστος
Το κάναμε κι αυτό λοιπόν! Οδικώς μέχρι την Ισλανδία, με αφετηρία το νησί της Κρήτης. Για τα Βαλκάνια, τη Σλοβενία και την Αυστρία, τα είπαμε. Κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από την εξιστόρηση των χωρών, τώρα, για ένα θέμα που απασχολεί όλους όσους μιλήσαμε για το ταξίδι αυτό. Το οικονομικό ζήτημα φυσικά, τι άλλο; Να έχετε κι εσείς μια ιδέα για το κόστος ενός οδικού ταξιδιού 16000 χιλιομέτρων!
Έχουμε ήδη αναφέρει κάποιους τρόπους για να εξοικονομούμε χρήματα πριν τα ταξίδια, αλλά και κατά τη διάρκειά τους. Ας δούμε τώρα, τι κόστισαν αυτά τα περίπου 16000 χιλιόμετρα σε 20 χώρες!
Καύσιμα – Διόδια
Σχεδόν 1000 λίτρα πετρέλαιο (995 για την ακρίβεια) χρειαστήκαμε. Επίσης 14 λίτρα adblue. Με τιμές πετρελαίου που ποικίλαν από 1,02 ευρώ/λίτρο παρακαλώ στο “πάμφτωχο” Λουξεμβούργο μέχρι και σχεδόν 1,6 ευρώ/ λίτρο στην Ισλανδία, ξοδέψαμε περίπου 1310 ευρώ για καύσιμο.
Σε αυτά προσθέστε κι άλλα 117 ευρώ για διόδια, βινιέτες και τούνελ, όπου χρειάστηκαν. Σε αρκετές χώρες επιλέξαμε να μην κινηθούμε στην εθνική οδό, άλλωστε προτιμάμε αργές ταχύτητες και γνωριμία με την επαρχία.
Πάρκινγκ πληρώσαμε λίγες φορές, όταν ήταν απολύτως απαραίτητο. Ακόμα θυμόμαστε ένα από τα μικρά χωριά εκεί στα σύνορα Ελβετίας – Λιχτενστάιν, όπου ψάχναμε απεγνωσμένα ένα ελεύθερο χώρο πάρκινγκ για λίγη ώρα. Φευ, μόνο ονομαστικές θέσεις, κι ένα πάρκινγκ με μηχάνημα που δεχόταν ελβετικά φράγκα, φυσικά. Μα, ακόμα και στα χωριά; Τη βρήκαμε την άκρη τελικά, και τη χαρήκαμε τη βόλτα μας!
Έξοδα διαμονής
Πόσα έξοδα να υπολογίσει κανείς, σχεδιάζοντας τόσους μήνες μακριά από το σπίτι του; Μην υπολογίσετε, θα πέσετε έξω. Βλέπετε, υπάρχουν τρόποι για δραστική μείωση του κόστους διαμονής, αν το επιθυμείτε.
Για εμάς αυτό σήμαινε διανυκτερεύσεις στην οροφοσκηνή του αυτοκινήτου μας, είτε ανεξάρτητα, είτε σε κάμπινγκ, κι επίσης φιλοξενία σε πολλά μέρη από ντόπιους, μέσω της πλατφόρμας του Couchsurfing. Το έχουμε αναφέρει ξανά, και θα επιμείνουμε σ’ αυτό. Ο όρος “φιλοξενία” είναι πλέον πολύ βαθύτερα ριζωμένος σε πολλές χώρες του εξωτερικού, με την πλήρη του έννοια. Κι αυτό μας χαροποιεί, που είμαστε μέρος τέτοιας κοινότητας, ανοίγοντας το σπίτι μας σε ανθρώπους που δε γνωρίζουμε από πριν, κι απολαμβάνοντας εξαιρετικές εμπειρίες όντας φιλοξενούμενοι σε πολλά ταξίδια μας ως τώρα.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω, για το οικονομικό σκέλος του ταξιδιού μας; Μηδενικά έξοδα διαμονής και φαγητού για τουλάχιστον 50 μέρες, γνωριμία με νέους ανθρώπους, παιχνίδι του Έκτορα με άλλα παιδάκια, συμβουλές και συστάσεις για μέρη που μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν. Το βασικότερο όλων, επαφή και τριβή με ανθρώπους, ευεργετικό για τον τρόπο σκέψης μας, για τον ίδιο μας τον εαυτό!
