Καταπράσινα και ανεμοδαρμένα, φωτογραφικά υπέροχα

Καταμεσής της θάλασσας που χωρίζει τη Σκωτία με την Ισλανδία, στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, βρίσκεται το αρχιπέλαγος των Νησιών Φερόε. Ένας καταπράσινος προορισμός, με υποαρκτικό ωκεάνιο κλίμα, τοπία μοναδικής ομορφιάς και πρόβατα, πολλά πρόβατα!

Σχεδιάζοντας το οδικό μας ταξίδι από την Κρήτη στην Ισλανδία, προσέξαμε ότι το μοναδικό πλοίο που συνδέει την ηπειρωτική Ευρώπη με τη χώρα του πάγου και της φωτιάς κάνει στάση και στα νησιά Φερόε. Ε, δεν γινόταν να παραβλέψουμε τέτοια ευκαιρία! Φροντίσαμε στην επιστροφή να μείνουμε τρεις μέρες εκεί, για να χαρούμε εικόνες που μόνο σε ντοκιμαντέρ είχαμε δει ως τότε.

Νήσοι Φερόε

Την πρώτη γεύση την είχαμε πάρει πηγαίνοντας στην Ισλανδία. Μετά από αρκετές μαρτυρικές ώρες θαλασσοταραχής, το πλοίο έδεσε για φορτοεκφόρτωση στο λιμάνι του Torshavn, πρωτεύουσας των Φερόε. Ο ήλιος έλαμπε πάνω από τα πολύχρωμα σπίτια με το χαρακτηριστικό γκαζόν στις σκεπές τους, ενώ εμείς δεν χορταίναμε να φωτογραφίζουμε από το κατάστρωμα. Κατόπιν απολαύσαμε “δωρεάν” κρουαζιέρα ανάμεσα σε κάποια από τα νησιά, καθώς διερχόμασταν ανάμεσά τους, με πορεία βορειοδυτική.

Τα χαμηλά νέφη στις κορυφές των βουνών, τα χωριουδάκια που απλώνονταν στις πλαγιές και διάσπαρτα κόκκινα αγροτόσπιτα μέσα στο πράσινο ήταν όσα ανυπομονούσαμε να δούμε, να περπατήσουμε, να χορτάσουμε.

Τέλειο ορεκτικό εκείνο το πέρασμα, τα Φερόε μας περίμεναν για εξερεύνηση τρεις εβδομάδες αργότερα. Ας δούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες, που σίγουρα θα σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας εκεί.

Πώς θα πάτε, πού θα μείνετε, πώς θα κινηθείτε

Ο συνηθέστερος τρόπος να φτάσετε στα Φερόε είναι το αεροπλάνο, προφανώς. Κυρίως μέσω Κοπεγχάγης, αλλά και με πτήσεις από τη Σκωτία ή και τη Νορβηγία. Αν πετύχετε προσφορές με την Norwegian, για παράδειγμα, μην το σκεφτείτε καν.

Νησιά Φερόε

Αν πάλι βάλετε κάποιο τρελό σχέδιο στο νου σας, σαν κι εμάς δηλαδή, θα οδηγήσετε μέχρι το Hirtshals της Δανίας. Από εκεί, το πλοίο της Smyril lines θα σας μεταφέρει με το όχημά σας στο Torshavn, σε μία διαδρομή 30 ωρών περίπου. Συμφέρει αν έχετε τροχόσπιτο, οροφοσκηνή, αυτονομία για διαμονή και μαγείρεμα.

Μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, ή να μείνετε σε κάμπινγκ. Συνιστούμε και προτιμούμε το δεύτερο, ενδύκνειται για τέτοιο φυσιολατρικό προορισμό. Προσοχή όμως! Στα νησιά Φερόε τα διαθέσιμα καταλύματα δεν είναι πάντα αρκετά για τον όγκο επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες. Φροντίστε αρκετά νωρίτερα για τη διαμονή σας, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως. Ξεχωρίσαμε αυτό το hostel – campsite, θα πηγαίναμε ξανά, πολύ ευχαρίστως!

