Γενικές συμβουλές

Γενικά, αποφεύγουμε να διαχωρίζουμε τους προορισμούς σε “child-friendly” και μη, θεωρώντας ότι μπορεί κανείς να ταξιδέψει οπουδήποτε με παιδί, προσαρμοζόμενος στις εκάστοτε συνθήκες. Σαφώς όμως, υπάρχουν πόλεις – χώρες – αξιοθέατα, όπου περνάει ο καθένας μας πιο ευχάριστα, πιο εύκολα με παιδί. Η Βουδαπέστη, δυστυχώς, δεν ήταν από αυτά τα μέρη για εμάς.

Βουδαπέστη με παιδί

Καταρχάς, ταξιδεύοντας στη Βουδαπέστη την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων αγορών, δεν βλέπαμε σχεδόν καθόλου παιδιά (και ντόπιους εδώ που τα λέμε) σε δρόμους, πάρκα, εστιατόρια. Μας έκανε τρομερή εντύπωση, διότι σε 5 μέρες ζήτημα να είδαμε 5 καρότσια με μωρά. Ούτε νήπια, ούτε παιδιά σχολικής ηλικίας, ούτε παιδικές χαρές, ούτε καν κάποια διασκέδαση για παιδιά στις Χριστουγεννιάτικες αγορές, όπως π.χ. στο Ζάγκρεμπ, τη Ρουμανία, τη Γερμανία.

Οι μόνοι με μικρά παιδιά ήταν οι τουρίστες, και μας φάνηκε παράξενο. Ειδικά συγκρίνοντας με την Κωνσταντινούπολη (την οποία επισκεφτήκαμε αμέσως μετά), όπου τα παιδιά ήταν κυριολεκτικά παντού. Μπορεί απλά να έτυχε, δεν ξέρουμε. Πάντως, με την πρώτη ματιά νιώσαμε ότι δεν είναι από αυτές τις λεγόμενες child-friendly πόλεις.

Βουδαπέστη με παιδί

Τι παρατηρήσαμε:
  • Θα χρειαστείτε πολλά μωρομάντηλα και αντισηπτικά. Οι τουαλέτες είναι βρώμικες σχεδόν παντού, χωρίς εξαίρεση. Δεν είδαμε σε κανένα εστιατόριο αλλαξιέρα μωρού, ή κάποιο χώρο για αλλαγή πάνας και συνήθως δεν υπάρχει θέρμανση στις τουαλέτες. 
  • Σε ελάχιστα μέρη υπάρχουν παιδικά καρεκλάκια φαγητού. Αντίστοιχα δεν είδαμε παιδότοπο ή χώρο απασχόλησης παιδιών (χωρίς να ψάχνουμε συγκεκριμένα βέβαια).
  • Οι αποστάσεις δεν είναι μικρές, οπότε για να δείτε όσο περισσότερα γίνεται, καλύτερα να μείνετε κάπου κεντρικά. Επίσης, αν το παιδί δεν αντέχει ή δεν του αρέσει το πολύ περπάτημα, επιλέξτε τις διαδρομές με τραμ. Πολύ άνετος και ωραίος τρόπος μετακίνησης.
  • Το χειμώνα το κρύο είναι αρκετό και κάποιες μέρες είχε επίσης δυνατό αέρα στο Δούναβη. Πέρα από ζεστό ντύσιμο για εσάς και το παιδί σας, θα προτείναμε να έχετε μαζί σας κάποια μπλοκ ζωγραφικής, χρώματα, ή παιχνίδια που θα σας χαρίσουν ηρεμία όταν μπαίνετε για ζεστασιά σε καφετέριες και εστιατόρια.
Pinball Museum

Μία από τις μέρες έβρεχε συνεχώς και ψάχναμε κάτι να κάνουμε, για να ξεσκάσουμε όλοι. Έτσι, βρήκαμε αυτό το ιδιαίτερο μουσείο, το οποίο καταχαρήκαμε μικροί και μεγάλοι, περνώντας ανέμελα ένα τρίωρο. 

Το μουσείο διαθέτει τεράστια συλλογή παιχνιδιών, από τα πολύ vintage φλιπεράκια (μάλλον δεκαετίας του ’70), ως λίγο πιο πρόσφατα τύπου supermario, μπάσκετ, ποδοσφαιράκια (δεκαετίας ’90), αλλά και σύγχρονα ηλεκτρονικά παιχνίδια. 

Είχαμε επισκεφτεί ένα αντίστοιχο μουσείο Σοβιετικών παιχνιδιών στη Μόσχα (διαβάστε εδώ για εκείνο το ταξιδάκι!), όταν ο Έκτορας ήταν μόλις 6 μηνών, στο μάρσιπο. Φυσικά κι εκείνο μας άρεσε πολύ, με περισσότερο ενδιαφέρον σαν μουσείο, μάλιστα, μιας και όλα τα παιχνίδια ήταν παλιά. Έτσι, είπαμε να δούμε και το Pinball museum στη Βουδαπέστη και δεν μετανιώσαμε!