Συνολικά μείναμε σε ξενοδοχείο 6 μέρες, από δική μας επιλογή και μόνο. Οι υπόλοιπες διανυκτερεύσεις ήταν στην οροφοσκηνή, το οποίο μας κόστισε για την Ισλανδία 140 ευρώ, και λίγα ακόμη για τα νησιά Φερόε.
Στην Ισλανδία προμηθευτήκαμε αυτή την κάρτα. Έχεις πρόσβαση σε 38 campsites σε όλη τη χώρα, για 28 διανυκτερεύσεις.
Κάποιες άλλες νύχτες τις περάσαμε δίπλα στο ποτάμι, όπως στην άγρια Πίνδο, σε δάσος στη δυτική Γερμανία, ακόμη και σε truck stop!
Τι τρώγαμε, τι πίναμε
Αυτό ήταν και το πιο εύκολο κομμάτι, τελικά. Έχοντας μαζί μας ψυγείο στο αυτοκίνητο, εστία μαγειρέματος με φιαλίδια αερίου, ηλεκτρικό πολυμάγειρα και όλα τα εφόδια, ψάχναμε μόνο για σούπερ μάρκετ. Και, ειδικά στην κεντρική Ευρώπη (ναι, στη Γερμανία), τα προϊόντα είναι αρκετά φθηνότερα από την Ελλάδα. Σαν αποτέλεσμα, τρώγαμε πολύ, τρώγαμε καλά και μας κόστιζε λιγότερο από το αρχικό μας πλάνο, όσο περίεργο κι αν φαίνεται! Κατά μέσο όρο ξοδεύαμε περίπου 100 ευρώ την εβδομάδα για φαγητό, καφέδες και λίγο αλκοόλ, πού και πού, σαν να είμαστε σπίτι μας, δηλαδή. Για την Ισλανδία μάλιστα, είχαμε προμηθευτεί οτιδήποτε δεν χρειάζεται ψυγείο από τα Γερμανικά σούπερ μάρκετ, για να αποφύγουμε τα περιττά έξοδα στην πανάκριβη Ισλανδική αγορά.
Δεν έχει νόημα νομίζω να αναφέρουμε επακριβώς αυτά τα έξοδα, καταλαβαίνετε το πνεύμα ενός τέτοιου ταξιδιού. Ζούσαμε στην κάθε χώρα σαν ντόπιοι, οδηγούσαμε σε χωριά και κωμοπόλεις, ερχόμασταν σε καθημερινή επαφή με κατοίκους και ταξιδιώτες. Το απολαμβάναμε, και τελικά επιστρέψαμε χωρίς να επιβαρύνουμε τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Για εμάς, το κόστος ενός οδικού ταξιδιού είναι συνήθως ελάχιστο, πλέον.
Συμπέρασμα: Ταξιδέψτε!
Ταξιδέψτε με οποιονδήποτε τρόπο σας ευχαριστεί. Χωρίς να σκέφτεστε τι “πρέπει” και τι “δεν πρέπει”. Χωρίς να σας γίνεται εμμονή ότι οφείλετε να τρώτε μόνο σε εστιατόρια, να μένετε μόνο σε κεντρικά ξενοδοχεία, ή να κάνετε οτιδήποτε κάνει ο καθένας. Φυσικά, αν αυτό σας ευχαριστεί, εκεί να επικεντρωθείτε!
Εμείς λατρεύουμε να γνωρίζουμε μέρη κι ανθρώπους, ο κόσμος είναι μικρός, αλλά και μεγάλος ταυτόχρονα, και η προτεραιότητά μας είναι αυτή.
Ταξίδι, η ζωή μας όλη!