  • Γενικά, μπορείτε να κινηθείτε οδικώς στα περισσότερα από τα νησιά του αρχιπελάγους, χρησιμοποιώντας γέφυρες και υποθαλάσσια τούνελ. Για άλλα, όπως το περίφημο Mykines και το Sandoy, υπάρχουν δρομολόγια καραβιών. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τα τούνελ και το πώς πληρώνετε τη διέλευση, έχει ενδιαφέρον! Ενώ εδώ σας περιμένει το μικρό πλοίο για τις Mykines!
  • Απαιτείται μεγάλη προσοχή στην οδήγηση! Τα νησιά σαρώνονται συχνά από δυνατούς ανέμους και χαμηλές νεφώσεις, ενώ τα απαράμιλλης ομορφιάς τοπία τριγύρω γίνονται επικίνδυνα, τραβώντας τα μάτια σς από τον δρόμο. Κάντε στάσεις και απολαύστε τα με την ησυχία σας, εξάλλου οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες.
Δραστηριότητες, αξιοθέατα, φαγητό

Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Μιας και οι τιμές στα Φερόε είναι ακριβές και ο προϋπολογισμός του τεράστιου αυτού ταξιδιού μας συγκεκριμένος, μαγειρεύαμε στην κουζίνα του κάμπινγκ. Σύγχρονες εγκαταστάσεις και σκεύη, καθαριότητα και γνωριμία με πολλούς ακόμη ταξιδιώτες σας κι εμάς, τι καλύτερο;  Σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, πάντως, ανάλογα και τα χρήματα που διαθέτετε.

Μία από τις μέρες μας στο Torshavn, το etika Sushi προσέφερε μία ολόκληρη βάρκα με ντόπιες λιχουδιές στους επισκέπτες! Δε θυμάμαι το λόγο, σίγουρα πάντως ήταν όμορφη έκπληξη να δοκιμάζουμε διαφόρων ειδών ψαρικά και σαλάτες, απολαμβάνοντας τη λιακάδα. Ψηφίζουμε etika Sushi, λοιπόν!

Όσο για το τι μπορείτε να κάνετε στα πανέμορφα αυτά νησάκια; Εκτός του να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική των σπιτιών και κάποιες ιδιαίτερου στυλ εκκλησίες που μας θύμισαν Ισλανδία, θα οδηγήσετε και θα περπατήσετε, θα φωτογραφίσετε και θα θαυμάσετε τοπία που μοιάζουν σαν να βγήκαν από ταινίες εξερευνητών.

Να μερικά που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε:

  • Καταρράκτης Múlafossur. Αυτός που χύνεται στη θάλασσα, ντε!
  • Λίμνη Trælanípa, που σαν να αιωρείται πάνω από τον ωκεανό.
  • Saksun, τόσο όμορφο που τα λόγια δεν αρκούν.
  • Ο φάρος Kallur στο νησί Kalsoy, με θέα που κόβει την ανάσα.
  • Gjógv, το χωριό με τα πολύχρωμα σπίτια και το χαρακτηριστικό φαράγγι-φιορδ.
  • Drangarnir, επικά βράχια μέσα στη θάλασσα.

Νησιά Φερόε

Χρήσιμα links, καλό ταξίδι!

Σίγουρα θα αποζημιωθείτε από τις εικόνες στο αρχιπέλαγος αυτό. Κάθε χωριό, κάθε νησί, κάθε στροφή στο δρόμο έχει και κάτι να σας αποκαλύψει.

Να μερικά sites που σίγουρα θα σας βοηθήσουν:
www.visitfaroeislands.com/  (Το επίσημο site των Φερόε)
www.guidetofaroeislands.fo/  (Πληθώρα πληροφοριών για οτιδήποτε)
https://hiking.fo/?_l=en (Πεζοπορίες στα μοναδικής ομορφιάς τοπία)

Στο επόμενο άρθρο μας, ένα τριήμερο γεμάτο φωτογραφίες μοναδικές!

Νησιά Φερόε