Επίσκεψη στην Buda

Για να επισκεφτείτε το Fisherman’s Bastion, το Buda castle, το Buda Tower και άλλα βασικά αξιοθέατα στην πλευρά της Buda, μπορείτε να χρησημοποιήσετε το Budapest Castle Bus (10 ευρώ το άτομο, 5 ευρώ τα παιδιά). Ξεκινάει από το ποτάμι και κάνει μια κυκλική διαδρομή στα πιο γνωστά σημεία. Κατεβαίνετε, κάνετε τις βόλτες σας, μπαίνετε στα κάστρα, και παίρνετε το επόμενο λεωφορειάκι (ανά δεκάλεπτο), καταλήγοντας και πάλι στο ποτάμι.

Βουδαπέστη με παιδί

Έχοντας στην παρέα μας μία μητέρα με πρόβλημα στη μέση και δυσκολία στις ανηφόρες, ήταν η σωτηρία μας. Εν τέλει το εκτιμήσαμε διπλά, διότι εκείνη τη μέρα φύσαγε, έκανε πολύ κρύο και δεν γινόταν να περπατάμε πολλή ώρα έξω, παγώναμε. Ήταν ωραία να ζεσταινόμαστε λιγάκι στο λεωφορειάκι και να γλιτώνουμε το περπάτημα στους ρυθμούς του Έκτορα, για να περνάμε περισσότερο χρόνο στα αξιοθέατα ή για καφεδάκι.

Η ρόδα της Βουδαπέστης

Κάτι που βρήκαμε ενδιαφέρον για παιδιά στις Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Βουδαπέστη, ήταν η ρόδα (η οποία υπάρχει εκεί όλο το χρόνο, βέβαια). Έχει πανοραμική θέα πάνω από τα κτίρια και μας άρεσε πολύ! Βέβαια, αν το παιδί είναι λίγο πιο μεγάλο ηλικιακά και έχει υψοφοβία, ίσως καλύτερα να το προσπεράσετε. H ρόδα είναι όντως αρκετά ψηλή, σε σχέση με τις μικρές ρόδες που υπάρχουν προσωρινά στις Χριστουγεννιάτικες αγορές.

Κι ένας σιδηρόδρομος που τον χειρίζονται παιδιά!

Αυτό, ναι, φαίνεται πολύ αξιόλογο αξιοθέατο και δραστηριότητα. Πρόκειται για μία στενή σιδηροδρομική γραμμή στην οποία, εκτός του μηχανοδηγού, όλοι οι υπόλοιποι “εργαζόμενοι” είναι παιδιά 10 ως 14 ετών! Βρείτε την εδώ, και απολαύστε την όμορφη διαδρομή των 11 χιλιομέτρων, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Θερμά λουτρά με παιδί

Στα περισσότερα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης δεν συστήνεται η επίσκεψη με μικρό παιδί. Μας ενημέρωσαν ότι κανονικά δεν πρέπει τα παιδιά να μπαίνουν στα λουτρά, αν το κάνουμε είναι με δική μας ευθύνη και γενικά είναι κυρίως adults only. Στα Palatinus baths, όμως, που βρίσκονται στο νησί της Μαργαρίτας στο Δούναβη, τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα και υπάρχουν μάλιστα δραστηριότητες, όπως νεροτσουλήθρες κτλ.

Εμείς επισκεφτήκαμε εν τέλει τα Rudas Baths, δίχως τον Έκτορα. Πρόκειται για κάποια από τα παλαιότερα λουτρά της πόλης, χωρίς τις ορδές των τουριστών που κατακλύζουν τα Szechenyi ή τα Gelert. Ο μικρός μας εξερευνητής, εξάλλου, έχει χορτάσει εξαιρετικά θερμά λουτρά στην Ισλανδία, σε απίθανα τοπία!

Τα δικά μας συμπεράσματα

Τι άλλο να πούμε; Δεν ήταν από τα μέρη που μας άρεσαν ιδιαίτερα για ταξίδι με παιδί. Ίσως παίζει ρόλο και η εποχή, ίσως και η σύγκριση με άλλες πόλεις που έχουμε ταξιδέψει.
Θα βρείτε σίγουρα τα δικά σας highlights, μιας και κάθε παιδί βλέπει τον κόσμο διαφορετικά και πάντα βρίσκει κάτι ενδιαφέρον. Ο Έκτορας ξετρελάθηκε με τα τραμ, τους γερανούς που έκαναν εργασίες σε κάποια από τα κάστρα – εκκλησίες, τους στολισμούς στο κέντρο και τις ωραίες, ζεστές σούπες, για να καταλάβετε!

Ταξιδέψτε με τον ρυθμό σας, απολαύστε το… Kαι, αν έχετε άλλα tips για ταξίδια με παιδί στη Βουδαπέστη, πείτε μας στα σχόλια.

Σε επόμενο άρθρο μας θα βρείτε επιλογές για φαγητό, διασκέδαση και δραστηριότητες στη Βουδαπέστη, ανεξαρτήτως γονεϊκής κατάστασης.